2020. október 10., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. október 11. vasárnap

2020. október 11. – Évközi 28. vasárnap

Evangélium

Abban az időben Jézus ismét példabeszédekben szólt a főpapokhoz és a nép véneihez: A mennyek országa olyan, mint amikor egy király menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre. Ők azonban nem akartak jönni. Erre más szolgákat küldött: „Mondjátok meg a meghívottaknak: íme, a lakomát elkészítettem. Ökreim és hizlalt állataim leöltem. Minden készen áll, jöjjetek a menyegzőre!" De azok mindezzel mit sem törődve szétszéledtek: az egyik a földjére ment, a másik az üzlete után nézett. A többiek pedig a szolgáknak estek: összeverték, sőt meg is ölték őket. A király nagy haragra lobbant. Elküldte seregeit, és felkoncoltatta a gyilkosokat, városukat pedig felégette. Azután így szólt a szolgákhoz: „A menyegző kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek hát ki az útkereszteződésekre, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!" A szolgák kimentek az utakra és összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt. A lakodalmas ház megtelt vendégekkel. Amikor a király bejött, hogy megszemlélje a vendégeket, meglátott köztük egy embert, aki nem volt menyegzős ruhába öltözve. Megszólította: „Barátom, hogy jöhettél be ide, ha nincs menyegzős ruhád?" De az csak hallgatott. Erre a király megparancsolta a szolgáknak: „Kezét-lábát kötözzétek meg, és dobjátok ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás!" Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak!
Mt 22,1-14

Elmélkedés

Az Úr napja
A mai vasárnap evangéliumában egy lakodalom előkészületeiről és a vendégek meghívásáról olvasunk. Jézus példabeszéde szerint egy király lakodalmat tartott a fiának, s erre az eseményre hívott meg vendégeket. A meghívottak azonban tiszteletlenek vagy illetlenek, kifogásokat keresnek és visszautasítják a meghívást. Mivel az ünnepségre már minden elő volt készítve, s a király nem szerette volna, ha elmarad az esküvő, kiküldte szolgáit, hogy válogatás nélkül mindenkit behívjanak a város utcáiról. A történet azzal fejeződik be, hogy a király eltávolíttat egy személyt a megjelentek közül, aki nem volt ünnepi ruhába öltözve.
A példabeszéddel Jézus nem esküvői tanácsokat szeretne adni, hanem az Isten országáról beszél. Isten meghív minket, hogy vele éljünk. Nem gondolkodik azon, hogy kit hívjon meg és kit ne, nem vesződik a meghívottak listájának összeállításával, hanem mindenkit meghív. Mindannyiunkat arra hív, hogy vele éljünk. Egy boldog életre hív minket. Ne keressünk kifogásokat és ne utasítsuk vissza meghívását!
A történet helyes értelmezését segíti, hogy az elmúlt vasárnapon felolvasott, a gonosz szőlőmunkásokról szóló beszéd folytatása ez a rész Máté evangéliumában. A szőlőmunkások hibája az volt, hogy elbizakodottak voltak és azt gondolták, hogy könnyen megszerezhetik maguknak más tulajdonát, azaz könnyedén övüké lehet az Isten országa. A mostani tanításban az ünnepi ruha nélkül érkezett vendég szintén elbizakodott volt, s azt gondolta, hogy semmit sem kell tennie annak érdekében, hogy méltónak bizonyuljon a királyi meghívásra. Ne legyünk tehát elbizakodottak! Isten meghívásához akkor leszünk méltóak, ajándékát akkor nyerhetjük el, ha ünnepi ruhába öltöztetjük lelkünket, azaz szakítunk bűneinkkel.
Minden szentmisén Isten meghív minket egy vendégségre. Először meghív minket az ige asztalához, a tanítás asztalához, amelyet úgy fogadunk el, hogy figyelmesen meghallgatjuk tanítását és kifejezzük készségünket annak megtartására. Ezután meghív minket az oltár asztalához, egy ünnepi asztalhoz, hogy Krisztus testével táplálkozzunk. Ezt a hívását úgy fogadjuk el, hogy a szentmisén szentáldozáshoz járulunk. Ha nem élünk a szentáldozás lehetőségével, akkor tulajdonképpen visszautasítjuk hívását. A szentmisét bemutató pap közvetlenül a szentáldozás előtt Krisztus testét és vérét felmutatva a következőket mondja: „Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus." Igen, valóban boldogok vagyunk, mert mindannyiunknak szól ez a hívás. Boldogságunk akkor válik teljessé, ha el is fogadjuk Jézus hívását és szentáldozáshoz járulunk. „Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus." Ehhez hozzátehetjük még: Hát még azok milyen boldogok, akik elfogadják hívását és ünnepi ruhába öltözött lélekkel táplálkoznak az Úr szent testével, az Oltáriszentséggel.
Tartsuk fontosnak a vasárnap megünneplését! Ezen a napon mondjunk igent Jézus ünnepi meghívására, üljünk le asztalához és ne keressünk kifogásokat vagy indokokat a távolmaradásra! Vessük le hétköznapi ruhánkat és öltözzünk ünneplőbe! Legyen ez a nap az öröm napja számunkra és családjaink számára! Legyen a vasárnap a hit és a hit megvallásának napja! Legyen a vasárnapunk a közösség és a közösségi együttlét napja! Szenteljük vasárnapunkat Istennek, mert ez a nap valóban az Úr napja!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, te nem akarsz bennünket kényszeríteni, még a boldogságot, a boldog életet sem akarod ránk kényszeríteni. Inkább felkínálod ajándékodat, segítségedet, kegyelmedet. Minden szentmisében csodálatos ünnepre hívsz bennünket. Meghívsz minket, hogy hallgassuk tanításodat, az örök élet felé irányt mutató isteni szavadat. És meghívsz minket az ünnepi asztalhoz, az oltárhoz, hogy Krisztus testével táplálkozzunk. Szeretetteljes hívásodat örömmel fogadjuk el. Élj bennünk, Istenünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201011.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. október 9., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. október 10. szombat

2020. október 10. – Szombat

Evangélium

Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, felkiáltott egy asszony a tömegből: „Boldog a méh, mely hordozott téged, és az emlő, amely táplált!" Erre ő így válaszolt: „És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják!"
Lk 11,27-28

Elmélkedés

Két felkiáltás hangzik el a mai evangéliumban. Az elsőt egy asszony mondja, akit nem nevez meg az evangélista, mert nem az ő személye a lényeges, de szavaiból arra következtethetünk, hogy már átélte a szülés és a gyermekgondozás örömét. A második felkiáltás pedig Jézus örömét sugározza.
A két kijelentés nem mond egymásnak ellent. Közös alapjuk nem más, mint a Jézussal való személyes kapcsolat, ami az emberi boldogság alapja mindenki számára. Jézus édesanyja számára a boldogságot a fiával való kapcsolat biztosította. Mária, a názáreti leány az angyali üdvözletkor így imádkozott: „Boldognak hirdet engem minden nemzedék" (Lk 1,48). Boldogsága a Jézussal való közelségből és lelki kapcsolatból fakadt. Lélekben együtt volt fiával még akkor is, amikor a keresztúton a testi szenvedéseknek csak szemlélője lehetett. Mária öröme abból az engedelmességből származik, amellyel alárendeli önmagát Isten akaratának.
A mi számunkra Jézus tanításának hallgatása és a szentségek vétele hozza létre a baráti, testvéri, személyes kapcsolatot az Úrral. Isten szavának hallgatásához elegendő, ha megnyitom fülemet. E szavaknak tettekre váltásához azonban a szívemet is meg kell nyitnom, ezt szeretné az Úr. Hittel és engedelmességgel érdemes figyelnem a szóra, az igazságra, amely életemet a helyes irányba állítja s Isten felé vezet.
© Horváth István Sándor


Imádság

Úr Jézus, köszönjük, hogy közöttünk való jelenléteddel ajándékozol meg. Utunkon erősítesz és bátorítasz. Add, hogy mélyen tudatában legyünk jelenlétednek. Küldő szavadra örömmel válaszoljunk minden cselekedetünkkel. Adj nekünk bölcsességet és alázatot, hogy felismerjük jelenlétedet más testvéreink között is. Tégy eggyé bennünket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201010.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. október 8., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. október 09. péntek

2020. október 9. – Péntek

Evangélium

Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket." Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám, ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el nem jön az, aki erősebb nála. Ez legyőzi, elveszi fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt. Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór. Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, nyugtalanul bolyong a magányos pusztaságban. Miután hasztalanul próbált megnyugodni, azt mondja magában: „Visszamegyek házamba, ahonnét kijöttem." Odamegy, és azt látja, hogy egykori lakóhelyét kisöpörték és rendbe hozták. Erre elmegy, hoz magával hét más lelket, akik nála is gonoszabbak. Ezek bevonulnak a házba, és ott laknak. Az illető ember sorsa pedig rosszabbra fordul, mint azelőtt volt."
Lk 11,15-26

Elmélkedés

A mai evangélium szerint egy némával tesz csodát Jézus, kiűzi belőle az ördögöt. A csoda eredményeként a korábban néma megszólal, képes beszélni. Az ördögűzés tényét nem vitatja senki, még Jézus ellenfelei sem. A betegeken véghezvitt csodás gyógyítások és a természeti csodák azt bizonyították, hogy Jézus olyan hatalommal rendelkezik, amellyel más emberek nem. Joggal vetődött fel a kérdés e csodák láttán a szemtanúkban, hogy miféle hatalommal rendelkezik és honnan van ereje e rendkívüli cselekedetek végrehajtására?
Egyesek ördögi hatalmat és erőt vélnek felfedezni Jézus tetteinek hátterében. Az Úr világosan rámutat e vélekedés belső ellentmondására, hiszen csodái minden esetben a gonosz lélek emberek feletti hatalmának megtörését, megsemmisítését jelentik. Miért akarna az ördög segítséget nyújtani ahhoz, hogy elveszítse befolyását az emberek felett? Jézus valójában a mennyei Atya segítségével tesz csodákat, aki azért küldte el őt a világba, hogy megszabadítsa az embereket a gonosz befolyásától. A csodák ennek a jelei és bizonyítékai.
Jézus tanítványai lassan ismerik fel, hogy Mesterük isteni erővel rendelkezik. Csak bizonyos idő elteltével kezdik megérteni, hogy a csodákban Isten országának jelei mutatkoznak meg és az irgalmas Isten jelenlétéről tanúskodnak a világban.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Mi lelkileg vak, sötétben botorkáló emberek vagyunk nélküled. Add meg nekünk a hitet, hogy feltámadásod részesei és tanúi legyünk! Ahogy egykor a tanítványok, mi is keresünk az üres sírban, szürke hétköznapjainkban, monoton munkánkban, kiüresedett kapcsolatainkban, meg nem valósult céljainkban. De hamar be kell látnunk, hogy hit nélkül nem találunk rád. Erősítsd bennünk a hitet, hogy megértsük kereszthalálod és feltámadásod üzenetét, erősítsd bennünk a hitet, hogy fel tudjunk ismerni téged a mindennapokban!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201009.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. október 7., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. október 08. csütörtök

2020. október 8. – Csütörtök, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya

Evangélium

Abban az időben: Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!"
Lk 1,26-28

Elmélkedés

A mai napon Szűz Máriát, a Magyarok Nagyasszonyát ünnepeljük. A magyar nép vallásosságában különleges helyet foglal el a Jézus édesanyja iránti tisztelet, amely egyidős kereszténységünkkel. A keresztény hit terjedésével együtt a Mária-tisztelet is mélyen gyökeret vert népünk lelkében. A Magyarok Nagyasszonya elnevezés azt sugallja, hogy földi hazánk vezetőjének, úrnőjének tartjuk Jézus édesanyját, Máriát. Legyen valóban lelkünk vezetője földi életünk során és mutasson utat számunkra a mennyország felé!
Az ünnep evangéliuma az angyali üdvözlet eseményét, annak kezdetét írja le röviden. Jézus születésének hírüladásakor az angyal „kegyelemmel teljesnek" nevezi Máriát. Ez a cím azért illeti meg őt, mert engedelmesen együttműködött az isteni kegyelemmel, nem távolodott el Isten akaratától. Szűz Mária bűntelen élete elsősorban nem a saját érdemének tekinthető, hanem Isten elhalmozta őt kegyelmével és tette őt mindenben alkalmassá arra, hogy a Megváltó anyja legyen. Ugyanakkor mégsem mondhatjuk azt, hogy Mária passzív módon eltűrte, hogy Isten azt tegyen vele, amit akar. Jézus édesanyja emberi akaratát átengedte Istennek, hogy ne a maga erejéből vagy képességeiből történjen vele bármi, hanem Isten segítségével felelhessen meg hivatásának. Mária megérti és elfogadja kiválasztottságát, beleegyezik az isteni akaratba és az Úr alázatos és engedelmes szolgálója lesz.
Tanuljuk meg tőle ezt a lelkületet!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem! Adj szeretteimnek jó egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet, ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól. Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy mindig szeretettel és hűséggel viseljük el, ami ér bennünket; hogy mindig osztozzunk egymás örömében és bánatában. Adj erőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek és keserű csalódás éri őket, mindig vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201008.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. október 6., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. október 07. szerda

2020. október 7. – Szerda

Evangélium

Történt egyszer, hogy Jézus éppen befejezte imádságát. Ekkor egyik tanítványa arra kérte: „Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is tanította imádkozni tanítványait." Jézus erre így szólt hozzájuk: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok:
Atyánk! Szenteltessék meg a te neved.
Jöjjön el a te országod.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
Bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek.
És ne vígy minket kísértésbe."
Lk 11,1-4

Elmélkedés

A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy a tanítványok imádkozni látják Jézust. Naponta láthatták, hogy Mesterük kissé félrevonul, hogy az Atyával legyen. A tanítványokban felébred a vágy, hogy ők is úgy tudjanak imádkozni, ahogyan Jézus. Ők is olyan kapcsolatban legyenek Istennel, ahogyan Mesterük. Ezért kérik, hogy tanítsa meg őket imádkozni.
Ekkor Jézus a Miatyánk néven ismert imádságot mondja nekik. Ez az ima szemléletváltást hozott az imádkozásban. Jézus ugyanis arra bátorítja tanítványait és minket is, hogy Istenre ne csak úgy tekintsünk, mint az egész világ mindenható urára, hanem mint barátra, családtagra, atyára, a mi Atyánkra, aki szeretettel fordul felénk. Istennek ilyen módon való megszólítása rögtön bensőségesebbé teszi az imádkozást. Ne úgy tekintsünk az imára, mint az Isten és az ember közötti hídra, amely két egymástól távoli világot, az emberi világot és az Isten világát hivatott összekötni. Valójában ugyanis ez a két világ egymáshoz egészen közel van. Jézus szavai szerint Isten gyermekei vagyunk, ő pedig a mi mennyei Atyánk.
Egészen természetes az, hogy gyermeki bizalommal fordulunk Istenhez kéréseinkkel, aki szeretettel figyel ránk és szeretettel gondoskodik földi és örök életünkről egyaránt. Imádságom mindig abból induljon ki, hogy Isten gyermeke vagyok és bátran Atyámnak szólíthatom Istent.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézusunk köszönjük, hogy megmutattad, mit vársz tőlünk. Te többet kívánsz tőlünk, mint elődeinktől. Kemények a szavaid, de csak hálát adhatunk nagy bizalmadért, mert parancsaid értünk, és nem ellenünk szólnak. Előtted kedvesebb a megbocsátás az oltárra helyezett áldozatnál, az igaz szó az esküvésnél. Segíts csírájában elfojtani a rosszat, segíts nem elnézőnek lennünk magunkkal szemben. Kemény a szavad, de hiszem, hogy jobb nekem bármely tagomat elveszteni, saját akaratomról egészen lemondani, ha az akadályoz az örök élet felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201007.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. október 5., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. október 06. kedd

2020. október 6. – Kedd

Evangélium

Abban az időben: Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Lk 10,38-42

Elmélkedés

Márta és Mária, akikről a mai evangéliumban olvasunk Lázár testvérei voltak. Lázár Jézus barátja volt, akit feltámasztott a halálból. A három testvér a Jeruzsálem melletti Betániában lakott. Útjai, illetve jeruzsálemi tartózkodásai során Jézus többször is megszállhatott náluk, most is az ő házukba tér be.
A korabeli zsidó szokások szerint a vallásosság csupán a férfiak, mégpedig a felnőtt korú férfiak ügye volt. A nőkkel, az asszonyokkal nem közölték a tanítók Isten titkait, az Istenről szóló tanítást. Az asszonyok dolga a házimunka végzése és a gyermekek felnevelése volt. Márta azt a női szerepet gyakorolja, amit elvártak tőle, ami pontosan megfelel a korabeli szokásnak. Vendég érkezett a házhoz, akit ki kell szolgálni. Helyzetéből érthető a méltatlankodása, hiszen a hagyományos szereposztás szerint testvérének, Máriának is ugyanez lett volna a kötelessége.
Mária ugyanis nem női szerepe szerint cselekszik. Ezzel nem a munkát akarja megtagadni, hanem hallgatni szeretné Jézust, s ezzel olyat tesz, amit egy nőtől nem vártak abban az időben. Jézus is meglepetést okoz azzal, hogy férfiként nem teszi helyre Máriát, nem utasítja őt, hogy inkább végezze az asszonyi munkát, hanem örömmel veszi, hogy Mária szívesen hallgatja. Még Márta méltatlankodásával sem törődik, nem ad neki igazat.
Jézus tanításának hallgatása érdekében olykor át kell lépnünk a szokások határait.
© Horváth István Sándor


Imádság

Örökkévaló Isten! Szomjazom tanításodat, kutatom az igazságot, keresem az örök élet igéit. Hiszem, hogy a Szentíráson keresztül te szólsz hozzám, te vezetsz engem az üdvösség felé. Adj nekem türelmet, kitartást, figyelmességet, tanulékony lelket és alázatot! Add, hogy készséges legyek mindannak megvalósítására, amit üzenetedből megértek. Kinyilatkoztatott szavad és a megtestesült Ige, Jézus Krisztus legyen számomra a mindennapi lelki táplálék és a hit szerinti élet forrása!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201006.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. október 4., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. október 05. hétfő

2020. október 5. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben egy törvénytudó odalépett Jézushoz, hogy próbára tegye őt. „Mester – szólította meg –, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Jézus így felelt: „Mit mond erről a törvény? Mit olvasol benne?" A törvénytudó így válaszolt: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat." Jézus ezt mondta neki: „Helyesen feleltél. Tedd ezt, és élni fogsz." A törvénytudó igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: „De hát ki az én felebarátom?"
Válaszul Jézus ezt mondta neki: „Történt, hogy egy ember Jeruzsálemből lement Jerikóba. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták. Egyszer csak egy pap jött lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. Azután egy levita jött arra, ő is meglátta, de elment mellette. Végül egy szamaritánusnak is arra vitt az útja. Amikor megpillantotta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött sebeire, és bekötözte, majd pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy vendégfogadóba és gondoskodott róla. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél rá, visszatérve megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?" A törvénytudó így válaszolt: „Aki irgalmasságot cselekedett vele." Jézus így folytatta: „Menj, és te is hasonlóképpen cselekedjél!"
Lk 10,25-37

Elmélkedés

Jézus a legfőbb parancsról tanít a mai evangéliumban. Az Isten felé és az embertárs felé irányuló szeretetet nevezi az ember legfőbb törekvésének. Elmond egy történetet egy bajba került emberről, aki mellett ketten is úgy mennek el, hogy nem segítenek rajta. Végül aztán egy idegen, egy szamaritánus volt hozzá jószívű és irgalmas. A történet talán csak egy példabeszéd, de az is elképzelhető, hogy megtörtént a valóságban.
A történet kapcsán mindenesetre elgondolkodunk azon, hogy miért van annyi rossz és szenvedés a világban, miért okoz egyik ember a másik embernek annyi rosszat és fájdalmat? A jóságos, irgalmas és minden embert szerető Isten miért nem változtatja meg úgy mindenkinek a szívét, hogy minden emberben szeretet éljen? Miért nem törli ki az emberek szívéből az egymás iránti gyűlöletet és haragot? Talán éppen a világban jelenlévő rossz miatt gondolják sokan azt, hogy nincs Isten. Mert ha létezne, – hangoztatják ők – akkor nem engedné meg a rosszat.
Talán helyesebb volna úgy tekintenünk a rosszra, mint kihívásra. A gonosz munkálkodása sajnos megtapasztalható a világban, a megromlott emberi kapcsolatokban. Isten arra hív minket, hogy legyünk a munkatársai. Legyünk az ő jóságának, szeretetének és irgalmasságának a képviselői, osztogatói az emberek között. Legyünk tehát jószívűek és irgalmasok!
© Horváth István Sándor


Imádság

Úr Jézus! Te vagy életem sziklája, a biztos talaj, melyen nem inog meg lábam. Könnyebb a homokra építeni. Sokszor csábít az egyszerűbb megoldás, a világ kincset, hírt, gyönyört ígér. De aki az eke szarvára tette a kezét, nem nézhet hátra, és Péterrel együtt mondja: „Uram, kihez mennénk, az örök élet forrásai belőled fakadnak!" Sziklaházként a te templomod leszek. Jöhet az eső, és fújhat a szél, nem vesztem el a hitem, nem lesz úrrá rajtam a bizalmatlanság vagy a depresszió, életem értelme dicsőséged hirdetése!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201005.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum