2023. december 23., szombat

[Napi e-vangelium] 2023. december 24. vasárnap

2023. december 24. – Advent 4. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!" Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen." Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés

Feltárul a titok
A gyerekek kedvelt játéka, amikor csukott szemmel kell megfogniuk egy tárgyat és így kitalálniuk, hogy mit tartanak a kezükben. Hasonló játék, amikor bekötik valakinek a szemét, így vezetik, mintha egy labirintusban járna, s a végén ki kell találnia, hogy hol van. Jó érzés, amikor az ember végre kinyithatja a szemét, leveszik a kendőt, s feltárul előtte a valóság. Kinőve a gyerekkorból sokszor keresünk valamit, próbálunk utánajárni valaminek, amire szükségünk van, s bár nyitva a szemünk, mégis úgy érezzük, hogy sötétben tapogatózunk. Aztán végül jön a megvilágosodás, feltárul előttünk a titok.
Advent 4. vasárnapján egy titok feltárulására gondolunk. Isten évszázadokon keresztül vezette az emberiséget. A szemét nem kötötte be senkinek, mert az ember amúgy is elhomályosította saját látását, szívesebben bolyongott bűnei sötétségében, mintsem Isten világosságában járjon. Szíve mélyén persze mindenki várta, hogy lehulljon szeméről a lepel, amely eltakarta Isten titkát. Elsőként Mária, a názáreti leány ismerhette meg a titkot, erről olvasunk a mai evangéliumban. Hozzá küldte el Isten Gábor angyalt, hogy megismertesse vele a titkot, a megváltás titkát, a megtestesülés titkát, Mária személyes hivatásának titkát. Ő megismerve ezt a titkot elfogadja Isten akaratát, beleegyezik, hogy a Megváltó anyja legyen. Kevéssel később Szent József az álmában kapott látomása során ismeri meg ugyanezt a titkot (vö. Mt 1,18-25), majd Erzsébet is tudomást szerez róla (vö. Lk 1,39-56). A betlehemi Gyermek születése után sorra ismerik meg a titkot a pásztorok, a napkeleti bölcsek és mások, majd évek múltán a galileai és júdeai nép, mindazok, akikhez útja során eljutott Jézus. Mintegy két évezreddel később mi állunk a titok előtt. Isten a mi szemünkről készül levenni a leplet, hogy felfedje előttünk titkát, a szeretet titkát, az üdvösség titkát. Kétezer évvel ezelőtt Isten emberré lett, emberként jött el a világba, s ezzel megszüntette az ember és az Isten közti titokzatos távolságot. Láthatóvá tette magát, felfedte önmaga titkát számunkra. Azóta is minden évben, minden pillanatban eljön hozzánk. Csak az a kérdés, hogy észrevesszük-e érkezését és jelenlétét. Az adventi időszak remélhetőleg felébresztette bennünk a vágyat, hogy megismerjük Isten titkát. Ne veszítsük el türelmünket az utolsó napokban! Várjuk elcsendesedve, hogy Isten hozzánk lépjen, felfedje titkát, felfedje önmagát és megszülessen szívünkben.
Minden születés változást hoz. Egy gyermek születése gyökeresen megváltoztatja szülei, családja életét. Jézus születése egykor megváltoztatta az egész világot, új korszak kezdődött az emberiség történelmében. Jézus születésének megünneplése évről évre változást, megújulást, újjászületést hoz, hozhat életünkbe. Fogadjunk örömmel minden életet, amelyet Isten ad nekünk! Fogadjuk örömmel minden gyermek születését! És fogadjuk örömmel a gyermekként megszülető Jézust, aki lelki újjászületést hoz számunkra!
Az adventi koszorún ma meggyújtjuk az utolsó, a negyedik gyertyát, az isteni titok felfedésének lángját! Gondoljunk arra, hogy Isten hozzánk lép, megérint minket szeretetével. Most már ne menjünk tovább és ne féljünk! Holnap karácsony napja, eljött hozzánk a Megváltó.
© Horváth István Sándor


Imádság

Megváltó Urunk, te egykor kisgyermekként jöttél közénk egy szegényes istállóba, hogy megújítsd hitünket és a mennyei Atyával való kapcsolatunkat. Azóta is eljössz közénk minden karácsonykor, hogy emlékeztess minket az újjászületésünk lehetőségére. Lélekben én is elindulok hozzád Betlehembe, hogy szívemből kérjem tőled bűneim bocsánatát, és hogy isteni jóságoddal megtisztítsd lelkemet. Jóságos Jézusom, nem kérek mást karácsonyra, csak azt add meg, hogy tiszta szívvel borulhassak le szegényes jászolod elé, tiszta szívvel hódoljak előtted!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231224.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 22., péntek

[Napi e-vangelium] 2023. december 23. szombat

2023. december 23. – Szombat

Evangélium

Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: „Nem, János legyen a neve." Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!" Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele."
Lk 1,57-66

Elmélkedés

A hónapokig tartó némasága alatt az írótábla segítségével Zakariás sokat beszélgethetett feleségével, Erzsébettel. Elmondhatta neki az angyal megjelenését a jeruzsálemi templomban, így azt is, hogy az isteni küldött utasítása szerint a születendő gyermeknek a János nevet kell adni. Amikor tehát eljön a körülmetélés és névadás napja, férjének némasága miatt Erzsébet közli a jelenlévőkkel, hogy a gyermek neve János. Ez ugyan szembement a rokonság elképzelésével, de megegyezett Isten tervével. Zakariás ekkor írásban erősítette meg ezt, majd pedig bizonyára szavakkal is elmondta, hiszen ekkor megnyílt az ajka és újra tudott beszélni. A történetet olvasva elcsodálkozunk azon, hogy Zakariás mennyi komoly leckét kapott. Isten nem megszégyeníteni akarta ezt az idős embert, de megtanította arra, hogy Isten szavát mindig komolyan kell venni. Bármennyire is hihetetlen számunkra, amit Isten ígér, az be fog teljesedni. Bátran bízhatunk abban, hogy amit Isten közöl az emberrel, az valóra fog válni, s a kiválasztott személynek nincs joga abban kételkedni. A némasággal Zakariás megkapta büntetését hitetlenségéért, de ez a büntetés megszűnt, amikor Isten szava beteljesedett, a gyermek megszületett.
Zakariás esetéből érdemes megtanulnunk, hogy mindig bízzunk Isten kijelentéseiben. Ne hitetlen ellenvetésekre nyissuk ki szánkat, hanem Isten magasztalására!
© Horváth István Sándor


Imádság

Jöjj el népek várakozása, Jézus Krisztus, örvendeztess meg minket isteni jelenléteddel. Nagy szükségünk van tanácsra, segítségre, oltalomra. Ha saját erőnkből akarunk választani jó és rossz között, könnyen tévedésbe esünk, s észrevétlenül becsapjuk magunkat. Ha jók szeretnénk lenni, hiányzik belőlünk az erő és a bizalom. Amikor szembe akarunk szállni a gonosszal, gyakran gyengének bizonyulunk és alul maradunk. Jöjj, Urunk, és világosítsd meg a téged keresők útját! Jöjj és ébressz új reményt a csalódottakban! Jöjj és adj örömöt minden embernek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231223.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 21., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2023. december 22. péntek

2023. december 22. – Péntek

Evangélium

Erzsébet meglátogatása alkalmával Mária így magasztalta Istent: „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát, lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék. Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve! Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt. Nagyszerű dolgot tett karja ereje, széjjelszórta mind a gőgös szívűeket. Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat, és felmagasztalta az alázatosakat. Az éhezőket elhalmozta minden jóval, de a gazdagokat elküldte üres kézzel. Felkarolta gyermekét, Izraelt, megemlékezve irgalmasságáról, amint atyáinknak megígérte: Ábrahámnak és utódainak mindörökre!" Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután visszatért otthonába.
Lk 1,46-56

Elmélkedés

A szerdai elmélkedésben említettük, hogy a születendő gyermek, a Megváltó nem csak Mária számára ajándék Istentől, hanem az egész emberiség számára is. A mai evangéliumban Mária Istent magasztaló imádságát olvassuk, amely egyrészt az ő személyes hálaadása, hogy anya lehet, másrészt az egész emberiség nevében is hálát ad Istennek azért, hogy elküldi a világba a Megváltót.
Mária imája két gondolat körül forog: Isten hatalmát és irgalmát magasztalja. Isten végtelen hatalma abban mutatkozik meg, hogy bárkit, tehát a kicsinyeket is képes naggyá tenni, az alázatosakat is fel tudja emelni. Isten feje tetejére állítja az emberi vélemények és értékelések rendjét. Ami nekünk nagynak, értékesnek, magasztosnak tűnik, az Isten számára teljesen értéktelen.
Isten irgalma pedig abban érhető tetten, hogy új lehetőséget ad a bűnösöknek. Az alázatos és bűnbánó ember elismeri hibáját és kifejezi készségét, hogy jó útra tér. Ettől kezdve Isten nem az ő múltját nézi, nem régi életének bűneit veti újra és újra a szemére, hanem segíti őt a jóban való kiteljesedésben. Aki olyan bizalommal fogadja a Megváltót, mint Mária, az nem vész el örökre, hanem az örök életre jut, mégpedig nem elsősorban saját érdemei miatt, hanem Isten irgalmasságának köszönhetően.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te azért jöttél el bűnös emberi világunkba, hogy megmutasd számunkra a bűntől való szabadulás útját. Nélküled soha nem találnánk rá a bűnbánat útjára. Nélküled nem találnánk rá a mennyei Atya szeretetére. Te adod nekünk az adventi időt a bűnbánat idejeként. Jöjj el, Urunk, és érints meg minket szereteteddel! Jöjj és bocsáss meg nekünk, akik nem halogatjuk tovább bűneink beismerését, hanem a bűnbánat egyenes útján indulunk most feléd. Születésed, jöveteled nagy változást hozott egykor a világba. Te képes vagy megváltoztatni az embert. Képes vagy a bűnösöket szentté változtatni. Hozz változást az én életembe is!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231222.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 20., szerda

[Napi e-vangelium] 2023. december 21. csütörtök

2023. december 21. – Csütörtök

Evangélium

Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott:
„Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!"
Lk 1,39-45

Elmélkedés

A mai evangélium felszólít minket, hogy lélekben elkísérjük Máriát, aki meglátogatja rokonát, Erzsébetet, aki Isten kegyelméből szintén gyermeket vár. Ezt az örömteli dolgot Mária az angyaltól tudja meg. Bár az evangélium a megérkezés és a találkozás pillanatát írja le, mégis érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen gondolatok járhattak Mária fejében a hosszú út során.
Amikor valamilyen váratlan dolog történik velünk, amely a jövőnkre vonatkozó tervek megváltoztatására késztet minket, akkor azt szoktuk kérdezni magunktól: miért éppen velünk történik ez? Történjen velünk egy olyan esemény, amely nagy öröm és boldogság forrása, vagy akár egy nem kívánatos súlyos betegség, rögtön azt szeretnénk tudni, hogy miért történik ez velünk? Természetes vágyunk, hogy megismerjük a történések hátterét és megértsük az események okát, de van egy olyan sejtésem, hogy ha voltak is kezdetben Mária fejében ilyen gondolatok, gyorsan túltette magát ezen a kérdésen, és átadta magát az örömnek. Örült annak, hogy hamarosan anya lesz, öröm volt szívében, hogy Erzsébet is gyermeket vár. Ez az öröm növekszik szívében lépésről lépésre, napról napra, s aztán felszínre tör a találkozás pillanatában, majd pedig ez az öröm egyesül Erzsébet örömével és a születendő gyermekek örvendezésével, ujjongásával.
Az evangélium arra hív minket, hogy csatlakozzunk az örvendezőkhöz!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te mindent megtehetsz. Te vagy az élet és az újjászületés ajándékozója. Üdvözítő terved szerint az idők teljességében Fiadat, Jézust küldted el közénk. Ő mindenben vállalta emberi sorsunkat, mert te úgy akartad, hogy példát mutasson nekünk életével, halálával és feltámadásával. Egyedül Jézus Krisztus által érthetem meg a te végtelen isteni szeretetedet és jóságodat. Segíts, hogy felismerjem Fiadban a Megváltót!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231221.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 19., kedd

[Napi e-vangelium] 2023. december 20. szerda

2023. december 20. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!" Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen." Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés

A jeruzsálemi templomból Názáretbe vezet minket a mai evangélium. Miután Zakariás megismerte Isten tervét, miszerint neki és feleségének gyermekük fog születni, most egy másik gyermek születését hozza hírül Isten angyala. A helyszín tehát nem a főváros, hanem egy kisebb település, Názáret. Az üzenet címzettje nem egy papi rendben lévő tekintélyes személy, nem az apaság előtt álló férfi, hanem egy csendes leány, Mária, a leendő anya. Az evangélium segítségével láthatjuk a kiválasztott személy lelki útját is, amely a csodálkozástól az engedelmességig és a hitig vezet. Ahogyan Gábor angyal lépésről lépésre felfedi a názáreti leány számára Isten tervét és beavatja őt anyaságának titkába, úgy halkulnak el Máriában a kérdések és erősödik meg benne az Istennek való engedelmesség és önátadás. Isten csodálatos dolgot ajándékoz Máriának: ő lehet a Megváltó anyja. És Mária által az egész emberiség csodálatos ajándékot kap: Isten emberré lesz, eljön a világba, emberként születik meg a Megváltó.
A legértékesebb ajándékokat Istentől kapjuk. Valójában minden, amik vagyunk és amink van, Istennek köszönhető. Isten nagy meglepetéseket tud okozni ajándékaival, mert azok felborítják terveinket és elképzeléseinket jövőnkről. Ezt látjuk Zakariás és Erzsébet, valamint Mária és József esetében is. Fogadjunk el mindent, amit Istentől kapunk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te teljesítetted ígéretedet és elküldted közénk egyszülött Fiadat, a mi Megváltónkat. Fiad születésével újjáteremtettél minket, embereket, mert Jézus a mi lelki újjászületésünk egyetlen forrása. Hisszük, hogy isteni gondviseléseddel azóta is formálod és alkotod a világot. Minden születéssel, minden emberi élet kezdetével valami újat alkotsz és minden emberrel terveid vannak. Azt az utat kell végig járnunk életünkben, amelyet te jelöltél ki számunkra. Adj nekünk Fiad végtelen alázatosságából és engedelmességéből, hogy mi is egyedül a te akaratodat kövessük, egyedül téged tekintsünk életünk Urának, neked engedelmeskedjünk és a te országodat építsük!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231220.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 18., hétfő

[Napi e-vangelium] 2023. december 19. kedd

2023. december 19. – Kedd

Evangélium

Heródesnek, Júdea királyának napjaiban élt egy Zakariás nevű pap, aki Ábia papi osztályába tartozott. Felesége Áron törzséből származott, és Erzsébetnek hívták. Mindketten igazak voltak Isten előtt, és feddhetetlenül éltek az Úr parancsai és törvényei szerint. De nem született gyermekük, mivel Erzsébet magtalan volt, és már mind a ketten éltesebb korúak voltak.
Amikor Zakariás egy alkalommal osztályának rendjében szolgálatot teljesített Isten színe előtt, ráesett a sor, hogy a papi szolgálat szokása szerint az Úr templomába menjen, és bemutassa a tömjénáldozatot. A tömjénáldozat órájában nagy tömeg imádkozott a templomon kívül. Akkor az áldozati oltár jobb oldalán megjelent Zakariásnak az Úr angyala. Láttára Zakariás zavarba jött, és félelem szállta meg. Az angyal azonban így szólt hozzá: „Ne félj, Zakariás! Könyörgésed meghallgatásra talált. Feleséged, Erzsébet fiút szül, és Jánosnak fogod hívni. Örömöd és vigasságod lesz ő, és sokan örülnek majd születésének. Nagy lesz az Úr előtt: bort és részegítő italt nem iszik, sőt már anyja méhében betelik Szentlélekkel. Izrael fiai közül sokakat megtérít Istenükhöz, az Úrhoz. Illés szellemében és erejével fog színe előtt járni, hogy az atyák szívét a fiak felé fordítsa, az engedetleneket az igazak lelkületére vezesse, és az Úr iránt készségessé tegye a népet."
Zakariás erre megkérdezte az angyalt: „Miből tudhatom meg mindezt? Hiszen már öreg vagyok, és feleségem is éltesebb korú." Az angyal így válaszolt: „Én Gábor vagyok, az Isten színe előtt állok, aki azért küldött, hogy beszéljek veled, és meghozzam neked ezt az örömhírt. De mivel nem hittél szavamnak, amely majd valóra válik annak idején, megnémulsz, és nem tudsz beszélni a beteljesedés napjáig." A nép várta Zakariást, és csodálkozott, hogy annyit késlekedik a templomban. Amikor pedig kijött, nem tudott megszólalni. Ebből megértették, hogy a templomban látomása volt. Intett nekik, de néma maradt.
Mihelyt szolgálatának napjai elmúltak, hazament. E napok után felesége, Erzsébet méhében fogant, de öt hónapon keresztül titkolta. „Így tett velem az Úr – mondta –, arra méltatott e napokban, hogy elvegye szégyenemet az emberek előtt."
Lk 1,5-25

Elmélkedés

A tegnapi evangéliumban találkoztunk Józseffel és jegyesével, Máriával. Mindketten fiatalok, csak néhány hónapja ismerik egymást. Közös jövőt terveznek, már jegyesek, hamarosan összeházasodnak és családot alapítanak. Ezt tervezik a fiatalok, de Isten közbelép és módosítja terveiket. Mindketten engedelmesen elfogadják azt a feladatot, amivel Isten megbízza őket.
A mai evangéliumban egy másik párról olvasunk, Zakariásról és feleségéről, Erzsébetről. Ők már nem fiatalok, „mindketten éltesebb korúak." Lukács evangélista így jellemzi őket: „igazak voltak Isten előtt, és feddhetetlenül éltek." Amikor fiatalok voltak, úgy tervezték, hogy gyermekeik lesznek, de ez nem adatott meg nekik. A gyermektelenséget fájdalmas sebként hordozták évtizedeken át, s idős koruk miatt emberileg már nem számíthatnak arra, hogy gyermekük lesz. Isten csak most, idős korukban lép be életükbe, s megajándékozza őket a gyermekáldással. Nekik vélhetően nincsenek már nagy terveik életük hátralévő éveire, de Istennek van terve velük, új célt ad nekik. Az isteni elgondolás szerint Zakariás és Erzsébet lesznek a Megváltó előfutárának, Keresztelő Jánosnak a szülei.
Isten számára nem lehetetlen az, hogy egy szűz gyermeket foganjon és hozzon a világra, és az sem, hogy egy idős házaspárnak gyermeke szülessen. Isten bárkinek az életében képes csodát tenni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, irgalmas Atyánk! A karácsony közeledtével fokozódik bennünk a nyugtalanság, az izgalom. Szeretnénk néha lassítani az adventi napokat, máskor pedig siettetnénk az ünnep érkezését. Amikor majd végre elkezdünk ünnepelni, rögtön szeretnénk megállítani az időt, hogy az ünnep ne érjen véget, a karácsony tartson tovább és az a béke, nyugalom és öröm ne csak néhány napig, hanem egész éven keresztül tartson. Istenünk, köszönjük, hogy velünk vagy földi életünk éveiben, évtizedeiben, és köszönjük, hogy az örökkévalóságba hívsz minket. Irgalmad vezessen a te Fiadhoz, a betlehemi Gyermekhez!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent! Szívem első gondolata 2024
Elmélkedések az evangéliumról
Az év minden napjára
Adventtől adventig (2023. december 3-tól)
Imagyűjtemény
520 oldal
Ára: 2500 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft) darabszámtól függetlenül. Külföldre nem tudjuk küldeni.
István atya - Horváth István Sándor

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231219.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 17., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2023. december 18. hétfő

2023. december 18. – Hétfő

Evangélium

Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József, igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől." Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: „Velünk az Isten." Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala parancsolta neki.
Mt 1,18-24

Elmélkedés

Jézus születésének hírüladásakor Mária megtudta, hogy anya lesz, Isten őt választotta ki, hogy a Megváltó anyja legyen. A születendő gyermek apja nem az ő jegyese, József lesz és nem is más férfi. A Megváltó a mennyei Atya gyermeke és a Szentlélektől fogan meg anyja, Mária méhében. Ezt a titkot egyedül Mária tudja, s az evangéliumból úgy tűnik, nem is beszélt erről Józsefnek. Máté evangélista azt írja, hogy „kitűnt", hogy Mária gyermeket vár. Arra utal ez a szóhasználat, hogy József nem jegyesének elmondásából tudja meg, hanem az idő múlásával észreveszi, hogy Mária gyermeket vár. József azonban csak a tényt látja, fogalma sincs arról ekkor még, ki lehet a gyermek apja. Figyelemreméltó, hogy ő sem beszél a dologról Máriával, nem kezdi el őt faggatni, s főként nem hűtlenséggel vádolni, hogy miként került áldott állapotba, bár nyilvánvalóan foglalkoztatta őt a kérdés.
Kérdésére egy álomban, Isten angyalától kap feleletet, így ismeri meg Mária anyaságának titkát. József elfogadta Isten tervét, azaz módosítja saját elképzeléseit a családalapítással kapcsolatban, engedelmesen megteszi mindazt, amit Isten kér tőle.
Téves ítéleteink hányszor vezetnek minket zsákutcába! Az elképzeléseinkhez való ragaszkodás miatt hányszor siklik félre életünk! Milyen jó volna, ha nem kételkednénk abban, hogy Isten eszközeivé válhatunk, hanem egyszerűen csak megtennénk azt, amit kér tőlünk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te azt akarod, hogy minden gyermek boldog felnőtté váljon. Add, hogy gyermekeink ne csak testben, hanem lélekben is növekedjenek, felnőtté váljanak! Add, hogy gyermekeink az ismeretek elsajátítása mellett hitükben is napról napra fejlődjenek! Ültesd el lelkükben Igéd magjait, adj nekik erőt, hogy életükben hűségesek legyenek hozzád, és majd egykor felnőttként ők is továbbadják gyermekeiknek a hit igazságait! Segítsd őket, hogy gyermekként és felnőttként országod építésében munkálkodjanak!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent! Szívem első gondolata 2024
Elmélkedések az evangéliumról
Az év minden napjára
Adventtől adventig (2023. december 3-tól)
Imagyűjtemény
520 oldal
Ára: 2500 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft) darabszámtól függetlenül. Külföldre nem tudjuk küldeni.
István atya - Horváth István Sándor

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231218.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum