2020. augusztus 8., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 09. vasárnap

2020. augusztus 9. – Évközi 19. vasárnap

Evangélium

Amikor (a kenyérszaporítás után) a tömeg befejezte az étkezést, Jézus mindjárt a csónakba parancsolta tanítványait, hogy amíg ő elbocsátja a tömeget, menjenek át előtte a túlsó partra. Amint elbocsátotta az embereket, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben beesteledett, s ő ott volt egymagában. A csónak pedig már jó pár stádiumnyira eltávolodott a parttól. Hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. Éjszaka a negyedik őrváltás idején Jézus elindult feléjük a víz színén járva. Amikor észrevették, azt hitték, hogy kísértet, és rémületükben felkiáltottak. De Jézus azonnal megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!" Erre Péter odaszólt neki: „Uram, ha te vagy az, parancsold meg, hogy hozzád menjek a vízen!" Ő azt mondta: „Jöjj!" Péter ki is szállt a csónakból, elindult a vízen, és ment Jézus felé. De az erős szél láttán megijedt, és merülni kezdett. Felkiáltott: „Ments meg, Uram!" Jézus nyomban kinyújtotta kezét, megfogta őt, és így szólt hozzá: „Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Mikor beszálltak a bárkába, a szél elállt. A csónakban levők pedig leborultak előtte, és így szóltak: „Te valóban az Isten Fia vagy!"
Mt 14,22-33

Elmélkedés

Hit és bizalom
Életünk nehéz, válságos helyzeteiben olykor úgy tűnik, hogy Isten távol van tőlünk. Talán nem látja a küzdelmeinket? Vagy nem törődik velünk? Magunkra hagy minket, amikor nyilvánvalóan gyengék és védtelenek vagyunk? Mit kezdjünk azokkal a nehéz élethelyzetekkel, amikor késik Isten segítsége és szabadítása? Mit tegyünk akkor, amikor imádkozunk, de mintha nem hallgatna meg minket Isten? Ezekre a gondolatainkra és kéréseinkre ad választ a mai evangéliumi részlet, Jézus vízen járásának és szabadításának története.
Az eset előzménye a csodálatos kenyérszaporítás. Jézus nem várja meg, hogy a hálálkodó tömeg körülvegye őt vagy a tanítványokat, akik közreműködtek az általa megszaporított kenyerek szétosztásában. Nem akar fürdeni a dicsőség fényében és tanítványai számára sem engedi meg ezt. Rögtön azt kezdeményezi, hogy üljenek hajóba és irány a túlsó part. Miközben a tömeg hazafelé indul és a tanítványok a hajóban a túlsó part felé haladnak, ő felmegy a hegyre és imádkozik. A kenyérszaporítás csodája után - és miként látni fogjuk a vízen járás csodája előtt - ő az Atyával akar együtt lenni. Lehet, hogy Jézus fizikailag, testileg nem volt együtt a tanítványokkal, nem volt ugyanabban a hajóban, mint ők, de imádság közben figyelt rájuk. Tudta, hogy veszélyben vannak. Tudta, hogy eltölti őket a félelem. Tudta, hogy kilátástalannak látják helyzetüket. Éppen ezért indult el feléjük. Azért választotta a vízen járás különös módját, hogy minél előbb hozzájuk érjen. A hajóban ülők tapasztalt halászok voltak. Láttak már viharos szelet és tornyosuló hullámokat, átéltek már tengeri vihart. Lehet, hogy ez a vihar a megszokottnál is nagyobb volt, de ha nem, akkor is érthető a félelem. A szárazföldön általában nagyobb biztonságban érzi magát az ember, mint a nyílt vízen, a tenger hullámainak a legnagyobb hajó is játékszer. Mesterük váratlan megjelenése megdöbbenti és félelemmel tölti el a tanítványokat. Első pillanatban kísértetnek, szellemnek vélik. Zavarodott gondolkodásuk érthető ebben a helyzetben, illetve azért is, mert Jézustól még sosem láttak ilyet. Azt tudták, hogy képes csodákat tenni, de arról ezidáig nem volt tapasztalatuk, hogy a természet erői felett áll.
Péter apostol cselekedete érdekes mozzanata az eseménynek. Kezdetben bátor, Mesterére tekint, benne bízik. Jézus egyetlen szavára, felszólítására, bátorítására azonnal elindul. Gondolkodás nélkül engedelmeskedik. Azt teszi, amit Jézus mond neki. Olyat tesz, amit eddig még soha nem tett. Bátorságot ad neki az Úr közelsége és jelenléte. Tudja, hogy Jézus mellett nem történhet baja. Nem vakmerőség ez, még ha emberileg annak is tűnik, hanem feltétlen bizalom. Meg van róla győződve, hogy Jézus segítségével bármire képes. Amikor azonban a szélre és a hullámokra figyel, rögtön süllyedni kezd. Egy pillanatra meggyengül a hite és még nagyobb veszélybe kerül. Igaz ekkor is tudja, hogy Jézus képes őt megmenteni. Tőle vár segítséget.
Mit tanulhatunk tehát a tanítványok, különösen Péter apostol magatartásából és az Úr figyelmeztetéséből? Ha kihívásokkal és nehézségekkel kell szembenéznünk, akkor segíthet minket a hit, az Istenbe vetett bizalom. Legyünk meggyőződve arról, hogy Isten figyel ránk és ha erős hittel és feltétlen bizalommal fordulunk hozzá, akkor segítségünkre siet.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Segíts, hogy mindig bízzak benned és soha ne kételkedjek a te isteni erődben. Segíts, hogy ne kételkedjek jelenlétedben. Kétségeim és gyengeségeim pillanataiban hozzád fordulok, miként Péter apostol is tette, és tőled várok segítséget, tőled várom a szabadulást. Adj nekem erőt, elszántságot és kitartást, hogy úgy járjak a hit egyenes útján, hogy arról se jobbra, se balra ne térjek le. Ne győzzön le a kicsinyhitűség és ne győzzön le a félelem! Erősítsd meg, Uram, az én hitemet!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200809.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 7., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 08. szombat

2020. augusztus 8. – Szombat

Evangélium

Egy alkalommal egy ember járult Jézushoz, és térdre borulva így kérlelte őt: „Uram, könyörülj fiamon! Holdkóros szegény, és sokat szenved. Hol tűzbe esik, hol meg vízbe. Elvittem tanítványaidhoz, de nem tudták meggyógyítani." Jézus így válaszolt: „Hitetlen és romlott nemzedék! Meddig leszek még veletek? Meddig tűrjelek titeket? Hozzátok ide a gyermeket!" Jézus ráparancsolt az ördögre, az kiment belőle, és a gyermek azonnal meggyógyult.
Amikor Jézus egyedül volt, a tanítványok hozzá mentek, és megkérdezték: „Miért nem tudtuk mi kiűzni?" Ő így válaszolt: „Mert gyönge a hitetek. Bizony, mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok e hegynek itt: Menj innét amoda! – átmegy, és semmi sem lesz számotokra lehetetlen."
Mt 17,14-20

Elmélkedés

A mai evangélium témája a hit. A tanítványok azért nem tudnak meggyógyítani egy fiút, mert Jézus megítélése szerint nem elég erős a hitük. Elkerülhetetlen, hogy életünk során vannak olyan időszakok, amikor csalódottak vagyunk, kudarcok érnek minket. Nem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretnénk, azt érezzük, hogy nincs Isten áldása a munkánkon, a fáradozásunkon. Ilyenkor talán a hitünk is megrendül, gyengül reményünk. Az evangéliumi jelenet arra mutat rá, hogy az ember hit nélkül mennyire tehetetlen.
Jézus ítélete meglehetősen szigorú. A tehetetlenségért a hitetlenséget és a kicsinyhitűséget teszi felelőssé. Jézust egyik sem kísértheti meg, ezért ő meg tudja gyógyítani a beteg gyermeket, szavával parancsolt a gonosznak és az távozott.
A csodát követően a mi Urunk a hit erejéről tanít. Hegyeket mozgató hitről beszél. A korabeli zsidóság használta a „hegyeket mozgató" kifejezést azokra, akik meg tudták szüntetni a problémákat, akik meg tudták oldani a nehéz helyzeteket. A hittel Isten csodálatos eszközt ad a kezünkbe. Olyan eszközt, amellyel le tudjuk győzni a nehézségeket, le tudjuk küzdeni az akadályokat. Mit teszünk, amikor nehézségekbe ütközünk? Hogyan reagálunk a megpróbáltatásokra? A Jézusba vetett bizalom és a hit segítségével mi is „hegyeket tudunk mozgatni", azaz felül tudunk emelkedni a pillanatnyi gondokon.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Segíts minket, hogy céljaink elérésében mindig az igazságosság, a becsületesség és a tisztesség legyen a vezérelvünk! Segíts, hogy becsületesen dolgozva és az embereket szolgálva haladjak előre az örök élet felé. Add, hogy mindig felismerjem, mit kell tennem, s adj erőt mindannak megtételéhez, ami üdvösségemhez szükséges. Céljaim és végső célom elérésében vezessen engem igazságban és tisztességben a Szentlélek! Add nekem a bölcsesség Lelkét, hogy előrelátóan és felelősen döntsek életem helyzeteiben, mindig szem előtt tartva az üdvösséget.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200808.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 6., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 07. péntek

2020. augusztus 7. – Péntek

Evangélium

Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét, és kövessen! Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énérettem elveszíti életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért? Az Emberfia pedig el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint. Bizony, mondom nektek: Az itt állók közül néhányan nem halnak meg, amíg meg nem látják az Emberfiát, amint eljön országában.
Mt 16,24-28

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus életünk legfőbb törekvését, vágyát akarja helyes irányba terelni. Életünk minden döntése formálja személyiségünket. Választásaink egyértelműen bizonyos cél felé irányítanak minket. A rossz döntések persze zsákutcába visznek, de van lehetőségünk új utat keresni, hogy elérjük célunkat. Egyesek mindent meg akarnak szerezni, amit csak meglátnak. Aztán egyszer majd ráébrednek arra, hogy az igazán lényeges dolgokat elmulasztották, azokat, amik nem kézzelfoghatóak, de mégis a szív nyugalmát és boldogságát biztosítják. Valóban értékesek az anyagi javak, ha nem segítenek végső célunk, az üdvösség elnyerésében? A mennyország nem vásárolható meg. Különben csak a gazdagok jutnának be, akik biztosan kizárnák a szegényeket, hogy ne zavarják őket az örök lakóparkban.
Jézus egy cserét ajánl, ami elég jó üzletnek tűnik. Az életemért cserébe adja az ő életét. Amit birtoklunk, azt nem adhatjuk neki, mert nincs is rá szüksége. Ő mást szeretne, az életünket. Megosztja velünk életét, azaz felajánlja nekünk, hogy éljünk vele, éljünk az ő szeretetében. Ha valóban Jézus tanítványa vagyok, akkor örömmel lemondok mindenemről, csakhogy Isten szeretetében élhessek. Ha kész vagyok mindent elveszíteni Krisztusért, akkor mindent meg fogok szerezni Krisztus által.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200807.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 5., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 06. csütörtök

2020. augusztus 6. – Csütörtök, Urunk színeváltozása

Evangélium

Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: „Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, készítek itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!" Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította el őket, és a felhőből egy hang hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!" Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket, és ezt mondta: „Keljetek fel és ne féljetek!" Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát. A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: „Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad!"
Mt 17,1-9

Elmélkedés

Isten időnként megmutatja az ember számára az ő dicsőségét. Nem felsőbbrendűségét vagy végtelen hatalmát akarja ezzel érzékeltetni, hanem az ember hitét és szeretetét akarja megerősíteni. Isten tehát nem önmaga miatt teszi ezt, hanem az ember javára. Készen állsz arra, hogy meglásd Isten dicsőségét? Készen állsz arra, hogy meglásd azt a dicsőséget, amely rád vár a mennyben? Ha igen, akkor elindulhatsz most Jézussal és a három apostollal a hegyre. Te vagy a negyedik apostol, a negyedik kiválasztott.
Jézus minden nap imádkozott. Időt szánt arra, hogy az Atyával legyen és vele beszéljen. Sokszor magányosan tette ezt, távol a néptől és még tanítványaitól is távol. Most nem a magányra vágyik, hanem engem szeretne felvinni, felvezetni a hegyre. Nekem akarja megmutatni fehér ruháját és ragyogó arcát. Én is találkozhatok Mózessel, aki által Isten törvényeit adta és Illéssel, az egyik legjelentősebb prófétával.
Mi a jelentősége a színeváltozás eseményének? Jézus életében az, hogy ő maga is átéli, mi lesz engedelmességének a jutalma. A jeruzsálemi események, az árulás, az elutasítás, az elítélés és a keresztre feszítés után, az Atya fogja őt megdicsőíteni a feltámadással. Az én számomra pedig az a jelentősége, hogy az Úr megmutatja nekem, hogy milyen dicsőség vár rám a mennyben, ha kitartok mellette a szenvedésben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, irgalmas Atyánk! Hisszük, hogy a szeretet erősebb a bűnnél, a te szereteted erősebb a mi emberi vétkeinknél. A tőled tanult szeretet vezet bennünket abban a törekvésben, hogy békében éljünk veled, a mi Atyánkkal és békében embertársainkkal. A te irgalmas jóságod és megbocsátó szereteted példa számunkra, hogy mindig készek legyünk szeretetből, tiszta szívvel megbocsátani. Taníts minket igazi nagylelkűségre, hogy méltók legyünk arra, hogy visszafogadj minket szeretetedbe és gyermekeidnek nevezz minket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200806.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 4., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 05. szerda

2020. augusztus 5. – Szerda

Evangélium

Abban az időben: Jézus továbbhaladt. Tirusz és Szidon vidékére vonult vissza. És íme, jött egy arra lakó kánaáni asszony, és kiáltozva kérte: „Könyörülj rajtam, Uram, Dávid fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz szellem!" Ő azonban szóra sem méltatta. Végül odamentek hozzá tanítványai, és arra kérték: „Küldd el őt, ne kiáltozzon utánunk!" Jézus kijelentette: „Az én küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól." Ám az asszony odajött, és leborult előtte e szavakkal: „Uram, segíts rajtam!" Ő így válaszolt: „Nem való elvenni a gyerekek kenyerét és odadobni a kutyáknak!" Mire az asszony: „Igen, Uram, de a kutyák is esznek abból, ami lehull gazdájuk asztaláról!" Erre Jézus így szólt hozzá: „Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd!" És a lánya meggyógyult még abban az órában.
Mt 15,21-28

Elmélkedés

Az evangéliumi jelenet a pogányok földjére vezet minket. Tirusz és Szidon vidéke nem zsidók által lakott terület volt abban az időben. Jézus itt tesz csodát egy asszony kérésére, aki gonosz lélektől megszállt lánya számára könyörög gyógyulásért. Eleinte úgy tűnik, mintha Jézus nem törődne vele, meg sem hallja kérését, nem akar vele foglalkozni. Az asszonyt mindez nem tántorítja vissza. Bár elutasítónak tűnik Jézus, ő mégsem adja fel, újra és újra megerősíti kérését. Jézus valójában nem is elutasítani akarja őt, hanem próbára teszi. Vajon elég erős-e a bizalma? Vajon tud-e kitartóan kérni?
A beszélgetés során Jézus figyelemreméltó kijelentést tesz: „Nem való elvenni a gyerekek kenyerét és odadobni a kutyáknak!" Mit jelent ez? Abban a korban bizony nem volt ritka, hogy a zsidók megvetően, tiszteletlenül beszéltek a pogányokról. Ennek egyszerű oka volt. A pogányok nem tartoztak a választott néphez, velük nem kötött Isten szövetséget, számukra nem a mózesi törvény volt a legfőbb életszabály. Jézus arra kíváncsi, hogy ez a pogány nő hogyan veszi Isten ajándékát. És ez az asszony nagyra értékeli még az asztalról lehulló morzsákat is, még azzal is megelégszik. Ez valóban a hitnek a jele, az ő hitének, meggyőződésének a kifejezése. A csoda ebben az esetben a hitnek a jutalma.
© Horváth István Sándor


Imádság

Ó Jézus, te mindenkinek egyforma nagylelkűséggel felajánlod szavadat és tanításodat. Ahogy a magvető nem tesz különbséget a földre vonatkozóan, hanem egyszerűen mindenütt vet, éppúgy te is egyformán intézed tanításod a gazdaghoz, a szegényhez, a bölcshöz, a tudatlanhoz, a buzgóhoz, a lustához, a bátorhoz és a gonoszhoz. Megkülönböztetés nélkül beszélsz mindenkihez. Add, Uram, hogy tanításodat figyelemmel hallgassam és állandóan eszemben tartsam, s erővel és bátran megvalósítsam!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200805.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 3., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 04. kedd

2020. augusztus 4. – Kedd

Evangélium

Egy alkalommal Jeruzsálemből farizeusok és írástudók jöttek Jézushoz. Megkérdezték tőle: „Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát? Evés előtt ugyanis nem mosnak kezet." Jézus erre magához hívta a népet, és így szólt: „Halljátok és értsétek meg: Nem az teszi az embert tisztátalanná, ami a szájába kerül, hanem ami a szájából kijön, az teszi tisztátalanná."
Ekkor hozzáléptek tanítványai, és így szóltak: „Tudod, hogy a farizeusok megütköztek szavaidon?" Jézus ezt válaszolta: „Tövestől kitépik mindazt a növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. Hagyjátok őket! Vak létükre vakok vezetői ők. Ha pedig vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik."
Mt 15,1-2. 10-14

Elmélkedés

Mi a fontosabb? A tiszta kéz vagy a tiszta szív? Erre a kérdésre a mai evangélium kétféle választ mutat be. A farizeusok és az írástudók számára a tiszta kéz a fontos. Azzal vádolják Jézus tanítványait, hogy nem tartják meg a mózesi törvényt és semmibe veszik az ősi hagyományokat. Számukra mindennél fontosabb volt a tisztaság, mert úgy gondolták, hogy csak így végezhetik imáikat vagy az istentiszteletet.
Jézus számára a szív tisztasága fontosabb. Az embernek meg kell tisztítania szívét minden helytelen vágytól. A bűn nem egyik pillanatról a másikra történik meg, hanem a vágyakkal, a gondolatokkal kezdődik. Ha ebben a kezdeti fázisban észrevesszük a kísértést és nem adjuk át magunkat a helytelen gondolatoknak, akkor könnyebben elkerüljük a bűnt, azaz nem fogunk a bűnös cselekedetekig eljutni.
A bűntől egyedül Jézus képes minket megszabadítani. Ő az, aki visszaadja nekünk szívünk és lelkünk tisztaságát. Ahhoz, hogy elnyerjük bűneink bocsánatát, megérintsen minket Isten irgalma és gyógyulást találjunk, meg kell bánnunk bűneinket. Jézus akarata szerint a szentgyónás a bűntől való szabadulás lehetősége. Soha ne ámítsuk magunkat azzal, hogy nincs bűnünk, mert ez képmutatás. Isten számára az egyik legkedvesebb ajándék a bűnbánó szív.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te szavad az általad meghívott halászokat elindította az új élet útján és tanítványaid lettek. Minden nap megtettek veled egy lépést vándorutadon, elkísértek, miközben te fáradhatatlanul jártad a városokat és falvakat. Minden nap megtettek egy lépést, hogy közelebb kerüljenek hozzád, jobban megismerjenek téged. Segíts minket, hogy legyen erőnk nap mint nap megtenni a következő lépést, hogy az üdvösség útján előrehaladjunk. Köszönjük, hogy velünk vagy életutunkon és az örök életre vezetsz minket.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200804.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 2., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 03. hétfő

2020. augusztus 3. – Hétfő

Evangélium

Amikor (a kenyérszaporítás után) mindnyájan ettek és jóllaktak, Jézus mindjárt megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak csónakba, menjenek át előtte a túlsó partra, miközben ő elbocsátja a tömeget. Amint elbocsátotta az embereket, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben beesteledett, és ő ott volt egymagában. A csónak pedig már jó pár stádiumnyira eltávolodott a parttól. Hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. Éjszaka a negyedik őrváltás idején Jézus elindult feléjük a víz színén járva. Amikor észrevették, azt hitték, hogy kísértet, és rémületükben felkiáltottak. De Jézus azonnal megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!" Erre Péter odaszólt neki: „Uram, ha te vagy az, parancsold meg, hogy hozzád menjek a vízen!" Ő azt mondta: „Jöjj!" Péter ki is szállt a csónakból, elindult a vízen, és ment Jézus felé. De az erős szél láttán megijedt, és merülni kezdett. Felkiáltott: „Ments meg, Uram!" Jézus nyomban kinyújtotta kezét, megfogta őt, és így szólt hozzá: „Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Amikor beszálltak a bárkába, a szél elállt. A csónakban levők pedig leborultak előtte, és így szóltak: „Te valóban az Isten Fia vagy!" Akkor átkeltek a tavon, és Genezáret földjénél értek partot. Annak a helynek a lakói felismerték Jézust, hírét vitték az egész környéken. Eléje hoztak minden beteget, és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét érinthessék. És akik csak hozzáértek, mind meggyógyultak.
Mt 14,22-36

Elmélkedés

A kenyerek és halak megszaporítása alkalmával az apostolok megtapasztalták, hogy Mesterük a szükséghelyzetben is képes segíteni. Aztán amikor mindössze néhány óra múlva jön egy újabb szükséghelyzet, akkor már semmire sem emlékeznek. Látták a csodát, és persze más napokon is látták Mesterük rendkívüli tetteit, most a tengeri viharban elfogja őket az aggódás és a halálfélelem. A kenyérszaporítás csodája egy pozitív élmény volt, ami után igen hamar következett a negatív. A tanítványok nyugalmát minden zavarja: az éjszaka, a szél, a hullámok, az erőfeszítő evezés. És ezek csak a külső tényezők. Mert ott vannak a belsők is: annak tudata, hogy Mesterük éppen nincs velük. Továbbá a szorongás és a félelem. Jézus azonban nem hagyja magukra őket ebben a nehéz helyzetben. Elcsendesíti a háborgó tengert és elcsendesíti az apostolok szívének nyugtalanságát is.
Péter apostol viselkedése is tanulságos számunkra. Amíg Jézusra néz, addig képes a víz tetején járni és nem süllyed el. Mert az a feltétlen bizalom tekintete. De abban a pillanatban, amikor tekintete a hullámokra irányul, süllyedni kezd. Bízok-e Jézusban?
Életünk minden vihara tanítómesterünk lehet. Életünk minden próbatétele a lelki fejlődés következő lépcsőfoka lehet. Csak az a kérdés, hogy bízunk-e az Úr segítségében? Észrevesszük-e amikor közeledik, hogy segítsen rajtunk?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, te imádkoztál tanítványaidért, hogy mind az idők végéig egyek legyenek, amint te egy vagy az Atyával és az Atya veled. Nézz le, Uram, részvéttel arra a sok szakadásra, mely azok között éktelenkedik, akik tiednek vallják magukat, és vezesd haza őket abba a közösségbe, amelyet te alapítottál kezdetben: szent, katolikus, apostoli Egyházadba. Hogy amint az égben egy a szentek egysége, idelenn is csak egy legyen, szentséges neved megvallásában és dicséretében.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200803.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum