2020. november 21., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. november 22. vasárnap

2020. november 22. – Vasárnap, Krisztus, a mindenség királya

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében, összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára.
Azután a király így szól a jobbján állókhoz: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, s ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!" Erre megkérdezik tőle az igazak: „Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enni adtunk volna neked, vagy szomjazni, hogy inni adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna, vagy ruhátlanul, hogy betakartunk volna téged? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogattunk volna?" Akkor a király így felel: „Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!"
Ezután a balján állókhoz szól: „Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, és nem adtatok nekem enni; szomjas voltam, és nem adtatok inni; idegen voltam, s nem fogadtatok be; ruhátlan voltam, és nem takartatok be; beteg voltam és börtönben sínylődtem; s ti nem látogattatok meg engem!" Erre ők is megkérdezik: Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, és nem siettünk a segítségedre? Ő pedig ezt feleli majd nekik: Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebbek egyikével nem tettetek, velem nem tettétek! Ezek akkor az örök büntetésre mennek, az igazak pedig az örök életre.
Mt 25,31-46

Elmélkedés

Igazságos ítélet
A mai napon Krisztust, a mindenség királyát ünnepeljük, ez az egyházi év utolsó vasárnapja, a jövő vasárnaptól megkezdődik az advent. Egy kicsit megfoghatatlan számunkra ez az ünnep. A liturgikus év folyamán Jézus életének eseményeire emlékezünk születésétől a mennybemeneteléig, és ezeket az eseményeket mind könnyen el tudjuk képzelni. De mit kezdjünk azzal, hogy Jézus a világmindenség királya? Egyszerű emberek vagyunk, nem vagyunk sem uralkodók, sem királyok szolgái, ezért nem érint meg minket érzelmileg Krisztus királyságának gondolata. Az ünnep nem egy megtörtént múltbeli eseményre mutat, hanem a legtávolabbi jövőre, az idők végére, ami szinte beláthatatlan számunkra. Nem nagyon kelti fel érdeklődésünket az, hogy mi lesz a világ sorsa ezer év vagy egymillió év múlva, vagy még később, mert az foglalkoztat bennünket, hogy mi történik a jelenben, milyen feladataink lesznek holnap, a jövő héten vagy egy év múlva ilyenkor, de akkor már nagyon messze járnak gondolataink. Sokan talán átsiklanak az ünnep fölött. Legyünk túl rajta, zárjuk le az egyházi évet, aztán jöjjön végre a hangulatos advent!
Könnyen átlépnénk az ünnepen, de az evangéliumi történet váratlanul szíven üt minket. A leírás a végső ítéletet állítja elénk, úgy, ahogyan azt Jézus elmondja. Magunk előtt látjuk a bírót, aki szinte meg sem szólal, kezével int, hogy kik menjenek jobbra és kik balra, de mintha e kézmozdulat nélkül is mindenki tudná, hogy merre kell mennie. Nincs ellenvetés, senki nem tiltakozik az ítélet ellen, senki nem akar átkerülni inkább a másik oldalra. Erre bőven lett volna lehetőség korábban, de a határidő lejárt, mindenki oda jut, amilyen úton haladt. Az ítéletet mindenki igazságosnak tartja, mert a mindenkihez igazságos Isten hozta. Nincs kérdés, hogy „Miért ezt érdemlem?" Saját múltjára, földi életére visszatekintve mindenki tudja, hogy mit érdemel, mert Isten az igazságos bíró, mindenkinek megadja azt, hogy saját életét igazságosan és ne elfogultan, ne önmagát könnyen felmentve ítélje meg. Egyesek jobbra, mások balra mennek. A jók és a rosszak. Az Istent elfogadók és az őt elutasítók. Akik Jézust tekintették életük Urának, és akik a maguk urai akartak lenni. A megdicsőültek és az elkárhozottak.
Nem lehet kétségünk afelől, hogy ez a nap, a végső ítélet napja mindannyiunk számára egyszer el fog jönni. Halálunk után Isten fogja megítélni életünket, és ő fogja igazságosan megítélni, hogy mit érdemlünk: üdvösséget vagy kárhozatot? Azt is tudjuk, hogy Isten irgalmas, megbocsátja bűneinket és mulasztásainkat, de ez ne ébresszen bennünk elbizakodottságot! Ne reménykedj Isten irgalmában, ha evilági életedben sem hittél igazán benne és nem kértél tőle bocsánatot! Számíthatunk a megbocsátásra, de az igazságosság is érvényre fog jutni az ítéletben.
A végső ítéleten az igazak jutalomban részesülnek, a gonoszok büntetésre számíthatnak. Jézus pontosan felsorolja, hogy mit fognak számon kérni tőlünk. Jutalomban azok részesülnek, akik enni adnak az éhezőknek, inni adnak a szomjazóknak, ruhát nyújtanak a ruhátlanoknak, meglátogatják a betegeket, egyszóval: irgalmasságot gyakoroltak embertársaikkal. Ezek az irgalmas cselekedetek azért értékesek Isten szemében, mert Jézusért, Jézus iránti szeretetből teszünk jót a rászorulókkal. Jézus ezt mondja majd: „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!" (Mt 25,40). Gondoljunk arra, hogy a mennybe azok juthatnak, akik Krisztus arcát felismerik másokban.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus, te vagy a mindenség királya! Hittel várjuk eljöveteledet és a veled való találkozást. A hitről való tanúságtétel minden korban bátorságot kíván a keresztényektől, tőlünk. Bátorságot, hogy az üldözések idején, az elutasításokat megtapasztalva vagy az emberek közönyét látva is folytatódjon az evangélium hirdetése és a hit terjesztése. Annak tudatában élünk, hogy a te megbízásodból, a te munkatársadként adjuk tovább a hitet. Nevelj minket az alázatra, hogy ne önmagunkat, hanem téged és a te örömhíredet hirdessük! Segíts minket, hogy elutasítsuk a gazdagság és a hatalom kísértését és egyedül neked szolgáljunk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201122.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 20., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. november 21. szombat

2020. november 21. – Szombat

Evangélium

Abban az időben: Odajárultak Jézushoz néhányan a szadduceusok közül, akik azt tartják, hogy nincs feltámadás, és megkérdezték tőle: „Mester! Mózes meghagyta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, és asszonyt hagy maga után, gyermeket azonban nem, akkor a testvér vegye el az özvegyet, és támasszon utódot testvérének. Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt utód nélkül. Az asszonyt elvette a második, aztán a harmadik, majd sorra mind a hét. De mind úgy halt meg, hogy nem maradt utód utána. Végül az asszony is meghalt. A feltámadáskor vajon kié lesz az asszony? Hisz mind a hétnek felesége volt."
Jézus ezt válaszolta nekik: „A világ fiai nősülnek és férjhez mennek. Akik pedig méltók rá, hogy eljussanak a másik világba és a halálból való feltámadásra, nem nősülnek, s nem is mennek férjhez. Hiszen már meg se halhatnak többé, mert az angyalokhoz hasonlítanak, és az Istennek a fiai, mert feltámadtak. Arról, hogy a halottak feltámadnak, már Mózes is beszélt a csipkebokorról szóló részben, ahol az Urat Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének nevezi. Isten azonban nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki érte él." Erre néhány írástudó megjegyezte: „Mester, helyesen válaszoltál." Nem is mertek többé tőle semmit sem kérdezni.
Lk 20,27-40

Elmélkedés

Miután Jézus kiűzte a kereskedőket a jeruzsálemi templomból, továbbra is e helyen tartózkodik, itt tanítja a népet, miként erről a mai evangéliumi részben olvasunk. Ide, a templomba jönnek hozzá a szadduceusok vallási csoportjának tagjai, hogy tanításába beleköthessenek. Kérdést tesznek fel neki a feltámadással kapcsolatban. Az általuk mondott példa az asszonyról, akit a hét testvér egymás után feleségül vett, minden bizonnyal csupán egy kitalált történet, ami a gyakorlatban aligha fordult elő. Kérdésük hátterében az a feltételezés húzódik meg, hogy a túlvilágon is ugyanolyan viszonyok lesznek majd a férfiak és nők között, mint a földi életben. Ez nyilvánvalóan téves elképzelés, amelyet Jézus ki is nyilvánít előttük. A túlvilágon, a feltámadás utáni létmódban már nem lesz házasság.
Válaszában Jézus azokból a mózesi könyvekből igazolja álláspontját a feltámadásra vonatkozóan, amelyeket az őt kérdező szadduceusok is elfogadnak. Kijelentése szerint az elhunytak világa a feltámadottak, az élők világa. Az ember földi élete ugyan megszűnik, lezárul a halállal, de Isten a feltámadás által újjáteremt minket, új életet, romolhatatlan testet kapunk tőle.
A feltámadásról szóló tanítás a legkorábbi időkben megjelenik az Egyház tanításában, az apostoli igehirdetés középpontjává válik, mint olyan igazság, amely reményt ad minden Krisztusban hívőnek, hogy Isten feltámasztja és az örök életre vezeti.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! A bűn elszakít bennünket tőled és az Egyház közösségétől. A bűnöktől való szabadulást egyedül te adhatod meg nekünk. Lelkünk bűneitől nem szabadulhatunk meg saját erőnkből. Ha bűnbánatot tartunk és a szentgyónásban megvalljuk bűneinket, ez a cselekedet annak a kifejezése, hogy szeretnénk helyreállítani a megsértett kapcsolatot veled, a mi irgalmas Atyánkkal és az Egyház közösségével. Amikor bocsánatot nyerünk vétkeinkre, te visszafogadsz bennünket a szeretet közösségébe. Urunk, megvalljuk bűneinket, és alázattal fordulunk hozzád: bocsáss meg nekünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201121.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 19., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. november 20. péntek

2020. november 20. – Péntek

Evangélium

Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: „Írva van: Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek." Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).
Lk 19,45-48

Elmélkedés

A jeruzsálemi templomhoz érkezve, annak előudvarában Jézus kereskedőket talál, akiktől az áldozatbemutatáshoz szükséges állatokat vásárolták meg a zarándokok. Jézus azonban azt gondolja, hogy ennek itt, az Isten házában semmi helye. Isten Fiaként birtokba veszi az Atya házát és megtisztítja azt mindattól, ami méltatlan az imádás és tisztelet e helyéhez. Jézus mintegy védelmébe veszi Isten házát, eltávolít onnan mindent, aminek nincs ott helye, s újra átadja azt eredeti rendeltetésének, tudniillik annak, hogy ott az Istent imádják és tiszteljék. Cselekedetével, a kereskedők kiűzésével egyértelművé teszi, hogy a templom szent hely, a vallásos emberek istentiszteletének helye, ahol semmi keresnivalója nincs semmiféle gazdasági vagy kereskedelmi tevékenységnek.
Cselekedete után a következőt mondja: „Bárcsak felismernéd, ami üdvösségedre szolgál!" Figyelmeztetése egyrészt Jeruzsálem lakóinak, másrészt nekünk is szól.
Jó volna, ha földi életünk minden napján gondolnánk arra, ami halálunk után következik. Jó volna, ha életünk minden cselekedetében és döntésében szerepelne az üdvösség szempontja, s csak olyan dolgokat tennénk, ami közelebb segít minket ahhoz, hogy eljussunk az örök üdvösségre. Miközben végezzük munkánkat és teljesítjük kötelességeinket, ez legyen életünk legfőbb irányultsága és szándéka! Kérjük a Szentlelket, hogy mutassa meg nekünk mindazt, ami üdvösségünkhöz szükséges!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Segíts, hogy ne az emberi szenvedélyek, az érzelmek vagy az ösztönök uralkodjanak rajtam, hanem a te szelíd uralmad valósuljon meg bennem! Ne a szokások, az emberi elvárások irányítsák életemet, hanem a te akaratod keresése és teljesítése. Te uralkodj bennem! Te irányítsd az életem! Te vezess az örök üdvösségre! Uram, jöjjön el a te országod!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazza a napi evangéliumokhoz. 520 oldal. Ára: 2100 Ft/db. Szállítási díj Magyarországra: 1200 Ft. Fizetés utánvéttel a csomagfutárnak a könyvek átvételekor.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2020. november 20.

Szívem első gondolata 2021
Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem a következő évi elmélkedéseket tartalmazza, jelen kötet a 2021-dik évi szövegeket. A Szívem első gondolata 2021. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2020. adventtől 2021. adventig. Szeretettel ajánlom azoknak, akik számára az evangélium olvasása a mindennapok éltető forrása.

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
Ha nem kényelmes Önnek a webáruházban a megrendelés, rendelését űrlapon is elküldheti. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha esetleg az Ön böngészője mást jelezne. Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon. Fontos: Ha a webáruházban rendelt, akkor ugyanazt a rendelést NE küldje el az űrlapon is!:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201120.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 18., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. november 19. csütörtök

2020. november 19. – Csütörtök, Árpád-házi Szent Erzsébet

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is."
Lk 6,27-38

Elmélkedés

A mai napon Egyházunk Szent Erzsébetet ünnepli. Az ő életének jócselekedetei azt bizonyítják, hogy a nagylelkű szeretet megvalósítása lehetséges az ember számára. Ehhez az szükséges, hogy meghalljuk és magunkra vonatkoztassuk Jézus felszólítását, amely a mai evangéliumi részben így hangzik: „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas."
A nagylelkű ember nem egyszer nyújt segítséget, az adakozást nem egyszeri alkalomnak tekinti, hanem rendszeresen igyekszik jót tenni másokkal. A nagylelkűség, az irgalmasság tehát elkötelezettséget kíván az ember részéről. Az elkötelezettség mellett szükség van arra a meggyőződésre is, hogy minden jó, amit szükséget szenvedő embertársainknak teszünk, Jézusnak végzett szolgálat. Szent Erzsébet ezzel a mély meggyőződéssel végezte az irgalmasság cselekedeteit, tudta, hogy mindent Krisztusnak és Krisztusért tesz. Erzsébet irgalmas cselekedeteire figyelünk a mai napon. Szenvedőket, betegeket ápolt, hogy irgalmasságával mutassa ki irántuk való szeretetét. A betegek arcában Krisztus arcát ismerte fel. Szent Erzsébet arcán szintén felfedezhetjük az irgalmas Isten arcát, aki az ő személyében olyan szentet küldött, aki hősiesen gyakorolta az irgalmasság tetteit.
Ezt az önzetlen, nagylelkű és áldozatkész magatartást tanuljuk meg tőle. Lépjünk mi is a tevékeny szeretet útjára! Így válhatok nagylelkűvé, így lehetek szentté.
© Horváth István Sándor


Imádság

Add Istenem, hogy szeressük egymást! Add, hogy minden embert szeressünk, még ellenségeinket is; nem azért, mivel testvéreink, hanem hogy azok legyenek! Add, hogy mindig égjen bennünk ez a testvéri szeretet, a testvér, mint olyan iránt, és az ellenség iránt, hogy a szeretettől testvér legyen.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Immár 2020 esztendeje, hogy a Szentlélek erejéből megfogant a Megváltó. Valóságos történelmi személy és az Élő Isten Fia, a Szűzanya gyönyörű Gyermeke. Lebilincselő történelmi esemény szerény dramaturgiával, egy rendkívül kegyetlen, óriási birodalom szegény szegletében. Az egész emberiség Őt ünnepli karácsonykor. Legalábbis Krisztust tartalmazza nyomokban a rohanás, az idegeskedés, a felesleges, haszontalan ajándékok után való féktelen taposás, a veszekedések. Mindebben mindannyiunk, a vallásos ember lelke is sérül. Ahelyett, hogy ezt az ünnepet arra használnánk, amire való: kiengesztelődésre, számvetésre, megtisztulásra, megigazulásra. Ehelyett mi is tolakszunk, torkoskodunk, türelmetlenkedünk, hogy még fáradtabban, még kiüresedettebben, még reményvesztettebben kezdjünk neki egy régi esztendő megismétlésének csacska, a saját erőtlenségünkben reménytelenül bízó, gyermeteg újévi fogadalmakkal.

Krisztus nélkül nincs új Ember, nincs minden ízében rendkívüli, valóban új esztendő. Ezt a vallásos ember érzi, hiszi, tudja. Teljes bizonyossággal állíthatjuk: a Názáreti Jézus által megnyitott gondolkodási tér imádságos, végtelen, kimeríthetetlen. Minden híreszteléssel szemben Ő az egyetlen, maradéktalan és igazi szabadság. Az Ő lelkületében, nyugalmában, bőkezűségében, türelmében, szeretetében szemlélődve az ember büszkén, magabiztosan és egyenes derékkal jár. Tudjuk, hogy Krisztus az egyetlen király, aki hatalmat szerzett a történelem és minden esztendő felett is. Kezdjünk el valóban Krisztus világosságában, szeretetében élni!

A Szívem első gondolata 2021 könyv egyszerű, mint a jászol. Pontos, mint a betlehemi csillag. Tiszta és világos, mint a Szűzanya tekintete. Mély és emberi, mint József gyengéd szeretete. E könyv iránytű és világítótorony ebben a felfordult, fékevesztett világban. Pontos iránytű és jól látszódó világítótorony a 2021. esztendő minden napjára.

Rendelje meg és olvassa naponta a Szívem első gondolata 2021 könyvet, hogy szolgálhassa az Ön nyugalmát, hitének további, biztos mélyülését, reményét, bizonyosságát, hogy Istennek valóban tetsző, szeretetteljes, imádságos legyen az élete!

Szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2021 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201119.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 17., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. november 18. szerda

2020. november 18. – Szerda

Evangélium

Jézus Jeruzsálemhez közeledett. Sokan azt hitték, hogy hamarosan megvalósul az Isten országa, ezért a következő példabeszédet mondta nekik: „Egy előkelő ember messze földre indult, hogy ott királyi méltóságot nyerjen, és úgy térjen vissza. Magához hívta tíz szolgáját. Tíz mínát adott nekik, és így szólt: „Kereskedjetek vele, míg vissza nem térek!" Polgártársai azonban gyűlölték őt, ezért követséget küldtek utána, és tiltakoztak: „Nem akarjuk, hogy ez legyen a királyunk!" Az előkelő ember mégis elnyerte a királyi méltóságot, és hazatért. Ekkor hívatta szolgáit, akiknek a pénzt adta, hogy megtudja, ki mennyit szerzett vele.
Előlépett az első, és így szólt: „Uram, mínád tíz mínát hozott." Erre azt mondta neki: „Jól van, derék szolgám! Mivel a kevésben hűséges voltál, tíz város kormányzását bízom rád." Jött a másik szolga, és így szólt: „Uram, mínád öt mínát hozott. „ Ennek azt mondta: „Te öt város kormányzója leszel." Jött a harmadik, és így szólt: „Uram, itt a mínád. Kendőbe kötve elrejtettem. Féltem ugyanis tőled, mert szigorú ember vagy: felveszed, amit le nem tettél, és learatod, amit nem is vetettél." Ezt így büntette meg: „A magad szavával ítéllek el, haszontalan szolga. Tudtad, hogy szigorú ember vagyok: felveszem, amit le nem tettem, és learatom, amit nem vetettem. Miért nem adtad pénzemet a pénzváltóknak, hogy hazaérkezve kamatostul kaptam volna vissza?" Aztán a körülállókhoz fordult: „Vegyétek el tőle a mínát, és adjátok annak, akinek tíz mínája van!" Azok megjegyezték: „Uram, hiszen már van tíz mínája." De ő így válaszolt: „Mondom nektek: Mindenkinek, akinek van, még adnak, hogy bővelkedjék. Attól azonban, akinek nincs, még azt is elveszik, amije van. Ellenségeimet pedig, akik nem akarták, hogy királyuk legyek, hozzátok ide, és öljétek meg szemem láttára!" E szavak után Jézus folytatta útját Jeruzsálem felé.
Lk 19,11-28

Elmélkedés

Jézus korában sokan gondolták azt, hogy hamarosan eljön a Messiás, a Megváltó, aki létrehozza a béke, az igazságosság és a szeretet országát. A mai evangéliumi jelenet előzménye az lehetett, hogy erről a témáról beszélgethettek tanítványai, amit Mesterük hallott. Ez adott neki alkalmat arra, hogy Isten országának természetéről tanítsa őket.
Elmond egy példabeszédet a szolgákról, akik különböző mennyiségű pénzt kapnak uruktól, hogy távollétében gazdálkodjanak vele. A szolgák pontosan tudják, hogy miért kapták az összeget, mit kell vele tenniük. A többség ennek megfelelően cselekszik, de van, aki nem. A haszontalan szolgát urától való félelme megbénítja a cselekvésben. Mulasztásáért büntetést kap, amikor az úr hazatér és számadást tart. A többiek viszont tudják feladatukat és meg is teszik azt, ezért az elszámoláskor jutalomban részesülnek.
A példabeszéd értelme a következő: senki sem maradhat tétlen, aki Isten országához tartozik. Krisztus követőjének lenni feladatot és küldetést jelent. Kamatoztatnunk kell a jó képességeket, melyeket Isten bízott ránk. Ezek megőrzése ugyanis nem elegendő az üdvösséghez. Végzetes lehet, ha nem törekszünk a lelki fejlődésre vagy hitünk nem ösztönöz bennünket cselekvésre. Hűségünk jele éppen az, hogy a magunk és mások lelki hasznára fordítjuk az Isten által nekünk juttatott lelki javakat. Növekednünk kell a hitben és az Isten iránti szeretetben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te boldognak nevezted azokat, akik hallgatják az Isten szavát, hallgatnak téged. Nem csupán a szavak meghallgatásáról és a tanításnak való engedelmességről beszéltél, hanem arról, hogy ragaszkodjunk hozzád, aki számunkra a leghitelesebben közvetíted a mennyei Atya szavát és akaratát. Követődként akkor válunk Isten tanítványaivá, ha osztozunk életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban. Vezess minket, Urunk, az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201118.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 16., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. november 17. kedd

2020. november 17. – Kedd

Evangélium

Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vad fügefára, hogy láthassa, mert Jézusnak arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: „Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom." Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: „Bűnös embernél száll meg." Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette." Jézus kijelentette: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett."
Lk 19,1-10

Elmélkedés

Az evangéliumokban többször is rácsodálkozunk arra, hogy Jézus egészen váratlanul szólít meg valakit vagy hív meg az ő követésére. Az apostolok meghívása jó példa erre. Pétert, Andrást, Jakabot és Jánost a halászháló mellől hívta meg az Úr, Mátét pedig a vámasztaltól állította fel. Zakeusról, egy másik vámosról olvasunk a mai evangéliumban, akit szintén váratlanul ért Jézus megszólítása és az, hogy az ő házába akart betérni Jézus. Zakeus nem számított erre, neki nem ez volt a szándéka, amikor felmászott a fára. Ő csak annyit szeretett volna elérni, hogy láthassa pár percre Jézust. De ennél nagyobb ajándékot kap Jézustól.
Amikor Jézus felpillantott a fügefa tetejéről őt néző Zakeusra, akkor nem csak egy kíváncsi embert látott, hanem meglátta benne azt, akinek szüksége volt Isten irgalmas szeretetére és megbocsátására. A találkozás sokkal többet hozott Zakeus számára, mint amit el tudott volna képzelni. Isten irgalma valóban megérintette őt, hiszen különben nem tett volna olyan nagylelkű felajánlást, miszerint kárpótolja azokat, akiket megkárosított. Az Úrral való találkozás olyan változást hozott életébe, amelynek valódiságáról később az egész közösség meggyőződhetett.
Jézus felfigyel kiáltásomra, meghallja szavamat és észrevesz, ha a kíváncsi tömegből kiemelkedem. Az üdvösséget hozza el számomra, ha engedem, hogy betérjen életembe.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk, hogy gyermekek és felnőttek egyre jobban megértsük: szükségünk van arra, hogy világos ismereteink legyenek, de csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazza a napi evangéliumokhoz. 520 oldal. Ára: 2100 Ft/db. Szállítási díj Magyarországra: 1200 Ft. Fizetés utánvéttel a csomagfutárnak a könyvek átvételekor.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2020. november 17.

Szívem első gondolata 2021
Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem a következő évi elmélkedéseket tartalmazza, jelen kötet a 2021-dik évi szövegeket. A Szívem első gondolata 2021. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2020. adventtől 2021. adventig. Szeretettel ajánlom azoknak, akik számára az evangélium olvasása a mindennapok éltető forrása.

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
Ha nem kényelmes Önnek a webáruházban a megrendelés, rendelését űrlapon is elküldheti. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha esetleg az Ön böngészője mást jelezne. Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon. Fontos: Ha a webáruházban rendelt, akkor ugyanazt a rendelést NE küldje el az űrlapon is!:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201117.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 15., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. november 16. hétfő

2020. november 16. – Hétfő

Evangélium

Amikor Jeruzsálembe menet Jézus Jerikó városához közeledett, egy vak koldus ült az út szélén. Amint ez meghallotta, hogy sokan vonulnak arra, megkérdezte, mi történik. Mondták neki, hogy a názáreti Jézus jön errefelé. Erre kiáltozni kezdett: „Jézus, Dávid fia könyörülj rajtam!" Akik elöl mentek, csitították, hogy hallgasson. De ő annál jobban kiáltotta: „Dávid fia, könyörülj rajtam!" Jézus ekkor megállt, és szólt, hogy vezessék hozzá. Amikor odaért, megkérdezte: „Mit akarsz, mit tegyek veled?" A vak könyörgött: „Uram, hogy lássak!" Jézus így szólt hozzá: „Láss! Hited meggyógyított téged." Azonnal visszanyerte látását. Dicsőítette Istent, és követte őt. Ennek láttára az egész nép áldotta Istent.
Lk 18,35-43

Elmélkedés

Életünk során vannak olyan lehetőségek, amelyek nem fognak megismétlődni. Ha az ilyen egyszeri alkalmakat elmulasztjuk, akkor örökre bánhatjuk, hogy nem ismertük fel az adott pillanat jelentőségét.
A jerikói vak, aki a mai evangélium szereplője, felismerte élete nagy lehetőségét. Tudta, hogy ki Jézus, hírneve már eljutott hozzá, hallott már gyógyító csodáiról. Talán már jó ideje reménykedett abban, hogy a csodás gyógyító hírében álló Jézus egyszer eljön az ő városába, s akkor ő is meggyógyulhat, visszanyeri látását. És most végre eljött ez a nap! Ha most úgy megy tovább Jézus, hogy észre sem veszi őt, akkor élete nagy lehetőségét fogja elszalasztani. Ezért a vak elkezd kiabálni, fel akarja hívni magára a figyelmet, azt akarja, hogy Jézus észrevegye őt. Kiáltásában, amellyel Jézust megszólítja, kifejezi, hogy Isten irgalmasságát várja. Ezt mondja: „Jézus, Dávid fia könyörülj rajtam!" A tíz leprás meggyógyítása esetében már észrevettük, hogy ez a megfogalmazás a gyógyulásra váró ember hitét fejezi ki. A vak az irgalmas Isten segítségében reménykedik. A vak két ajándékot kap. Egyrészt Jézus visszaadja látását, s ezzel gyökeresen megváltozik az élete. Másrészt Jézus megnyitja lelki szemeit is, hogy ezentúl a hit szemével lásson.
Ha elindulok a hit útján Jézussal, felfedezhetek egy új világot!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus, te példát mutattál életeddel és haláloddal. Példát mutattál nekünk az imában és a szenvedésben. Taníts meg mindkettőre! Nem félek attól, hogy megváltozom, mert tudom, hogy közelebb kerülhetek hozzád. Szeretnék az imában elcsendesedni, az Istenre hallgatni, és hagyni, hogy tetszése szerint alakítson engem. Szeretnék bátorságot kérni a szenvedéshez, az elhagyatottsághoz, hogy eljuthassak oda, hogy az élettől már semmit se várjak, hanem mindent Istentől várjak. Jézusom, te buzgó voltál az imában és erős a szenvedésben. Taníts engem erényeidre!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazza a napi evangéliumokhoz. 520 oldal. Ára: 2100 Ft/db. Szállítási díj Magyarországra: 1200 Ft. Fizetés utánvéttel a csomagfutárnak a könyvek átvételekor.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2020. november 16.

Szívem első gondolata 2021
Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem a következő évi elmélkedéseket tartalmazza, jelen kötet a 2021-dik évi szövegeket. A Szívem első gondolata 2021. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2020. adventtől 2021. adventig. Szeretettel ajánlom azoknak, akik számára az evangélium olvasása a mindennapok éltető forrása.

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
Ha nem kényelmes Önnek a webáruházban a megrendelés, rendelését űrlapon is elküldheti. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha esetleg az Ön böngészője mást jelezne. Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon. Fontos: Ha a webáruházban rendelt, akkor ugyanazt a rendelést NE küldje el az űrlapon is!:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201116.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum