2023. december 9., szombat

[Napi e-vangelium] 2023. december 10. vasárnap

2023. december 10. – Advent 2. vasárnapja

Evangélium

Jézus Krisztus, az Isten Fia evangéliumának kezdete. Izajás próféta megírta: „Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek el az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit." János ezért a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára. Kivonult hozzá Júdea egész vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Megvallották bűneiket, ő pedig megkeresztelte őket a Jordán folyóban. János teveszőrből készült ruhát viselt, csípőjét bőröv vette körül; sáskát és vadmézet evett. Ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!"
Mk 1,1-8

Elmélkedés

A bűnbánat útján
Advent 2. vasárnapján Keresztelő Jánossal találkoztunk az evangéliumban, aki „a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára." A hozzá érkező emberek pedig meghallgatták szavát és meghallották figyelmeztetését. Saját életükre gondolva mintha csak ezt mondták volna: Valóban változtatnom kell az életemen, nem folytathatok mindent ugyanúgy, mint eddig. Az emberek tehát felismerték, hogy most jött el az idő, most van itt a kedvező alkalom, most kell elindulni a bűnbánat útján, most kell kimondani, hogy ez így nem mehet tovább.
Mi indíthat bennünket a bűnbánatra? Jézus korában Keresztelő János kapta azt a küldetést, hogy előkészítse a Megváltó érkezését és bűnbánatra szólítsa fel az embereket. A korábbi időkben, az ószövetség korában Isten a prófétákat küldte el, akiknek az volt a feladata, hogy figyelmeztessék a választott népet arra, hogy letértek Isten útjáról, Isten törvényeinek útjáról és saját érdekükben térjenek vissza. Ehhez hasonló küldetést kap János is, aki szavait különleges jellel erősíti meg: a bűnbánat keresztségében részesíti azokat, akik komolyan veszik szavát és bűnbánatot tartanak. Mondhatjuk, hogy az ószövetségi próféták és Keresztelő János küldetésének folytatásaként az évszázadok során az Egyház által hangzik el újból és újból a bűnbánatra és a megtérésre hívó isteni üzenet. De ez a külső, kívülről érkező figyelmeztetés még nem elegendő ahhoz, hogy valóban mindenki bűnbánatot tartson. Egyesek meghallják az üzenetet és megérzik, hogy személyesen nekik szól, mások viszont könnyelműen elengedik fülük mellett.
Mi indíthat bennünket a bűnbánatra? Mi indíthat minket a belülről fakadó, a szívünkből kiinduló bűnbánatra? A válasz két szélső pontja: az Istentől való félelem és Isten szeretetének megtapasztalása. A kettő között igencsak széles a lehetőségek skálája, de úgy tűnik, hogy tulajdonképpen minden e kettőre vezethető vissza. Be kell látnunk, hogy Istennel egyszer találkoznunk kell, és amikor megállunk előtte, akkor félelem tölthet el minket, ugyanakkor szeretetét is érezni fogjuk, ami viszontszeretetre indít minket. Ezt az erős belső ellentmondást, azaz a félelem és a szeretet kettős érzését nehéz feloldanunk. Talán a bűnbánatnak és a megbocsátásnak a tudata segíthet ebben. Bűnbánat a mi részünkről és megbocsátás Isten részéről.
A bűnbánat egy út, mindannyiunk útja, amelyen Isten vezet minket. Az adventi időszak célja az, hogy elindítson minket ezen az úton, a bűnbánat útján. Adventi utunk Betlehembe, a kis Jézushoz vezet. Bűneink akadályként állnak ezen az úton. El kell őket távolítanunk, hogy fel tudjuk szabadítani az utat és tovább tudjunk haladni. A téli időszakban gyakran előfordul, hogy a heves szél hatalmas úttorlaszokat emel, amelyek akadályozzák az embereket a közlekedésben. Aztán egy idő után jönnek a hótoló gépek és felszabadítják az utakat. A bűnök úttorlaszát a bűnbocsánat szentsége szünteti meg, ezért az adventi időszakban mindenképpen keressük meg annak idejét, amikor elvégezzük szentgyónásunkat. Így tudunk majd tiszta szívvel megérkezni a betlehemi gyermekhez, Jézushoz.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te egykor bűnbánatot hirdettél a népnek és megtérést vártál az emberektől. Evangéliumod üzenete arra ösztönöz, hogy szembenézzek önmagammal, bűnös múltammal, életem hibáival. Segíts felismernem mindazt, amin változtatnom kell, s amin a te kegyelmeddel változtathatok! Adj szívembe igaz bűnbánatot! Add nekem a Szentlélekben való újjászületés kegyelmét! Mutasd meg nekem, milyen úton induljak, s mit vársz tőlem a jövőben! Köszönöm az adventi készület idejét. Adj erőt, hogy nap mint nap előre haladjak a lelki felkészülés útján és találkozhassak veled, az Isten Fiával.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent! Szívem első gondolata 2024
Elmélkedések az evangéliumról az év minden napjára + imagyűjtemény
Ára: 2500 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft) darabszámtól függetlenül. Külföldre nem tudjuk küldeni.
István atya - Horváth István Sándor

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169

Immár 2023 esztendeje, hogy eljött a Megváltó. Jézus valóságos történelmi személy, Isten Fia, a Szűz Mária csodálatos gyermeke. Titokzatos és fordulatos az élete a jászoltól a keresztig. Az egész emberiség az ő születését ünnepli karácsonykor. Az ünnep előtti hetek során a rohanás, az idegeskedés, a felesleges és sokszor haszontalan ajándékokért vívott küzdelem, a veszekedések méltatlanná teszik az adventet, s ez alól nem kivétel a vallásos emberek készülődése sem. Úgy tűnik, minden december ilyen. Idén is sokan kísérletet tesznek arra, hogy négy hét alatt mindent hazavigyenek a bevásárlóközpontokból. A jeges utak, járdák miatt idén is sok lesz a koccanásos baleset és a combnyaktörés.

Idén is elégedetlenkedni fogunk a fenyőfa magasságával, mert a tavalyi összegen csak kisebbet kapunk. Amikor már nagyon elegünk lesz a zsúfoltságból és az emberekből, akkor is csak rohanunk tovább, hogy minden kész legyen december 25-re, beleértve a lakás nagytakarítását és a sütés-főzést is. Úgy elfáradunk, hogy szenteste idén sem jut eszünkbe a Mennyből az angyal második versszaka, megakadunk az első végénél. Pár nap múlva kitomboljuk magunkat szilveszterkor, aztán január elején elcsigázottan mondjuk majd a munkatársunknak, hogy „Milyen hamar elteltek az ünnepek." Sokak számára ilyen a december, és lehet, hogy bizony ilyen lesz a miénk is. Pedig lehetne tartalmasabb is az advent és akár az esztendő minden napja, ha odafigyelnénk lelkünk vágyaira, rezdüléseire és figyelnénk Isten üzenetére.

A Szívem első gondolata 2024 könyv egyszerű, mint a jászol. Ragyogó, mint a betlehemi csillag. Szelíd és tiszta, mint a Szűzanya tekintete. Sugárzó, mint József öröme. Békességet hirdető, mint az angyalok éneke. E könyv iránytű ebben a békétlen világban, pontos iránytű a 2024. esztendő minden napjára. Az evangélium iránytűje mindig Jézus Krisztusra a megfeszített és feltámadt Üdvözítőre mutat. Aki az evangélium szabálya szerint él, az mindig Krisztust követi. Az evangélium nem rendkívüli dolgokkal akar elkápráztatni minket, hanem a leglényegesebb igazságokat tárja elénk napról napra: Isten létezik, megszólít minket és szólhatunk hozzá, ő a mi emberi létezésünk kiindulópontja és végső célja, ő az életünk középpontja és lelkünk mozgatója, Jézus Krisztussal minden evilági erőtől és hatalomtól teljesen szabadon élhetünk és halhatunk meg, mert az Úr keresztje áll életünk felett, és az ő feltámadása ad nekünk reményt, hogy feltámadunk az örök életre.

Az evangélium iránytűje nem az égtájakat mutatja nekünk, hanem felfelé mutat, a menny felé. Azt mutatja meg nekünk, hogyan juthatunk el az üdvösségre. Használjuk minden nap ezt az iránytűt, olvassuk naponta az evangéliumot, hogy megtaláljuk a lelki fejlődés helyes irányát!

Rendelje meg a Szívem első gondolata 2024 könyvet, amely iránytű Ön és szerettei számára!

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231210.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 8., péntek

[Napi e-vangelium] 2023. december 09. szombat

2023. december 9. – Szombat

Evangélium

Nyilvános működése idején Jézus bejárt minden várost és falut. Tanított a zsinagógákban, hirdette országának örömhírét, meggyógyított minden betegséget és minden bajt. Ahogy végignézett az embereken, megesett a szíve rajtuk, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok: elcsigázottak és kimerültek. Akkor így szólt tanítványaihoz: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába!" Akkor összehívta tizenkét tanítványát, és hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt. Majd elküldte őket, és megparancsolta nekik: „Menjetek Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: közel van a mennyek országa. Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok!"
Mt 9,35 – 10,1. 6-8

Elmélkedés

Szent Máté evangélista röviden összefoglalja Jézus tevékenységét, majd pedig leírja, hogy az Úr milyen tanácsokkal indítja útnak az apostolokat.
Jézus mindennapjairól az evangélista először azt mondja, hogy szüntelenül úton van, járja a városokat és a falvakat. Nem azt várja, hogy távolból is hozzá menjenek, bár erre is van példa, hanem ő megy az emberekhez. Keresi az embereket, közel szeretne kerülni hozzájuk, s ez a közelség, nem csupán a térben értendő, hanem a szívükhöz és a lelkükhöz szeretne közel kerülni. Jézus tisztában van küldetésével: a mennyei Atya az emberekhez küldte, hogy elhozza számukra Isten irgalmát.
Másodszor azt említi meg az evangélista, hogy Jézus betér a zsinagógákba és tanít. Üzenete így foglalható össze: meghirdeti Isten országát, amelyhez úgy csatlakozik az ember, hogy hallgatja, elfogadja és megvalósítja az örömhírt, a krisztusi tanítást.
Jézus tevékenységének harmadik eleme a gyógyítás, és itt a csodákra kell gondolnunk. Nem úgy gyógyít, ahogy az orvosok, hanem természetfeletti erővel, isteni hatalommal szünteti meg a betegségeket, olyanokat is, amelyeket nem tudtak gyógyítani a korabeli orvosok.
Az adventi időben figyeljünk a hozzánk közeledő Jézusra, aki az üdvösség örömhírét hozza el nekünk, s aki meggyógyítja lelkünk sebeit.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy az igazi fény. Te vagy az igazi világosság. Te vagy a világ világossága. Te vagy életem világossága. Te vagy az egyetlen, aki elhozhatod életembe a hit fényét, a remény világosságát és a szeretet ragyogását. Eljött az idő, itt a kedvező alkalom, most kell elindulnom a bűnbánat útján, a hit útján, a hozzád vezető úton. Uram! A karácsonyi ünnep öröme a veled való találkozásból születhet meg. Add, hogy megérkezzek hozzád és felismerjem benned, a betlehemi Gyermekben az Istent, aki végtelenül szeretsz engem és minden embert.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231209.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 7., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2023. december 08. péntek

2023. december 8. – Péntek, a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Evangélium

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!" Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen." Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés

Szűz Mária szeplőtelen fogantatását ünnepeljük a mai napon. Érdemes tisztáznunk, hogy szeplőtelen fogantatás eseménye Szűz Mária születése előtt kilenc hónappal történt, azaz ekkor fogant meg édesanyja, Szent Anna méhében. Ezt követően kilenc hónappal, azaz szeptember 8-án ünnepeljük Mária születését. Ez nem keverendő össze Jézus fogantatásával, tehát azzal a másik eseménnyel, amikor a Szentlélek közreműködése által Jézus megfogant Mária méhében. Ez utóbbi eseményt március 25-én, pontosan kilenc hónappal Jézus születésének ünnepe (december 25.) előtt ünnepeljük és angyali üdvözletnek nevezzük. Ez utóbbi eseményről szól a mai evangélium.
A szeplőtelen fogantatás hitigazságát IX. Pius pápa hirdette ki az Ineffabilis Deus (A kimondhatatlan Isten) kezdetű bullájával 1854. december 8-án. Mit jelent Mária szeplőtelen fogantatása? A mindenható Isten a názáreti leányt arra az üdvtörténetben egyedülálló feladatra választotta ki, hogy a Megváltó anyja legyen. Mária sajátos kiváltsága, hogy élete első pillanatától, azaz fogantatásától kezdve Isten megőrizte őt az áteredő bűntől. Jézus édesanyja a megszentelő kegyelem állapotában volt egész élete folyamán és nem követett el bűnt. Ennek szentírási alapja éppen az, hogy Isten küldötte, Gábor angyal „kegyelemmel teljesnek" nevezi őt. Mária egyedülálló módon részesül Krisztus kegyelméből, akivel egyedülálló kapcsolatban áll anyasága és hite szerint egyaránt.
Engedjük, hogy az irgalmas Isten eltörölje bűneiket, hogy tiszta lélekkel várhassuk a Megváltó érkezését!
© Horváth István Sándor


Imádság

Köszönöm neked, Uram, Jézus Krisztus, hogy e világba jöttél, hogy segítsd az embert és megmutasd a helyes utat a menny felé. Bocsásd meg, ha elfeledkeztem róla, hogy eljöveteled és a veled való találkozás mennyire fontos számomra! Űzz el belőlem minden kételkedést és önts adventi lelkületet szívembe! Engedd megtapasztalnom, hogy te ma is hozzánk jössz! Tarts engem éber készenlétben, hogy örömmel fogadjalak! Költözz be házunkba, közösségeinkbe és minden ember szívébe!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231208.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 6., szerda

[Napi e-vangelium] 2023. december 07. csütörtök

2023. december 7. – Csütörtök

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Nem mindaz, aki azt mondja nekem: Uram, Uram! – jut be a mennyek országába, hanem csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Mindaz pedig, aki hallgatja ugyan tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít a balga emberhez, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra. Az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle."
Mt 7,21. 24-27

Elmélkedés

A mai evangélium a hegyi beszéd befejező része. A beszéd a nyolc boldogsággal kezdődött, majd pedig Isten országának meghirdetésével, az új törvény, a szeretet parancsának ismertetésével folytatódott. Jézus imádkozni tanította az embereket (Miatyánk), beszélt nekik a helyes böjtről és a jószándékú adakozásról, a gondviselésben való bizalomról, az emberi ítélkezés feleslegességéről és a megbocsátás fontosságáról, és megmutatta az életre vezető szűk utat. A sokaság türelmesen, figyelmesen hallgatta őt, s közben eltűnődhettek az Úr szavainak igazságán. És akkor jön a beszéd lezárása, amelyre mindenki felkapja fejét, mert Jézus nem azt várja, hogy a csendes hallgatás után mindenki mondja vissza a hallottakat. És azt sem szeretné, hogy hazatérve az emberek újra és újra gondolkodjanak el a hegyen hallott beszéd témáin és annak tanulságát adják tovább másoknak. Jézusban az a vágy él, az az elvárása, hogy mindenki a saját életében valósítsa meg azt, amit hallott: éljen úgy, hogy általa is növekszik az Isten országa, a szeretet irányítsa szavait és cselekedeteit, gyermeki lelkülettel forduljon Istenhez, mint Atyjához, bízza életét az isteni gondviselésre, legyen megbocsátó embertársai felé.
Jézus egy példabeszéddel szemlélteti, hogy nem elegendő szavainak hallgatása, hanem tettekre kell váltani azt. Erről szól a homokra és a sziklára házat építő emberek története, az első háza és élete összeomlik, de a krisztusi tanításra alapozó és aszerint élő ember kiállja az élet viharait.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, irgalmas Istenünk! Te elindítasz és vezetsz minket adventi utunkon, amely a bűnbánat útja. Segíts minket, hogy bátran, félelem és aggodalom nélkül induljunk. Adventi utunk Betlehembe, a kis Jézushoz vezet, de bűneink akadályként állnak ezen az úton. El kell őket távolítanunk, hogy fel tudjuk szabadítani az utat és tovább tudjunk haladni. Irgalmadban bízva és megbocsátásodat kérve indulunk. Ébressz bennünk őszinte bűnbánatot, távolíts el szívünkből minden bűnt, hogy egyedül a te szeretetednek legyen helye szívünkben. Megtisztuló szívvel akarunk haladni feléd, megtisztult lélekkel szeretnénk megérkezni hozzád.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent! Szívem első gondolata 2024
Elmélkedések az evangéliumról az év minden napjára + imagyűjtemény
Ára: 2500 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft) darabszámtól függetlenül. Külföldre nem tudjuk küldeni.
István atya - Horváth István Sándor

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169

Immár 2023 esztendeje, hogy eljött a Megváltó. Jézus valóságos történelmi személy, Isten Fia, a Szűz Mária csodálatos gyermeke. Titokzatos és fordulatos az élete a jászoltól a keresztig. Az egész emberiség az ő születését ünnepli karácsonykor. Az ünnep előtti hetek során a rohanás, az idegeskedés, a felesleges és sokszor haszontalan ajándékokért vívott küzdelem, a veszekedések méltatlanná teszik az adventet, s ez alól nem kivétel a vallásos emberek készülődése sem. Úgy tűnik, minden december ilyen. Idén is sokan kísérletet tesznek arra, hogy négy hét alatt mindent hazavigyenek a bevásárlóközpontokból. A jeges utak, járdák miatt idén is sok lesz a koccanásos baleset és a combnyaktörés.

Idén is elégedetlenkedni fogunk a fenyőfa magasságával, mert a tavalyi összegen csak kisebbet kapunk. Amikor már nagyon elegünk lesz a zsúfoltságból és az emberekből, akkor is csak rohanunk tovább, hogy minden kész legyen december 25-re, beleértve a lakás nagytakarítását és a sütés-főzést is. Úgy elfáradunk, hogy szenteste idén sem jut eszünkbe a Mennyből az angyal második versszaka, megakadunk az első végénél. Pár nap múlva kitomboljuk magunkat szilveszterkor, aztán január elején elcsigázottan mondjuk majd a munkatársunknak, hogy „Milyen hamar elteltek az ünnepek." Sokak számára ilyen a december, és lehet, hogy bizony ilyen lesz a miénk is. Pedig lehetne tartalmasabb is az advent és akár az esztendő minden napja, ha odafigyelnénk lelkünk vágyaira, rezdüléseire és figyelnénk Isten üzenetére.

A Szívem első gondolata 2024 könyv egyszerű, mint a jászol. Ragyogó, mint a betlehemi csillag. Szelíd és tiszta, mint a Szűzanya tekintete. Sugárzó, mint József öröme. Békességet hirdető, mint az angyalok éneke. E könyv iránytű ebben a békétlen világban, pontos iránytű a 2024. esztendő minden napjára. Az evangélium iránytűje mindig Jézus Krisztusra a megfeszített és feltámadt Üdvözítőre mutat. Aki az evangélium szabálya szerint él, az mindig Krisztust követi. Az evangélium nem rendkívüli dolgokkal akar elkápráztatni minket, hanem a leglényegesebb igazságokat tárja elénk napról napra: Isten létezik, megszólít minket és szólhatunk hozzá, ő a mi emberi létezésünk kiindulópontja és végső célja, ő az életünk középpontja és lelkünk mozgatója, Jézus Krisztussal minden evilági erőtől és hatalomtól teljesen szabadon élhetünk és halhatunk meg, mert az Úr keresztje áll életünk felett, és az ő feltámadása ad nekünk reményt, hogy feltámadunk az örök életre.

Az evangélium iránytűje nem az égtájakat mutatja nekünk, hanem felfelé mutat, a menny felé. Azt mutatja meg nekünk, hogyan juthatunk el az üdvösségre. Használjuk minden nap ezt az iránytűt, olvassuk naponta az evangéliumot, hogy megtaláljuk a lelki fejlődés helyes irányát!

Rendelje meg a Szívem első gondolata 2024 könyvet, amely iránytű Ön és szerettei számára!

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231207.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 5., kedd

[Napi e-vangelium] 2023. december 06. szerda

2023. december 6. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus a Galileai-tengerhez érkezett. Fölment egy hegyre, és leült. Nagy sokaság jött hozzá. Hoztak magukkal sántákat, bénákat, vakokat, némákat meg sok más beteget, és lába elé tették őket. Valamennyiüket meggyógyította. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult, és magasztalta Izrael Istenét. Jézus akkor összehívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen hazaküldeni őket, hogy ki ne dőljenek az úton." A tanítványok erre megjegyezték: „De honnan szerzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget ellássunk?" Jézus megkérdezte tőlük: „Hány kenyeretek van?" „Hét, és néhány apró halunk" – felelték. Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, a tanítványok pedig a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, hét kosár kenyérmaradékot szedtek össze.
Mt 15,29-37

Elmélkedés

A teremtő Isten akaratából a nap minden reggel felkel, s este lenyugszik, közben pedig hajnaltól alkonyatig világosságot, éltető erőt sugároz. Az évek során megszoktuk, hogy ilyen módon megszabja ébrenlétünk és alvásunk idejét, munkánkat és pihenésünket. Hasznos számunkra ez a napi rutin, keretet ad életünk napjainak és tevékenységeinknek. A megszokottság azonban veszélyt is jelenthet számunkra, s különösen is igaz ez vallási életünkre. Éppen ezért hasznos, ha az evangélium olykor kizökkent minket a megszokottságból és új irányokat mutat számunkra.
A mai evangéliumot olvasva mi is elindulunk a sokasággal, követjük Jézust a hegyre. Magunkkal visszük életünk mindennapi problémáit, nehézségeit és gondjait, ugyanakkor örömünk, boldogságunk is szeretnénk megosztani vele. Az Úr közelében megtapasztaljuk együttérzését, amely nem marad tétlen, hanem tanít, gyógyít és táplál. Jézus megszólal és megszólít, megsebez és gyógyít, lelki éhséget ébreszt és lelki táplálékot nyújt. Lehet, hogy egyesek, akik talán az ő tanítványainak gondolják magukat, elküldenének minket, hogy mást hallgassunk, mástól várjunk gyógyírt betegségeinkre vagy máshol szerezzük be a mindennapi kenyeret, de ne hallgassunk rájuk, ha ilyen tanácsot adnának! Számunkra egyedül Jézus az örök életre vezető igazság tanítója, lelkünk sebeinek gyógyítója és lelki táplálékunk, aki önmagát adja nekünk az átváltoztatott kenyérben, az Oltáriszentségben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Tőled kérjük és várjuk az újrakezdést, lelki életünk megújítását. Ha nem ezt tennénk céltalan bolyongás és hasztalan útkeresés volna számunkra az adventi időszak. Rád bízzuk a vezetést, hogy valóban megérkezhessünk célunkhoz, a Megváltóval való találkozáshoz. Rád bízzuk magunkat, aki új álmokat, célokat, látomásokat állítasz elénk, egyszóval egy új jövőt. Félretesszük egyéni terveinket és kicsinyes igényeinket, elfeledjük földhözragadt céljainkat és rövidtávú elképzeléseinket, és a te útmutatásodra bízva magunkat elindulunk, mint zarándokok. Adventi zarándokutunk és végső soron egész életutunk csak akkor nyer értelmet, ha magával ragad minket az utánad való vágyakozás. Segíts minket, hogy megtegyük az utat lépésről lépésre Betlehemig, a jászolig, a Gyermekig!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent! Szívem első gondolata 2024
Elmélkedések az evangéliumról az év minden napjára + imagyűjtemény
Ára: 2500 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft) darabszámtól függetlenül. Külföldre nem tudjuk küldeni.
István atya - Horváth István Sándor

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169

Immár 2023 esztendeje, hogy eljött a Megváltó. Jézus valóságos történelmi személy, Isten Fia, a Szűz Mária csodálatos gyermeke. Titokzatos és fordulatos az élete a jászoltól a keresztig. Az egész emberiség az ő születését ünnepli karácsonykor. Az ünnep előtti hetek során a rohanás, az idegeskedés, a felesleges és sokszor haszontalan ajándékokért vívott küzdelem, a veszekedések méltatlanná teszik az adventet, s ez alól nem kivétel a vallásos emberek készülődése sem. Úgy tűnik, minden december ilyen. Idén is sokan kísérletet tesznek arra, hogy négy hét alatt mindent hazavigyenek a bevásárlóközpontokból. A jeges utak, járdák miatt idén is sok lesz a koccanásos baleset és a combnyaktörés.

Idén is elégedetlenkedni fogunk a fenyőfa magasságával, mert a tavalyi összegen csak kisebbet kapunk. Amikor már nagyon elegünk lesz a zsúfoltságból és az emberekből, akkor is csak rohanunk tovább, hogy minden kész legyen december 25-re, beleértve a lakás nagytakarítását és a sütés-főzést is. Úgy elfáradunk, hogy szenteste idén sem jut eszünkbe a Mennyből az angyal második versszaka, megakadunk az első végénél. Pár nap múlva kitomboljuk magunkat szilveszterkor, aztán január elején elcsigázottan mondjuk majd a munkatársunknak, hogy „Milyen hamar elteltek az ünnepek." Sokak számára ilyen a december, és lehet, hogy bizony ilyen lesz a miénk is. Pedig lehetne tartalmasabb is az advent és akár az esztendő minden napja, ha odafigyelnénk lelkünk vágyaira, rezdüléseire és figyelnénk Isten üzenetére.

A Szívem első gondolata 2024 könyv egyszerű, mint a jászol. Ragyogó, mint a betlehemi csillag. Szelíd és tiszta, mint a Szűzanya tekintete. Sugárzó, mint József öröme. Békességet hirdető, mint az angyalok éneke. E könyv iránytű ebben a békétlen világban, pontos iránytű a 2024. esztendő minden napjára. Az evangélium iránytűje mindig Jézus Krisztusra a megfeszített és feltámadt Üdvözítőre mutat. Aki az evangélium szabálya szerint él, az mindig Krisztust követi. Az evangélium nem rendkívüli dolgokkal akar elkápráztatni minket, hanem a leglényegesebb igazságokat tárja elénk napról napra: Isten létezik, megszólít minket és szólhatunk hozzá, ő a mi emberi létezésünk kiindulópontja és végső célja, ő az életünk középpontja és lelkünk mozgatója, Jézus Krisztussal minden evilági erőtől és hatalomtól teljesen szabadon élhetünk és halhatunk meg, mert az Úr keresztje áll életünk felett, és az ő feltámadása ad nekünk reményt, hogy feltámadunk az örök életre.

Az evangélium iránytűje nem az égtájakat mutatja nekünk, hanem felfelé mutat, a menny felé. Azt mutatja meg nekünk, hogyan juthatunk el az üdvösségre. Használjuk minden nap ezt az iránytűt, olvassuk naponta az evangéliumot, hogy megtaláljuk a lelki fejlődés helyes irányát!

Rendelje meg a Szívem első gondolata 2024 könyvet, amely iránytű Ön és szerettei számára!

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231206.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 4., hétfő

[Napi e-vangelium] 2023. december 05. kedd

2023. december 5. – Kedd

Evangélium

Amikor a hetvenkét tanítvány nagy örömmel visszatért küldetéséből, Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így imádkozott: „Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és a kicsinyeknek jelentetted ki. Igen, Atyám, így tetszett neked. Mindent átadott nekem Atyám. Senki más nem ismeri a Fiút, csak az Atya; és az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja jelenteni." Jézus ezután tanítványaihoz fordult, és külön nekik mondta: „Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Mondom nektek, sok próféta és király szerette volna látni, amit ti láttok, de nem látta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta."
Lk 10,21-24

Elmélkedés

A mai evangéliumi részlet elénk tárja Jézus szívének mélységét és örömének okát. Ismerjük meg ezt az örömöt és engedjük, hogy bennünk is fellobbanjon! Korábban a tanítványok Jézus küldötteiként missziós útra indultak, most pedig visszatérve az útról, megosztják Mesterükkel tapasztalataikat, beszámolnak az emberek lelkesedéséről és szolgálatuk gyümölcséről. Jézus öröme abból fakad, hogy látja tanítványai sugárzó örömét. Meghallgatva élményeiket benne is öröm ébred, amely nem felületes, hanem egészen szíve mélyéről fakad, igazi ujjongás, amelynek forrása a Szentlélek.
A tanítványok részt vettek Jézus küldetésében, s lám, minden szavuk és cselekedetük éppolyan hatékony volt, mint Mesterüké. Az induláskor tisztában voltak saját képességeikkel és emberi korlátaikkal, ugyanakkor bíztak abban, akitől küldetésüket kapták. Hitték, hogy a Jézustól kapott erő és hatalom birtokában, olyan dolgokra lesznek képesek, amelyekre pusztán emberi képességeik birtokában aligha. A küldöttek nem képzett írástudók vagy bölcsességükről sokak által ismert személyek, hanem egyszerű emberek, akik azt hirdetik, amit Jézustól hallottak és azt teszik, amit Mesterüktől láttak.
Ha nem kérdőjelezem meg, hanem igazságként elfogadom mindazt, amit Jézus mond, rátalálok a hit útjára. Ha szívesen megteszem mindazt, amit Jézus kér tőlem, rátalálok az öröm útjára.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te vagy az idő és a történelem ura, te teremtetted a világot és benne az embert. Te irányítod a világ eseményeit és gondviselő szereteteddel segíted az embereket. Te jól tudod, hogy mikor jön el valaminek az ideje. Te hívsz minket az örökkévalóságba, az örök életbe. Te határoztad meg, hogy meddig kellett az ószövetségi időkben várakozni a Megváltó jövetelére. Te jelölted ki a Megváltó jövetelének idejét és egyedül te tudhatod, hogy Krisztus mikor fog újra eljönni a világba. Istenünk, ma arra figyelmeztetsz minket, hogy eljött az advent, a várakozás, a készület ideje. Segíts minket, hogy lélekben megtisztulva, felkészülten várjuk az Úr születésének ünnepét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231205.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

[Napi e-vangelium] Az e-vangélium iránytűje


Kedves e-vangélium olvasók! 


Immár 2023 esztendeje, hogy eljött a Megváltó. Jézus valóságos történelmi személy, Isten Fia, a Szűz Mária csodálatos gyermeke. Titokzatos és fordulatos az élete a jászoltól a keresztig. Az egész emberiség az ő születését ünnepli karácsonykor. Az ünnep előtti hetek során a rohanás, az idegeskedés, a felesleges és sokszor haszontalan ajándékokért vívott küzdelem, a veszekedések méltatlanná teszik az adventet, s ez alól nem kivétel a vallásos emberek készülődése sem. Úgy tűnik, minden december ilyen.

Idén is sokan kísérletet tesznek arra, hogy négy hét alatt mindent hazavigyenek a bevásárlóközpontokból. A jeges utak, járdák miatt idén is sok lesz a koccanásos baleset és a combnyaktörés. Idén is elégedetlenkedni fogunk a fenyőfa magasságával, mert a tavalyi összegen csak kisebbet kapunk. Amikor már nagyon elegünk lesz a zsúfoltságból és az emberekből, akkor is csak rohanunk tovább, hogy minden kész legyen december 25-re, beleértve a lakás nagytakarítását és a sütés-főzést is. Úgy elfáradunk, hogy szenteste idén sem jut eszünkbe a Mennyből az angyal második versszaka, megakadunk az első végénél. Pár nap múlva kitomboljuk magunkat szilveszterkor, aztán január elején elcsigázottan mondjuk majd a munkatársunknak, hogy „Milyen hamar elteltek az ünnepek." Sokak számára ilyen a december, és lehet, hogy bizony ilyen lesz a miénk is. Pedig lehetne tartalmasabb is az advent és akár az esztendő minden napja, ha odafigyelnénk lelkünk vágyaira, rezdüléseire és figyelnénk Isten üzenetére.

 
A Szívem első gondolata 2024 könyv egyszerű, mint a jászol. Ragyogó, mint a betlehemi csillag. Szelíd és tiszta, mint a Szűzanya tekintete. Sugárzó, mint József öröme. Békességet hirdető, mint az angyalok éneke. E könyv iránytű ebben a békétlen világban, pontos iránytű a 2024. esztendő minden napjára. Az evangélium iránytűje mindig Jézus Krisztusra a megfeszített és feltámadt Üdvözítőre mutat. Aki az evangélium szabálya szerint él, az mindig Krisztust követi. Az evangélium nem rendkívüli dolgokkal akar elkápráztatni minket, hanem a leglényegesebb igazságokat tárja elénk napról napra: Isten létezik, megszólít minket és szólhatunk hozzá, ő a mi emberi létezésünk kiindulópontja és végső célja, ő az életünk középpontja és lelkünk mozgatója, Jézus Krisztussal minden evilági erőtől és hatalomtól teljesen szabadon élhetünk és halhatunk meg, mert az Úr keresztje áll életünk felett, és az ő feltámadása ad nekünk reményt, hogy feltámadunk az örök életre.
Az evangélium iránytűje nem az égtájakat mutatja nekünk, hanem felfelé mutat, a menny felé. Azt mutatja meg nekünk, hogyan juthatunk el az üdvösségre. Használjuk minden nap ezt az iránytűt, olvassuk naponta az evangéliumot, hogy megtaláljuk a lelki fejlődés helyes irányát!
Rendelje meg  a Szívem első gondolata 2024 könyvet, amely iránytű Ön és szerettei számára!  
 
Szép adventi készületet kívánva, szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor

Szívem első gondolata 2024
Ára 2500 Ft/db. 12 vagy több példány esetén: 2300 Ft/db. Szállítási díj: 2200 Ft (a darabszámtól függetlenül). A szállítás csomagfutárral történik. Fizetés utánvéttel a csomag átvételekor. Külföldre történő küldést nem vállalunk.

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:

Vagy megrendelhető e-mailben:
Kérjük, küldje el a következő adatokat az evangelium365@gmail.com címre.
Szívem első gondolata 2024 könyv rendelése
Darabszám:
Megrendelő neve:
Szállítási cím (irányítószám, település, utca, házszám, stb.):
(Mobil)telefonszám:
Plébániák, intézmények esetén - Adószám:
Ha a számlázási és a szállítási cím eltér, kérjük, külön adja meg mindkettő adatait.


2023. december 3., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2023. december 04. hétfő

2023. december 4. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben, amikor Jézus bement Kafarnaumba, egy pogány százados járult eléje, és így szólt: „Uram, szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyen kínlódik." Jézus így felelt: „Megyek és meggyógyítom." A százados ezt válaszolta: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám. Jómagam, bár alárendelt ember vagyok, katonáknak parancsolok. Ha azt mondom az egyiknek: „Menj!" – elmegy; a másiknak: „Jöjj ide!" – akkor hozzám jön; és szolgámnak: „Tedd ezt!" – és megteszi."
Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: „Bizony mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben. Ezért azt mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában."
Mt 8,5-11

Elmélkedés

A mai evangéliumban egy nem zsidó, azaz pogány ember, a római hadsereg katonatisztje találkozik Jézussal. A korabeli zsidóság számára ellenszenves volt a rómaiak jelenléte, különösen is a katonáké, akik keményen, olykor egészen kegyetlenül érvényesítették a megszálló hatalom akaratát. Emiatt alakult ki az a várakozás, hogy az eljövendő Messiás majd megszabadítja a népet az idegen elnyomástól. A római századost nem a vallás iránti érdeklődés vagy az Isten utáni vágyakozás vezeti Jézushoz, hanem egy szükséghelyzet, szolgájának betegsége. Jézus nem utasítja el, hanem meghallgatja a százados kérését, s kifejezi készségét, hogy rögtön indul és segíteni fog.
Jézus válasza, az azonnali készség meglepi a századost, mert ez a felelet felülmúlja várakozását. Nem számított arra, hogy Jézus elmegy a házába, meglátogatja a beteg szolgát, s méltatlannak is érzi magát erre. Szavai arra utalnak, hogy jól ismeri a zsidó törvényeket, miszerint zsidó ember nem léphet be pogány emberek házába. Tiszteletben tartja tehát a zsidókra vonatkozó előírást és nem is kéri Jézustól annak megsértését, számára elegendő volna az, ha Jézus akár a távolból is tudna segíteni szolgáján. Tapasztalatát a katonai életből meríti: ha egy tiszt parancsot ad, akkor a beosztottja engedelmeskedik neki. Ugyanígy, ha Jézus mond valamit, akkor az meg fog történni. Ezen a ponton mutatkozik meg tehát a százados hite, hiszi, hogy az Úr képes szavával gyógyítani, s ez a hit váltja ki Jézus elismerését.
Milyen személyes tapasztalat vezet ahhoz, hogy higgyek Jézusban?
© Horváth István Sándor


Imádság

Örökkévaló Istenünk! Elindulunk adventi utunkon, megkezdődik számunkra a karácsonyi előkészület. Szeretnénk megérteni a régmúlt idők eseményeit, a te titkaidat az üdvtörténet során. Aztán megértjük, hogy tovább kell lépnünk a múltról való merengésnél és tovább kell lépnünk a jelen valóságánál és a jövőbe kell tekintenünk. A jövő felé kell fordulnunk, hogy ki tudjunk lépni a jelen sötétségéből és reménytelenségéből. Mert Jézus Krisztus újbóli megszületése világosságot támaszt körülöttünk és reményt ébreszt bennünk. Segíts minket, hogy helyesen értékeljük a múltat! Adj erőt a jelen mindennapi küzdelmeihez és új értelmet jövőnknek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231204.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum