2022. március 5., szombat

[Napi e-vangelium] 2022. március 06. vasárnap

2022. március 6. – Nagyböjt 1. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben: Jézus a Szentlélektől eltelve otthagyta a Jordánt, s a Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra. Itt megkísértette a sátán. Ezekben a napokban nem evett semmit sem, de végül is megéhezett. Ekkor megszólította a sátán: „Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy váljék kenyérré." De Jézus ezt felelte: „Írva van, nemcsak kenyérrel él az ember." Erre a sátán fölvezette egy magas hegyre, és egy szempillantás alatt felvonultatta szeme előtt a földkerekség minden országát. „Minden hatalmat és dicsőséget neked adok – mondta –, mert hisz én kaptam meg és annak adom, akinek akarom. Ha leborulva hódolsz előttem, az mind a tied lesz." Jézus elutasította: „Írva van: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!" Ekkor a sátán Jeruzsálembe vitte, a templom párkányára állította, és így szólt: „Ha Isten Fia vagy, vesd le magad innét. Hisz írva van: angyalainak parancsolta, hogy oltalmazzanak, és: kezükön hordoznak majd, nehogy kőbe üsd a lábad." De Jézus ezt válaszolta: „Az is írva van: Ne kísértsd Uradat, Istenedet!"
Miután a sátán ezekkel a kísértésekkel hiába próbálkozott, egy időre elhagyta Jézust.
Lk 4,1-13

Elmélkedés

Sebezhetőek vagyunk
Nagyböjt 1. vasárnapján Jézus megkísértéséről olvasunk az evangéliumban. A Szentlélek indítására Jézus visszavonul a pusztába, ahol megkísértette a sátán. 40 nap elteltével visszatér a pusztából és az evangélium hirdetésével megkezdi nyilvános működését Galileában. Lukács evangélista elbeszéléséből megtudjuk, hogy melyek voltak a kísértések. Először azt akarta a sátán, hogy Jézus változtassa át a köveket kenyérré, azaz ne az isteni gondviselésben bízzon, hanem gondoskodjon a maga számára ennivalóról. Később, nyilvános működése idején Jézus tesz hasonló csodát, megszaporítja a kenyereket, de nem köveket használ, hanem azt a kevés kenyeret, ami az adott pillanatban rendelkezésre áll, és ezt a csodát nem a maga javára teszi, hanem az embereket táplálja. A második kísértéskor a sátán a világ minden országának dicsőségét ígérte Jézusnak, ha leborulva hódol előtte. A hatalmat és a dicsőséget később megkapja Jézus, de természetesen nem a sátántól, hanem a mennyei Atyától, aki a feltámadás dicsőségében részesíti őt húsvét hajnalán. Harmadszorra azt akarta, hogy Jézus vesse le magát a templom párkányáról, mert Isten angyalai úgyis vigyázni fognak rá. Ez arra irányul, hogy Jézus próbára tegye az Atyát és a maga akaratát tegye Isten szándéka elé. A szenvedés óráinak kezdetén, az Olajfák hegyén szintén ugyanezzel próbálja megkísérteni őt a sátán, amikor Jézus azért imádkozik, hogy ne az ő akarata teljesedjék be, hanem a mennyei Atyáé. Jézus a pusztában mindhárom alkalommal és a későbbiekben is mindig határozottan visszautasítja a kísértőt.
A három kísértés azt mutatja, hogy Jézus is megkísérthető, sebezhető, ugyanakkor a Szentlélek segítségével vissza lehet utasítani a kísértéseket. Ez az üzenet azért fontos számunkra, mert mi is nap mint nap megküzdünk a kísértésekkel. A gonosz szinte állandóan arra indít minket, hogy önmagunkat állítsuk a középpontba és ne Istent. Ezeket a kísértéseket sokszor még felismernünk is nagyon nehéz, hát még visszautasítani! Az anyagi javak megszerzése sokak számára fontosabb, mint a lelki kincsek gyűjtése. A nagyböjti idő éppen azt a célt szolgálja, hogy odafigyeljünk saját lelkünkre!
A túlzott önbizalom szintén kísértés. „Ki, ha én nem?" – mondjuk. Az uralkodási és birtoklási vágy az emberben elhomályosítja annak tudatát, hogy Isten az egész világ ura, és őt illeti meg a dicsőség. És ott van még a kísértés, hogy mindig csak magunkra gondoljunk és magunkról gondoskodjunk. A nagyböjt megállít minket és felszólít, hogy adakozzunk, tegyünk jót másokkal és segítsük adományainkkal a szegényebbeket!
Láthatjuk, hogy a kísértések visszautasítása Jézus esetében is és a mi esetünkben is azt jelenti, hogy újra Isten kerüljön a középpontba. Lássuk be: mi is sebezhetőek, mi is megkísérthetőek vagyunk, de ahogyan Jézus, ugyanúgy mi is képesek vagyunk ellenállni a rossznak és tudunk engedelmeskedni Istennek. Ebben segítsen minket az, hogy a nagyböjtben még többet imádkozunk és megnyitjuk szívünket a szegények felé!
Amikor az Egyház a nagyböjti 40 nap idején többször is megismétli Jézus felhívását, hogy „Térjetek meg!", akkor nem csupán elméleti megtérést vár tőlünk. A megtérés a gyakorlatban azt jelenti, hogy Isten iránti szeretetből őszintén bűnbánatot tartunk és meggyónjuk vétkeinket, több időt szentelünk Istennek az imádságban, lélekben átéljük Krisztus keresztútját és irgalmasan felebarátaink felé fordulunk. Használjuk erre a nagyböjti időszakot!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, hiszem, hogy velem vagy mindig, velem vagy életem nehéz helyzeteiben, velem vagy még a kísértések idején is. A gonosz az ellenkezőjét akarja elhitetni velem, s azt a gondolatot ébreszti bennem, hogy magamra hagytál, nem törődsz velem, nem gondoskodsz rólam. Bukásaim és eleséseim figyelmeztetnek, hogy újra és újra bizalommal forduljak hozzád és segítségedet kérjem. Segíts, hogy a legnehezebb kísértések idején is a te arcodra tekintsek, a te tekinteted keressem, a te kezed után nyúljak, s a te szívedre hajoljak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220306.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2022. március 4., péntek

[Napi e-vangelium] 2022. március 05. szombat

2022. március 5. – Szombat

Evangélium

Amikor Jézus egyszer Kafarnaumban járt, meglátott egy Lévi nevű vámost, aki a vámnál ült. Megszólította őt: „Kövess engem!" A vámos erre fölkelt, és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy lakomát rendezett házában. Jézussal együtt sok vámos és más ember telepedett az asztalhoz. A farizeusok és az írástudók méltatlankodva fordultak a tanítványokhoz: „Hogyan lehet az, hogy ti a vámosokkal meg a bűnösökkel együtt esztek és isztok?" Jézus felelt meg nekik: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!"
Lk 5,27-32

Elmélkedés

A vámos Lévi meghívását olvassuk az evangéliumban, akit Máté apostollal és evangélistával azonosítunk. Jézus odalép hozzá és megszólítja: „Kövess engem!" (Lk 5,27). Ő pedig nem gondolkodott, nem kérdezett, hanem társai és a jelenlévők csodálkozására azonnal indult, „mindenét otthagyva, követte Jézust" (Lk 5,28).
Késlekedés nélküli indulása azt jelzi, hogy kész szakítani korábbi életével, kész feladni mindazt, ami számára a biztos megélhetést jelentette. A megszólítás és meghívás Máté életében olyan fordulatot hozott, amire korábban biztosan nem gondolt. Jól megélt foglalkozásából, a biztos haszon miatt eltűrte, hogy megvetik az emberek amiatt, hogy egy idegen hatalom érdekeit kiszolgálva szedi a vámot. Lelkiismeretét már nem zavarta, hogy becsapja az embereket, és saját hasznát növelve többet kért mindenkitől a megszabottnál. Ebből a helyzetből szólítja ki őt Jézus váratlan hívása.
Miért indul mégis, amikor mindene megvan, a biztos megélhetés és jövedelem? Ez az evangélium titka marad. Talán a szíve mélyén mégsem volt elégedett. Vagy az őt megszólító személy szavában, tekintetében volt oly különleges erő, aminek nem tudott, nem akart ellenállni. Máté történetében mindenesetre azt látjuk, hogy egy bűnös ember életét hogyan változtatja meg gyökeresen a Jézussal való személyes találkozás.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor és ma mindenkinek hirdeted: „Térjetek meg!" A nagyböjt a bűnbánat ideje. A böjti idő a megváltás titkának, a te szenvedésednek és feltámadásodnak ünnepére készít fel. A megtérés elmélyít minket a jó megismerésében. A megtérés elmélyíti bennünk azt a tudatot, hogy bűnösök vagyunk, de ez nem jelenti vesztünket, hiszen az irgalmas Atya megbocsát nekünk. A megtérés útjára, a bűnbánat útjára nem egy büntetni akaró, hanem egy megbocsátó Isten vezet. Ha rálépünk a bűnbánat útjára és alázattal tesszük meg azon az Isten felé vezető lépéseket, akkor észrevesszük, hogy a bűn sötétségén túl felragyog a kegyelem világossága, melyet te, a mi Megváltónk adsz nekünk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220305.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2022. március 3., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2022. március 04. péntek

2022. március 4. – Péntek

Evangélium

Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?" Jézus így felelt nekik: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek."
Mt 9,14-15

Elmélkedés

A mai evangélium témája a böjtölés ideje. Jézus azt szeretné, ha mind Keresztelő János tanítványai, mind az ő tanítványai egyaránt felismernék, hogy amíg ő velük van, ez az öröm ideje. Nem a gyász, nem a böjtölés és nem a szomorúság vagy sírás ideje, hanem az örvendezésé. Világos példát mond: mindenki számára nyilvánvaló, hogy a lakodalomban, az esküvői ünnepségen nem böjtöl senki. Egyszerűen nem ez a böjtölés ideje. Jézus nyilvános működésének ideje egy hosszú, három évig tartó ünnep volt az emberek számára. Cselekedetei és tanítása igazi örömre adtak okot. Aztán Jézus megemlíti, hogy „elviszik majd a vőlegényt." Világos, hogy saját elfogására gondol, szenvedésének kezdetére. Ez az időszak fájdalmat fog jelenteni tanítványai számára. Már nem lesz velük Mesterük, ami új időszakot jelent.
Hamvazószerdán elkezdődött számunkra a böjti időszak. Ez a böjtölés, az irgalmasság gyakorlásának, a bűnbánattartásnak és a megtérésnek az ideje. Helyénvaló ilyenkor tudatosítanunk, hogy a böjtölés nem koplalás vagy fogyókúra, hanem testünk fegyelmezése, a mértékletesség gyakorlása, amelynek az a vallási célja, hogy segítsen bennünket a bűnbánatban és az Istenhez való közeledésben. A testi önfegyelmezés tehát a lelki elmélyülést szolgálja. Éljük át e napokat böjtöléssel, buzgó imádkozással és a szegények megsegítésével!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk! Fiad, Jézus a te Országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszüntetni jött! Add, hogy életünkön változtatni tudjunk! Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig őrá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak az élet teljessége!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220304.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2022. március 2., szerda

[Napi e-vangelium] 2022. március 03. csütörtök

2022. március 3. – Csütörtök

Evangélium

Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt a tanítványokhoz: „Az Emberfiának sokat kell szenvednie: a vének, a főpapok és az írástudók elutasítják, megölik, de harmadnapra feltámad." Majd így szólt mindnyájukhoz: „Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt. Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti?"
Lk 9,22-25

Elmélkedés

Ebben a részben elhangzik Jézusra vonatkozóan az „Emberfia" megnevezés. Szent Lukács művében más helyeken is szerepel ez a cím. A béna meggyógyításakor az ő isteni hatalmára utal: „Emberfiának hatalma van a földön a bűnöket megbocsátani" (Lk 5,24). Más alkalommal azt jelzi, hogy Jézusnak van joga értelmezni és meghatározni a szombatra vonatkozó isteni törvényeket: „Az Emberfia ura a szombatnak" (Lk 6,5). Szintén Jézus ajkáról hangzik el önmagára vonatkozóan a cím, amikor egy őt követni szándékozó embert így figyelmeztet: „A rókáknak odújuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét" (Lk 9,58).
Lukács evangéliumában szépen megfigyelhető, hogy a farizeusok és a vallási vezetők részéről hogyan fokozódik a szembefordulás és ellenségeskedés Jézussal. Eközben ő több alkalommal is figyelmezteti tanítványait, hogy milyen sors, szenvedés és halál vár rá Jeruzsálemben, de természetesen nem hátrál meg, nem fordul meg, nem menekül el, hiszen tudja, hogy mindez a mennyei Atya megváltó tervének a része. Szenvedéséről és haláláról nyíltan beszél övéinek, mert azt szeretné, hogy idővel megtanulják személyét új nézőpontból, a kereszt felől látni.
Krisztus követése, a kereszt felvétele „mindennapos" feladatot jelent számunkra. Nem időnként, gyakran vagy néha járjuk életünk keresztútját, hanem nap mint nap a mi Urunkhoz csatlakozunk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te egyeseket a szegények felé fordulás, a szeretetszolgálat útján indítasz el. Önzetlen és önfeláldozó szívet adsz nekik, hogy szeretetedben éljenek és a te szeretetedet sugározzák a rászorulóknak és nélkülözőknek. Másokat a hitre nevelés útján indítasz el, hogy a tőled kapott tanítást, az üdvösség örömhírét jó magként vessék el az emberi szívekbe, mindazok szívébe, akik keresik az igazságot és vágyakoznak az üdvösségre. Adj nekik erőt, hogy hivatásukat felelősséggel végezzék! Segíts minket, hogy ne térjünk le a lelki fejlődés útjáról, mindig ragaszkodjunk hozzád, aki az üdvösségre vezetsz minket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220303.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2022. március 1., kedd

[Napi e-vangelium] 2022. március 02. szerda

2022. március 2. – Hamvazószerda

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
Mt 6,1-6.16-18

Elmélkedés

Hamvazószerda napjával az Egyház megkezdi a negyvennapos bűnbánati időszakot, hogy felkészüljön a kereszténység legjelentősebb ünnepére, azaz Jézus Krisztus szenvedésének, halálának és feltámadásának húsvéti szent háromnapjára.
Ez a felkészülés azt a célt szolgálja, hogy jobban bekapcsolódjunk az Istennel való szeretetközösségbe és az őszinte önvizsgálat segítségével felismerjük, hogy hol van szükség az irányváltásra életünkben. Különösen három dolog jellemzi ezt az időszakot, amelyeket a mai evangélium részletesen is kifejt: a böjtölés, az imádság és a jótékonykodás, amelyet kissé régies kifejezéssel alamizsnának nevezünk. Kiegészíthetjük ezeket más vallási cselekedetekkel: zarándoklatokkal, családi, munkahelyi vagy egyházi kötelezettségek lelkiismeretes teljesítésével, vagy ugyanezen területeken önkéntes feladatok vállalásával. E gyakorlatok által az ember tudatosabban él, és fogékonyabbá válik Jézus Krisztus tanításának hallgatására, befogadására és megvalósítására. Az a tény, hogy a böjti napok mindenki számára kötelezőek, nem csak a húsvéti esemény fontosságának köszönhető. További cél ugyanis az egyházközségek hitbeli megerősödése és annak tudatosítása, hogy az Egyház egész közössége számára fontos a tagok mélyebb lelki élete.
A hamvazószerdai szentmisén való részvétel és azon a megszokottól eltérő bűnbánati szertartás, azaz a hívek homlokának hamuval való megjelölése kereszt alakban nem csupán a személyes bűnbánat külső jele, hanem annak megnyilvánulása is, hogy a zarándok Egyház tagjai vagyunk, akik együtt járjuk életutunkat, amely közös tanúságtétel a Megváltó haláláról és feltámadásáról.
© Horváth István Sándor


Imádság

Irgalmas Istenünk! Igaz bűnbánattal és irántad való szeretettel valljuk meg bűneinket és kérjük tőled a bűneink bocsánatát. Te jó, igazságos és irgalmas vagy, és minden gonoszságunktól, vétkünktől megtisztítasz minket. Nagylelkűséged és hűséged leginkább abban nyilvánul meg, hogy lehetőséget adsz nekünk a felemelkedésre, a bűntől való megszabadulásra, a lelki megtisztulásra és újjászületésre. Valljuk, hogy szereteted erősebb bűneinknél. Segíts minket, hogy elforduljunk bűneiktől és elinduljunk az engedelmesség útján!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220302.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2022. február 28., hétfő

[Napi e-vangelium] 2022. március 01. kedd

2022. március 1. – Kedd

Evangélium

A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: „Nézd, mi mindent elhagytunk, és követtünk téged."
Jézus így válaszolt: „Bizony mondom nektek, mindenki, aki értem és az evangéliumért elhagyja otthonát, testvéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap; most, ezen a világon otthont, testvért, anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő világban pedig örök életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, az utolsókból pedig elsők."
Mk 10,28-31

Elmélkedés

A tegnapi evangéliumban szereplő személy hiába kapta meg Jézustól a választ arra, hogy mit kell tennie az örök élet elnyerése érdekében, nagy vagyona megakadályozta abban, hogy elinduljon ezen az úton. Megtudta, hogy mit kellene tennie, de mégsem merte életét Jézusra bízni, mert jobban bízott saját gazdagságában.
Vele ellentétben az apostolok mindenről lemondtak annak érdekében, hogy mindig Mesterükkel lehessenek. Erről szól a mai történet. Gondolkodásukban van valami nagyon is emberies: itt a földön várják a jutalmat lemondásukért, s úgy érzik, hogy ezt a jutalmat meg is érdemlik, éppen lemondásukért cserébe. Péter apostol a többiek nevében is szól: „Mindent elhagytunk és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?" (Mk 10,28). Jézus nem marad adósa azoknak, akik érte mindenről lemondanak. Örök életet ígér nekik, amelynél nagyobb jutalom, ajándék nem létezik.
Ha Krisztus követéséért kész vagyok a lemondásra, a legnagyobb jót, az üdvösséget kapom Istentől. Az Úr által ígért „százannyit" nehéz észrevennünk, mert sokszor más formában kapjuk, mint azt elképzeljük. Az örök élet elnyerésének mégis ez az egyetlen útja. Az apostolokhoz hasonlóan nekem is meg kell értenem, hogy nem elég hallgatnom a krisztusi tanítást, nem elég engedelmeskednem egy parancsnak, hanem Krisztus személyéhez kell ragaszkodnom. Ez a tanítvány útja: követni őt mindenben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Vezess végső célom, a mennyei Atya felé! Belátom, hogy egyedül a krisztusi út, a szeretet útja, a remény útja, a megbocsátás útja, az öröm útja, az igazi szabadság útja, az élet tiszteletének útja vezet az Atyához az örök üdvösségre! Segíts megtalálnom a helyes utat és támogass, hogy ezt az utat soha el ne hagyjam s azon meg ne álljak! Segíts kegyelmeddel, hogy mindig közelebb kerüljek az Atyához! Légy velem és te vezess életutamon! Vezess a szeretet útján!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220301.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2022. február 27., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2022. február 28. hétfő

2022. február 28. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben: Amikor Jézus útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Jézus megkérdezte: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!" Ekkor az így válaszolt: „Mester, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva."
Jézus ránézett és megkedvelte. Ezt mondta neki: „Valami hiányzik még belőled. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben. Aztán gyere és kövess engem!" Ennek hallatára ő elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!" A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus azonban megismételte: „Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Azok még jobban csodálkoztak, és kérdezgették egymást: „Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek lehetetlen ez, de Istennek nem. Mert Istennek minden lehetséges."
Mk 10,17-27

Elmélkedés

A mai evangéliumi történetben szereplő személyről Márk művéből nem sokat tudunk meg. Máté „nagy vagyonnal rendelkező ifjúnak" nevezi őt (Mt 19,22), Lukács pedig „előkelő embert" említ (Lk 18,18).
A találkozás köszöntéssel, megszólítással kezdődik: „Jó Mester!" Többről van itt szó, mint egy udvarias köszönésről, de még annál is, hogy Jézust erkölcsi tekintélynek, vallási kérdésekben hitelesen megnyilatkozó személynek ismeri el az illető. Itt nem egyszerűen egy rabbi és az ő tanítványa beszélget egymással, hanem egy olyan személy fordul alázattal, térdelve Jézushoz, aki elért vallási képességeinek, cselekedeteinek határához, önmaga tudásával már nem képes többre, de mégis bizonytalan a legfontosabb cél, az örök élet elnyerése ügyében. Megvan benne a vágy, a törekvés, ezért útmutatást vár, és hisz abban, hogy kérdésére Jézus választ tud adni. Jézus először pontosítja, rögzíti, hogy egyedül Isten a jó. És ezután adja azt a választ, miszerint Isten jósága arra indítja az embert, hogy kötelezze el magát az engedelmes életre, de ehhez nincs szükség vagyonra.
Mivel az illető képtelen lemondani vagyonáról, inkább szomorúan eltávozik. Jézus tőlünk is a lemondást várja. Vajon le tudok-e mindenről mondani, hogy Krisztus legyen a gazdagságom és eljussak az örök életre?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Hittel vallom, hogy valóságos ember és valóságos Isten vagy. Életünk során sokszor megtapasztaljuk, mennyire sebezhetőek és kiszolgáltatottak vagyunk, főként akkor, ha nem érezzük jelenlétedet. Közeledésed eloszlatja félelmeinket. Isteni hatalmadat és erődet felismerve bátorság tölt el, hogy életünk legnehezebb helyzeteiben is velünk vagy. Lelkünket megmentő, hitünket növelő, bátorságot adó és kereső szívünket lecsendesítő Jézus, jöjj, ments meg minket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220228.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum