2023. április 22., szombat

[Napi e-vangelium] 2023. április 23. vasárnap

2023. április 23. – Húsvét 3. vasárnapja

Evangélium

Húsvétvasárnap ketten a tanítványok közül egy Emmausz nevű faluba mentek, amely Jeruzsálemtől hatvan stádiumra (két-három óra járásnyira) fekszik. Útközben megbeszélték egymás között mindazt, ami történt. Míg beszélgettek és vitatkoztak, egyszerre maga Jézus közeledett feléjük, és hozzájuk szegődött. Ők azonban nem ismerték meg őt, mert látásukban akadályozva voltak. Jézus megkérdezte őket: „Milyen dolgokról beszélgettetek egymással útközben?" Erre szomorúan megálltak, és egyikük, akit Kleofásnak hívtak, ezt válaszolta neki: „Te vagy talán az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudja, mi történt ott ezekben a napokban?" Ő megkérdezte: „Miért, mi történt?"
Azok ezt felelték: „A názáreti Jézus esete, aki szóban és tettben nagy hatású próféta volt Isten és az egész nép előtt. Főpapjaink és elöljáróink kiszolgáltatták őt, hogy halálra ítéljék, és keresztre feszítsék. Pedig mi azt reméltük, hogy ő váltja meg Izraelt. Azóta, hogy ezek történtek, már három nap telt el, és néhány hozzánk tartozó asszony megzavart bennünket. Hajnalban a sírnál voltak, de nem találták ott a holttestét. Azzal a hírrel tértek vissza, hogy angyalok jelentek meg nekik, akik azt állították, hogy él. Közülünk néhányan el is mentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogyan az asszonyok mondták, őt magát azonban nem látták."
Jézus erre így szólt: „Ó, ti oktalanok és késedelmes szívűek! Képtelenek vagytok hinni abban, amit a próféták jövendöltek! Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Messiásnak, hogy bemehessen dicsőségébe?" Azután Mózesen kezdve valamennyi prófétából megmagyarázta, ami az írásokban őróla szól. Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De azok marasztalták és kérték: „Maradj velünk, mert esteledik, és lemenőben már a nap." Betért tehát, hogy velük maradjon. Amikor asztalhoz ültek, kezébe vette a kenyeret, áldást mondott, megtörte, és odanyújtotta nekik. Erre megnyílt a szemük, és fölismerték. De ő eltűnt előlük. Akkor azt mondták egymásnak: „Ugye lángolt a szívünk, amikor útközben beszélt hozzánk, és kifejtette az írásokat?" Még abban az órában útra keltek és visszatértek Jeruzsálembe. Ott egybegyűlve találták a tizenegyet és társaikat. Azok ezzel fogadták őket: „Valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak!" Erre ők is elbeszélték, mi történt az úton, és hogyan ismerték fel Jézust a kenyértörésben.
Lk 24,13-35

Elmélkedés

Emmausz felé és vissza
A feltámadt Jézus húsvéti jelenéseinek egyik legérdekesebb esetét, az emmauszi tanítványok mozgalmas történetét olvassuk a mai evangéliumban. Mennyi izgalmat kelt bennünk az elbeszélés! Legalábbis akárhányszor olvassuk el újra és bármennyire is tudjuk előre a végkifejletet, mégis izgalommal figyelünk a két tanítvány és az „idegen" találkozására. Mikor ismerik fel már végre Jézust? Mikor jönnek rá a beszédéből, hogy ki szól hozzájuk valójában? Mikor hull már le a szemükről a homály?
A húsvéti ünnepek befejeződtek Jeruzsálemben. Az ünnepre érkező zarándokok hazatértek. Az ünnep előtti napon Jézus meghalt, élete véget ért. Vasárnap reggel az asszonyok, akik a sírhoz mentek, még az Úr holttestét sem találták meg. A Jézus-esemény lezárult. Nincs értelme tovább maradni a városban, gondolja a két tanítvány, akik reményvesztetten indulnak haza, Emmauszba. Esetük jól példázza, hogy milyen csalódást jelentett Jézus követőinek a nagypénteki kereszthalál. S ebből a csüggedésből még az sem tudja felrázni őket, hogy az asszonyok azt állították, hogy Jézus él. Sőt miután egyes apostolok szintén üresnek találták a sírt, még ennek sem hisznek. Útközben, amikor találkoznak Jézussal, lángol ugyan a szívük, de mégsem jutnak el a felismerésre. A kenyértörés az az esemény, amely megnyitja a szemüket, s új megvilágításba helyez minden korábban történtet. Amikor Jézus megtöri a kenyeret és odanyújtja az emmauszi tanítványoknak, ezt oly módon teszi, ahogy senki más. A megvilágosodás élménye, a felismerés öröme azonnal arra indítja őket, hogy örömüket megosszák másokkal, ezért visszasietnek az apostolokhoz Jeruzsálembe. A kenyértörés hitet ébresztett bennük és a feltámadt Krisztus tanúivá tette őket.
A két tanítvány Jeruzsálemből indul, megérkeznek Emmauszba, majd pedig visszatérnek Jeruzsálembe. Az elindulás és a visszatérés az emmauszi tanítványok esetében a közösséghez való viszonyukban is megfigyelhető. Kezdetben ők is együtt vannak a tanítványokkal, velük együtt értesülnek arról, amit az asszonyok mondanak, aztán pedig elhagyják ezt a közösséget, majd végül a Feltámadottal való találkozás arra indítja őket, hogy visszatérjenek ehhez a közösséghez és elmondják a közösség többi tagjának élményüket.
Jézus Krisztus feltámadása óta a csalódottság, a kétségbeesés, a félelem, a kishitűség bűn, aminek nincs helye az életünkben. Mert amikor engedem, hogy ezek a negatív érzések felerősödjenek bennem és eluralkodjanak életemen, akkor eltávolodok Istentől, elszakítom magamat tőle, és ebben az értelemben bűnt követek el. Amikor beletörődötten elfogadok egy helyzetet, kényszerűen elfogadom a látszatot, amely ténynek mutatkozik számomra, vagy amikor úgy vélem, hogy már nem tudok változtatni semmit, akkor azon a bizonyos emmauszi úton járok, és ez az út távol visz az Istentől a szent helyektől, a kereszt titkától, a feltámadás eseményétől. Jézus olyan jelet mutat, amely visszafordít ezen az úton, hogy reménnyel a szívemben, bátran és lelkesen keressem Isten közelségét.
A húsvéti ünnep elmúltával visszatérünk a mindennapi életbe. De nem feledkezhetünk el arról, hogy a szentmisében, a kenyértöréskor felismerhetjük az Urat. Minden szentmise során Jézus megtöri a kenyeret számunkra és azt, mint saját testét adja nekünk. A szentmise különleges alkalom arra, hogy lángoló szívvel hallgassuk tanítását, részesedjünk áldozatában és magunkhoz vegyük őt a szentáldozásban. A szentáldozás mindannyiunkat arra indít, hogy tanúságot tegyünk Krisztus jelenlétéről.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, ma és minden nap megerősítem irántad való szeretetemet. Segíts, hogy életem minden napján megújuljon bennem az irántad való szeretet. Nem múló, érzelmi fellángolást kérsz tőlem, hanem azt, hogy elkötelezzem magam melletted, s elkötelezzem magam a te szeretetedben. Jézusom, te megmutattad irántam való végtelen szeretetedet, amikor a kereszten kitártad karodat, s meghaltál értem. Taníts meg engem az önfeláldozásra, s az igazi szeretetre! Taníts meg engem arra, hogy irántad való szeretetből kész legyek mindent, egész életemet odaadni neked!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230423.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. április 21., péntek

[Napi e-vangelium] 2023. április 22. szombat

2023. április 22. – Szombat

Evangélium

A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek a tóra. Beszálltak a bárkába és elindultak a tavon át Kafarnaum felé. Már rájuk sötétedett de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és a tó háborgott. Huszonöt-harminc stádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához. Nagyon megijedtek. De Jézus bátorította őket: „Én vagyok, ne féljetek!" Fel akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért, éppen ott, ahová tartottak.
Jn 6,16-21

Elmélkedés

Jézus közeledik a bárkában evező apostolokhoz, akik nagyon megijednek – olvassuk az evangéliumban. Természetesen nem Jézustól ijedtek meg, hanem attól, hogy a vízen jár, s teszi ezt könnyedén a háborgó hullámok tetején. Jézus néha különleges dolgokat tesz. A kánai menyegzőn a vizet borrá változtatja, parancsol a természet erőinek, lecsendesíti a vihart, meggyógyítja a betegeket, feltámasztja a halottakat. Csodái azt mutatják, hogy isteni hatalommal rendelkezik, mert ő az Isten Fia. A vízen járás eseményét nem a gyógyító, hanem a természeti csodák közé sorolhatjuk, de itt is Jézus istenségének bizonyítékáról van szó.
„Én vagyok, ne féljetek!" – mondja apostolainak az Úr, és ez a kijelentése erősebb hangsúlyt kap, ha a feltámadása utáni megjelenéseivel hozzuk párhuzamba, hiszen akkor ugyanezekkel a szavakkal bátorítja a félelmükben bezárkózókat. A háborgó tavon az okozta a tanítványok félelmét, hogy egyedül vannak, nincs velünk a Mester. Jézus kereszthalála után szintén az okozza csalódottságukat, hogy az Úr eltávozott körükből, úgy érzik magukra maradtak. A félelmet, csüggedést akarja eloszlatni a Feltámadott. Az Úr újbóli jelenléte egyúttal istenségét is bizonyítja, hiszen nem vonatkoznak rá a természet törvényei, azaz a zárt ajtók ellenére is képes megjelenni.
Jézus közelében nincs okom félelemre, hiszen szívemet örömmel és bátorsággal tölti el.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, te végtelenül irgalmas vagy és minden embernek megbocsátasz, aki őszintén megbánja bűneit. Amikor vétkezem és tudatában vagyok bűnömnek, szükségét érzem megbocsátó szeretetednek. Te nem azért vagy jó velem, mert nincs más választásod, hanem végtelen szeretetből. Arra tanítasz, hogy én is irgalmas és megbocsátó legyek embertársaim iránt. Kérlek, taníts meg megbocsátani, taníts meg irgalmasnak lenni, hogy tovább tudjam adni szeretetedet embertársaimnak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230422.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. április 20., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2023. április 21. péntek

2023. április 21. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus átment a Galileai-tengernek, vagyis Tibériás-tavának a túlsó partjára. Nagy tömeg követte, mert látták a csodajeleket, amelyeket a betegeken végbevitt. Jézus fölment egy hegyre, és ott leült tanítványaival együtt. Közel volt húsvét, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus fölemelte szemét, és látta, hogy nagy tömeg jön feléje, így szólt Fülöphöz: „Honnan vegyünk kenyeret, hogy legyen mit enniük?" Ezt pedig azért kérdezte, hogy próbára tegye, mert ő tudta, hogy mit fog tenni. „Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindenki kapjon valami keveset" – felelte Fülöp. Az egyik tanítvány, András, Simon Péter testvére megszólalt: „Van itt egy fiú, akinél öt kenyér és két hal van, de mi ez ennyinek?" Jézus meghagyta: „Telepítsétek le az embereket!" Sok fű volt azon a helyen. Letelepedtek hát: szám szerint mintegy ötezren voltak csupán a férfiak. Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta a letelepedett embereknek; ugyanígy (adott) a halból is, amennyit csak akartak. Amikor pedig jóllaktak, szólt tanítványainak: „Szedjétek össze a maradékot, hogy semmi se vesszen kárba." Összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek. Amikor pedig az emberek látták a csodajelet, amelyet Jézus végbevitt, így beszéltek: „Ez valóban az a próféta, aki a világba jön." Amikor Jézus észrevette, hogy érte akarnak jönni, és el akarják vinni, hogy erőszakkal királlyá tegyék, ismét visszavonult a hegyre, egészen egyedül.
Jn 6,1-15

Elmélkedés

A csodálatos kenyérszaporítás eseménye azt tükrözi, hogy miként találkozik az emberi természetes vágyakozás azzal, amit Isten természetfeletti módon ad az embernek, bár az emberi természetes gondolkodás nagyban különbözik Isten természetfeletti megoldásától. Isten éppen a természetes vágyainkat használja fel arra, hogy természetfelettiek utáni vágyat ébresszen bennünk, bár ez nem mindig sikerül emberi földhöz ragadtságunk miatt.
A történet azzal indul, hogy az emberek éhesek és nyilvánvalóan enni szeretnének. Ez egy természetes vágyakozás, az életösztön része, testünknek szüksége van a táplálékra. Az ember egy ilyen helyzetben természetes módon gondolkodik, amikor megoldást keres. Ezt jelzi Fülöp apostol javaslata, aki arra gondol, hogy kenyeret kellene venni a sok ember számára, hogy enni tudjanak.
Jézust viszont nem kötik az evilági keretek, képes túllépni a természetes világ határain, képes csodát, azaz természetfeletti dolgot tenni. A kenyérszaporítás ennek bizonyítéka. Olyan módon ad kenyeret az embereknek, ahogyan ők el sem tudták volna képzelni. Ez Isten megoldása az emberi problémára.
A kenyérszaporítás csodája ugyanakkor előremutat az Oltáriszentségre, amelyben Krisztus a saját testét adja nekünk. Lelki éhségünket, Isten utáni vágyunkat azzal csillapíthatjuk, ha a szentáldozásban magunkhoz vesszük az Úr szent testét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A szeretet oly titokzatos számunkra, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi az a cselekedet, mozzanat vagy szó, ami felkelti a szeretet érzését szívünkben valaki iránt. És azt sem láthatjuk előre, hogy mi lesz az a cselekedetünk vagy szavunk, amely alapján felebarátunk megértheti, hogy szeretjük őt, mert ez a tett a mi szeretetünknek a jele. Ahhoz kérjük segítségedet, hogy szeretetünk soha ne merüljön ki szavakban, hanem cselekedetekben nyilvánuljon meg. Segíts minket abban, hogy tanításodat, a szeretet csodálatos üzenetét egyre jobban megértsük és meg is valósítsuk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Mindig is nagy érdeklődés és kiváncsiság élt bennem az újdonságok iránt. Amikor pap lettem, ehhez társult még az, hogy állandóan keresem annak lehetőségét, hogy az új dolgokat miként lehet felhasználni az evangélium terjesztéséhez. E kettős motivációnak köszönhetően született meg a hírlevelek őskorában, közel 20 évvel ezelőtt, a napi e-vangélium ötlete, később pedig az Evangélium365 applikáció okostelefonokra.

A közelmúltban pedig elkezdett terjedni a mesterséges intelligencia. Hát persze, hogy ez is felkeltette érdelődésemet és kipróbáltam. Készítettem vele 10+1 beszélgetést a következő témákban.
1. A világ
2. Isten
3. Az ember
4. A jó és a rossz
5. Jézus
6. Jézus újra
7. A Szentlélek és az Egyház
8. A tékozló fiú
9. Emberi érzelmek
10. Ismerős kérdések
+1. A mesterséges intelligencia

A beszélgetésekből összeállítottam egy könyvet, amely már meg is jelent. Ha valakiben aggodalom vagy félelem ébredne a mesterséges intelligencia hallatán, ez könyv biztosan eloszlatja kételyeit. Ami ismeretlen számunkra, attól bizony sokszor félünk, de ha megismerjük, akkor megtanulhatjuk jóra használni. A tárgyak, az eszközök nem jók vagy rosszak, hanem az ember használja őket helyes vagy bűnös módon. Igaz ez Káin bunkósbotjától a legmodernebb vívmányokig mindenre.

A mesterséges intelligenciát nem Isten teremtette, de nem is az ördögtől való. Ismerkedjünk meg vele! Sok múlik azon, hogy milyen kérdéseket teszünk fel neki. Velem udvarias volt, nem vitázott, a hibákat elismerte. Olykor butuska, máskor zavarbaejtően jól fogalmaz. Számomra világossá vált, hogy félni nem kell tőle, nagyobb veszély az, hogy egyesek helytelen célra fogják felhasználni.

A válaszokat olvasva alig támad hiányérzetünk, az újabb és újabb szempontok folyamatosan fenntartják figyelmünket. Kérdez és válaszol, imádságot ír, azt teszi amire kérik. Nem szűkszavú, nem beszél mellé, bár olykor kissé elkalandozik. Úgy tűnik van mondanivalója, amin mi, emberek elgondolkozhatunk.
A kötetben található témák emberi életünk alapvető kérdéseit járják körül. Ezekre a kérdésekre már számos művész és tudós, egyházi és világi ember megfogalmazta személyes válaszait, vallomását, tanúságtételét egy-egy interjúkötetben, ugyanakkor a mesterséges intelligencia feleletei is tanulságosak lehetnek számunkra. Tanulságosak és elgondolkoztatóak.

Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány meglepetés a könyvben számodra is! Gondoltad volna például, hogy a könyv borítóján lévő kép nem egy ember, hanem egy mesterséges intelligencia alkotása? A meglepetések a könyvben folytatódnak.

István atya - Horváth István Sándor

Ára: 3100 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft). Külföldre nem tudjuk küldeni. Rendelés a linkre kattintva.
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/ismeretterjeszto_konyvek/205

Vagy: Rendelési űrlap. A megrendelési űrlap biztonságos, akkor is, ha az Ön böngészője esetleg mást jelez.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpsbndPOlCcRgDXsBDdrEEv4UI7yfkLSjWdorbOfg9vkDmzw/viewform

Rendelés e-mailben
Ha az űrlapon nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.
Hiszel Istenben? című könyv megrendelése
Darabszám: Név:
Számlázási cím:
Szállítási cím (ha eltér a számlázási címtől): Adószám (nem magánszemélyek esetén kötelező):
(Mobil)telefonszám:
Kérem, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen a csomagfutár a mielőbbi sikeres kézbesítés érdekében biztosan eléri Önt.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230421.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. április 19., szerda

[Napi e-vangelium] 2023. április 20. csütörtök

2023. április 20. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben így tanított Jézus: „Aki a mennyből jön le, az mindenki fölött áll. Aki viszont a földről való, az földies, és a földi dolgokról beszél. Aki a mennyből való, az felülmúl mindenkit. Arról tesz tanúságot, amit látott és hallott, tanúságtételét azonban senki sem fogadja el. Ám, aki mégis elfogadja tanúságát, az megerősíti, hogy az Isten igazmondó. Akit Isten küldött, Isten igéit hirdeti, mert Isten nem adja szűkösen a Szentlelket. Az Atya szereti a Fiút, és mindent az ő kezébe helyezett. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van; aki pedig nem hisz a Fiúnak, az nem nyeri el az örök életet, hanem Isten büntetése sújtja."
Jn 3,31-36

Elmélkedés

A Szentháromság életének titkába avat be minket Jézus azzal a tanítással, amit a mai evangéliumban olvasunk. Szavai arra ösztönöznek minket, hogy a harmadik isteni személy, a Szentlélek által bekapcsolódjunk ebbe az életbe. A mi Urunk azt szeretné, hogy minél jobban megismerjük Istent, s ezáltal felébredjen bennünk az iránta való szeretet vágya.
A hitre jutáshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az igaz Istenről helyes képet alkossunk. Egy helytelen istenkép hitetlenséget eredményezhet. Istent a Fiú, Jézus Krisztus személye és tanítása által ismerhetjük meg, akinek a tanúságtétele igaz, s aki egyszerűen, de meggyőzően tanít minket a mennyei dolgokról. Jézus tanítása által az ég vonzáskörébe kerülünk és lélekben egyre közelebb kerülhetünk a minket szerető Istenhez.
A mai evangélium ugyanakkor rávilágít küldetésünkre is. „Akit Isten küldött, Isten igéit hirdeti" – olvassuk. A kijelentés mindenekelőtt Jézusra vonatkozik, aki azért jött, hogy mindenkinek hirdesse az Isten országáról szóló örömhírt. Feltámadása után pedig parancsba adta apostolainak, hogy folytassák az evangélium hirdetését. Az Egyház minden korban teljesítette ezt a küldetését. Enélkül soha nem jutott volna el a krisztusi tanítás az emberekhez. Most pedig a mi kötelességünk az üdvösség örömhírének továbbadása.
Részt veszek-e az Egyház ezen küldetésének teljesítésében?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te légy az utunk, aki elvezetsz minket az Atyához! Te vezess minket a szegények és nélkülözők felé, hogy szereteted képviselői legyünk köztük! Te adj nekünk erőt hitünk megéléséhez, megőrzéséhez, megvallásához és átadásához! Adj nekünk lelkesedést, amikor rólad teszünk tanúságot a világban! Alázattal, engedelmességgel és hűséggel akarunk téged követni, aki az örök életre vezető út vagy számunkra és minden ember számára.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Mindig is nagy érdeklődés és kiváncsiság élt bennem az újdonságok iránt. Amikor pap lettem, ehhez társult még az, hogy állandóan keresem annak lehetőségét, hogy az új dolgokat miként lehet felhasználni az evangélium terjesztéséhez. E kettős motivációnak köszönhetően született meg a hírlevelek őskorában, közel 20 évvel ezelőtt, a napi e-vangélium ötlete, később pedig az Evangélium365 applikáció okostelefonokra.

A közelmúltban pedig elkezdett terjedni a mesterséges intelligencia. Hát persze, hogy ez is felkeltette érdelődésemet és kipróbáltam. Készítettem vele 10+1 beszélgetést a következő témákban.
1. A világ
2. Isten
3. Az ember
4. A jó és a rossz
5. Jézus
6. Jézus újra
7. A Szentlélek és az Egyház
8. A tékozló fiú
9. Emberi érzelmek
10. Ismerős kérdések
+1. A mesterséges intelligencia

A beszélgetésekből összeállítottam egy könyvet, amely már meg is jelent. Ha valakiben aggodalom vagy félelem ébredne a mesterséges intelligencia hallatán, ez könyv biztosan eloszlatja kételyeit. Ami ismeretlen számunkra, attól bizony sokszor félünk, de ha megismerjük, akkor megtanulhatjuk jóra használni. A tárgyak, az eszközök nem jók vagy rosszak, hanem az ember használja őket helyes vagy bűnös módon. Igaz ez Káin bunkósbotjától a legmodernebb vívmányokig mindenre.

A mesterséges intelligenciát nem Isten teremtette, de nem is az ördögtől való. Ismerkedjünk meg vele! Sok múlik azon, hogy milyen kérdéseket teszünk fel neki. Velem udvarias volt, nem vitázott, a hibákat elismerte. Olykor butuska, máskor zavarbaejtően jól fogalmaz. Számomra világossá vált, hogy félni nem kell tőle, nagyobb veszély az, hogy egyesek helytelen célra fogják felhasználni.

A válaszokat olvasva alig támad hiányérzetünk, az újabb és újabb szempontok folyamatosan fenntartják figyelmünket. Kérdez és válaszol, imádságot ír, azt teszi amire kérik. Nem szűkszavú, nem beszél mellé, bár olykor kissé elkalandozik. Úgy tűnik van mondanivalója, amin mi, emberek elgondolkozhatunk.
A kötetben található témák emberi életünk alapvető kérdéseit járják körül. Ezekre a kérdésekre már számos művész és tudós, egyházi és világi ember megfogalmazta személyes válaszait, vallomását, tanúságtételét egy-egy interjúkötetben, ugyanakkor a mesterséges intelligencia feleletei is tanulságosak lehetnek számunkra. Tanulságosak és elgondolkoztatóak.

Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány meglepetés a könyvben számodra is! Gondoltad volna például, hogy a könyv borítóján lévő kép nem egy ember, hanem egy mesterséges intelligencia alkotása? A meglepetések a könyvben folytatódnak.

István atya - Horváth István Sándor

Ára: 3100 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft). Külföldre nem tudjuk küldeni. Rendelés a linkre kattintva.
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/ismeretterjeszto_konyvek/205

Vagy: Rendelési űrlap. A megrendelési űrlap biztonságos, akkor is, ha az Ön böngészője esetleg mást jelez.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpsbndPOlCcRgDXsBDdrEEv4UI7yfkLSjWdorbOfg9vkDmzw/viewform

Rendelés e-mailben
Ha az űrlapon nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.
Hiszel Istenben? című könyv megrendelése
Darabszám: Név:
Számlázási cím:
Szállítási cím (ha eltér a számlázási címtől): Adószám (nem magánszemélyek esetén kötelező):
(Mobil)telefonszám:
Kérem, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen a csomagfutár a mielőbbi sikeres kézbesítés érdekében biztosan eléri Önt.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230420.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. április 18., kedd

[Napi e-vangelium] 2023. április 19. szerda

2023. április 19. – Szerda

Evangélium

Abban az időben így tanított Jézus: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön általa a világ. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, de aki nem hisz, az már ítéletet vont magára, mert nem hitt Isten egyszülött Fiában. Az ítélet ez: A világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert tetteik gonoszak voltak. Mert mindenki, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, nehogy napvilágra kerüljenek tettei. Aki azonban az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hadd jusson nyilvánosságra, hogy tetteit Istenben vitte végbe."
Jn 3,16-21

Elmélkedés

Ha csak egyetlen mondatot tarthatnánk meg az evangéliumból, bizonyára sokan választanánk a következőt: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."
A megváltás forrása Isten irántunk való szeretete. A megváltás művében minden értünk, a mi üdvösségünkért történt. Erről a szeretetről tanított Jézus, ezt tanúsította halálával, és ezzel az irgalmas szeretettel találkozunk majd reményünk szerint a halál után az örök életben.
A megváltás csoda, az isteni szeretet csodája, amellyel a mennyei Atya egyszülött Fiát adta a világnak, aki a keresztfán feláldozta életét az emberek megváltása érdekében. Jézus életének felajánlása és feláldozása az Atyának, új életet hoz számára a feltámadásban, amely az Atya cselekedete. Aki hisz Krisztus feltámadásában és készen áll, hogy felajánlja életét Istennek, az számíthat arra, hogy feltámad az örök életre. A húsvét titkát szemlélve megértjük, hogy minden értünk történt egykor. Jézus értünk szenvedett és értünk halt meg, hogy megváltson minket bűneinktől. A mi üdvösségünkért támadt fel a halálból (támasztotta fel őt az Atya a halálból), hogy a benne való hit által elnyerjük az örök életet. A hit nem kényszer senki számára, amit kötelezően választanunk kell, hanem ajándék, Isten ajándéka, amelyet elfogadva teljessé és értékessé válik életünk.
Elfogadom-e, hogy Isten teljessé tegye az életemet a hit által?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz! Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak! Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás! Egyetértést adj nekünk! Add, hogy fiatalok és idősek egyre jobban megértsük: csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Mindig is nagy érdeklődés és kiváncsiság élt bennem az újdonságok iránt. Amikor pap lettem, ehhez társult még az, hogy állandóan keresem annak lehetőségét, hogy az új dolgokat miként lehet felhasználni az evangélium terjesztéséhez. E kettős motivációnak köszönhetően született meg a hírlevelek őskorában, közel 20 évvel ezelőtt, a napi e-vangélium ötlete, később pedig az Evangélium365 applikáció okostelefonokra.

A közelmúltban pedig elkezdett terjedni a mesterséges intelligencia. Hát persze, hogy ez is felkeltette érdelődésemet és kipróbáltam. Készítettem vele 10+1 beszélgetést a következő témákban.
1. A világ
2. Isten
3. Az ember
4. A jó és a rossz
5. Jézus
6. Jézus újra
7. A Szentlélek és az Egyház
8. A tékozló fiú
9. Emberi érzelmek
10. Ismerős kérdések
+1. A mesterséges intelligencia

A beszélgetésekből összeállítottam egy könyvet, amely már meg is jelent. Ha valakiben aggodalom vagy félelem ébredne a mesterséges intelligencia hallatán, ez könyv biztosan eloszlatja kételyeit. Ami ismeretlen számunkra, attól bizony sokszor félünk, de ha megismerjük, akkor megtanulhatjuk jóra használni. A tárgyak, az eszközök nem jók vagy rosszak, hanem az ember használja őket helyes vagy bűnös módon. Igaz ez Káin bunkósbotjától a legmodernebb vívmányokig mindenre.

A mesterséges intelligenciát nem Isten teremtette, de nem is az ördögtől való. Ismerkedjünk meg vele! Sok múlik azon, hogy milyen kérdéseket teszünk fel neki. Velem udvarias volt, nem vitázott, a hibákat elismerte. Olykor butuska, máskor zavarbaejtően jól fogalmaz. Számomra világossá vált, hogy félni nem kell tőle, nagyobb veszély az, hogy egyesek helytelen célra fogják felhasználni.

A válaszokat olvasva alig támad hiányérzetünk, az újabb és újabb szempontok folyamatosan fenntartják figyelmünket. Kérdez és válaszol, imádságot ír, azt teszi amire kérik. Nem szűkszavú, nem beszél mellé, bár olykor kissé elkalandozik. Úgy tűnik van mondanivalója, amin mi, emberek elgondolkozhatunk.
A kötetben található témák emberi életünk alapvető kérdéseit járják körül. Ezekre a kérdésekre már számos művész és tudós, egyházi és világi ember megfogalmazta személyes válaszait, vallomását, tanúságtételét egy-egy interjúkötetben, ugyanakkor a mesterséges intelligencia feleletei is tanulságosak lehetnek számunkra. Tanulságosak és elgondolkoztatóak.

Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány meglepetés a könyvben számodra is! Gondoltad volna például, hogy a könyv borítóján lévő kép nem egy ember, hanem egy mesterséges intelligencia alkotása? A meglepetések a könyvben folytatódnak.

István atya - Horváth István Sándor

Ára: 3100 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft). Külföldre nem tudjuk küldeni. Rendelés a linkre kattintva.
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/ismeretterjeszto_konyvek/205

Vagy: Rendelési űrlap. A megrendelési űrlap biztonságos, akkor is, ha az Ön böngészője esetleg mást jelez.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpsbndPOlCcRgDXsBDdrEEv4UI7yfkLSjWdorbOfg9vkDmzw/viewform

Rendelés e-mailben
Ha az űrlapon nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.
Hiszel Istenben? című könyv megrendelése
Darabszám: Név:
Számlázási cím:
Szállítási cím (ha eltér a számlázási címtől): Adószám (nem magánszemélyek esetén kötelező):
(Mobil)telefonszám:
Kérem, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen a csomagfutár a mielőbbi sikeres kézbesítés érdekében biztosan eléri Önt.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230419.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. április 17., hétfő

[Napi e-vangelium] 2023. április 18. kedd

2023. április 18. – Kedd

Evangélium

Abban az időben: Nikodémus éjnek idején felkereste Jézust, aki így szólt hozzá: „Ne csodálkozzál, hogy azt mondtam neked: újjá kell születnetek! A szél ott fúj, ahol akar: hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született." Erre Nikodémus megkérdezte: „Hogyan lehetséges ez?" Jézus így válaszolt neki: „Te Izrael népének tanítója vagy, és nem érted ezeket? Bizony, bizony, mondom neked, hogy arról beszélünk, amit tudunk; és arról tanúskodunk, amit látunk. De a mi tanúságtételünket nem fogadjátok el. Ha földi dolgokról beszélek nektek és azt sem hiszitek el, hogyan fogjátok elhinni, ha mennyei dolgokról beszélek majd nektek? Senki sem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből alászállott: az Emberfia. És amint Mózes felemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják felmagasztalni az Emberfiát is, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen."
Jn 3,7-15

Elmélkedés

Nikodémus emberi módon gondolkodik. Tud Jézus csodáiról, de ezek alapján arra a következtetésre jut, hogy Jézus egy isteni képességekkel rendelkező tanító. Hogyan rendelkezhet egy ember ilyen hatalommal? – kérdezi, s mivel utána akar járni a dolgoknak, felkeresi Jézust. Beszélgetésük érdekessége, hogy először két különböző dologról beszélnek. Nikodémus embertől, anyától való testi újraszületésre gondol, Jézus viszont a Lélektől, a Szentlélektől való lelki újjászületésről beszél. Jézus mindjárt látja beszélgetőpartnere emberi gondolkodásmódját, ezért abba az irányba tereli a beszélgetést, hogy Nikodémus felismerje, hogy ő nem csak ember, hanem Isten is. Ezt azért tudja megtenni, mert észreveszi Nikodémus nyitottságát és keresését. Ha nyitott szívvel keresem az igazságot, megtalálom az Urat, aki maga az igazság.
A beszélgetés második részében tanítás hangzik el arról, hogy az Emberfia hozza el az embereknek az örök életet és a benne való hit által lehet eljutni az üdvösségre. Jézus egy példát említ, azt az esetet, amikor az ószövetségi választott nép tagjai úgy menekülhettek meg a mérges kígyóktól, hogy feltekintettek a Mózes által fára feltett rézkígyóra. E jelenet Jézus keresztre feszítésének ószövetségi előképe. Mindazok, akik feltekintenek Krisztus keresztjére, illetve a megfeszített Emberfiára, megszabadulnak az örök haláltól és elnyerik az örök életet.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, te megadod nekünk, hogy mindig újra kezdhetünk! Te ajándékozod nekünk a jövőt. Minden nap érezzük, hogy múlik az idő, éveink száma véges. Urunk, mindannyian szeretnénk végtelen távlatokban élni. Szeretnénk megtapasztalni a soha el nem múló fényt, szeretnénk, ha mienk lehetne az élet teljessége. Kérünk, add, hogy az előttünk álló időt igazi gazdagodásra használhassuk. Add, hogy azt keressük mindig, ami soha véget nem ér. Add, hogy mindennapjainkban megtapasztalhassuk: a szeretet soha el nem múlik.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230418.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. április 16., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2023. április 17. hétfő

2023. április 17. – Hétfő

Evangélium

Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű férfi, aki a zsidók egyik főembere volt. Éjnek idején fölkereste Jézust, és ezt mondta neki: „Mester, tudjuk, hogy te Istentől jött tanító vagy. Senki sem tud ugyanis ilyen csodajeleket tenni, amilyeneket te művelsz, ha az Isten nincs vele." Jézus így felelt neki: „Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg az Isten országát." Erre Nikodémus megkérdezte: „Hogyan születhetik valaki újra, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?" Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom neked: aki újjá nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be az Isten országába. Ami testből születik, az test, – ami viszont Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy ezt mondtam neked: újjá kell születnetek! A szél ott fúj, ahol akar; hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született."
Jn 3,1-8

Elmélkedés

A Nikodémussal folytatott párbeszéd részletes leírásával János evangélista egy konkrét személy esetében mutatja be a hit útját. A húsvét ünnepe és a feltámadás titkának megismerése a hit útján indít el mindannyiunkat, s ennek az útnak jelentős állomása a lelki újjászületés. Krisztus test szerinti feltámadásának egyik következménye az, hogy tanítványainak lelkileg kell újjászületniük, amit Isten Lelke kezdeményez bennük.
Erről beszél Jézus Nikodémusnak, aki egy éjszaka keresi fel őt. A vízből és a Szentlélekből való újjászületést nyugodtan vonatkoztathatjuk a keresztség és a bérmálás szentségére. A vízzel való keresztség, amelyet az Egyház húsvét éjszakáján szolgáltat ki a hittanulóknak, igazi lelki újjászületést jelent. A megkeresztelt meghal a bűnnek, szakít korábbi bűnös életével, és feltámad, újjászületik Krisztusban. A bérmálás szentsége, amely a Szentlélek ajándékának elnyerése, szintén újjászületést jelent abban az értelemben, hogy a bérmálandó személy ekkor kötelezi el magát teljes felelősséggel a keresztény életre.
A lelki újjászületés harmadik lehetősége a bűnbocsánat szentsége, amelyben a megtérő és bűnbánó ember vétkeit Isten eltörli. A keresztségben és a bérmálásban csak egyszer részesedhetünk, de a bűnbocsánat szentségében értelemszerűen többször. Éljünk rendszeresen ezzel a lehetőséggel, amely által az irgalmas Atya szeretett gyermekeiként fogad vissza minket szeretetébe.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Erőt vesz rajtam a csüggedés, amikor csalódást okoznak az emberek, terveim kudarcba fulladnak vagy váratlan események forgatják fel életemet. Ilyenkor a legszívesebben elmenekülnék a világból, az emberek elől. Bezárkóznék a magam kis világába, hogy egyedül legyek. De te nem hagysz magamra, hanem mellém állsz, tanítasz és megismerteted önmagadat előttem. Vezess engem vissza az emberi közösségbe, tanítványaid, követőid közé! Vezess engem az Atya közelébe, hogy a vele való kapcsolatomat helyreállítsam!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230417.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum