2019. november 2., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. november 03. vasárnap

2019. november 3. – Évközi 31. vasárnap

Evangélium

Abban az időben: Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vad fügefára, hogy láthassa, mert arra kellett elhaladnia.
Amikor Jézus odaért, felnézett, és megszólította: „Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom." Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: Bűnös embernél száll meg. Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négyannyit adok helyette."
Jézus ezt felelte neki: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett."
Lk 19,1-10

Elmélkedés

Irgalmas tekintet
Az ókortól kezdve napjainkig minden társadalomban fizetnek az emberek különböző adókat, amelyekből az állam a közkiadásokat fedezi. A bibliai időkben a zsidók is fizettek adót, egyrészt a templomadót, másrészt a tizedet, ahogyan erről a mózesi törvénykönyvek rendelkeztek. Jézus korában azonban a zsidók lakta területek nem élveztek önállóságot, hanem a Római Birodalom egyik tartományát alkották. A rómaiak pedig további adókat vetettek ki, a megművelt terület után vagyonadót kellett fizetni, fejadót szedtek továbbá, amely a gyerekekre és az idősekre nem terjedt ki. Ezen kívül pedig vámot is kivetettek a kereskedelmi tevékenységekre. A gyakorlatban a rómaiak bérbe adták helyi embereknek az adószedés jogát, így ők egy összegben megfizették az adót a római hatóság felé, s ezután már csak arra törekedtek, hogy az emberektől ennél többet szedjenek be. Az idegen uralom és az adózási kötelezettség miatt a zsidók nem szívlelték a rómaiakat, de azokat a zsidó embereket sem, akik adószedők lették, kiszolgálták az elnyomó uralmat, ráadásul mindenki tudta róluk, hogy a maguk hasznára dolgoznak, ezért a lehető legtöbb adót és vámot követelik az emberektől.
Ilyen adószedő volt Jerikó városában az evangéliumban szereplő Zakeus. Tevékenysége miatt mindenki megvetette és bűnösnek tartotta őt. A történet szerint Zakeus látni szerette volna Jézust, de ennek oka nem derül ki. Nem tudjuk meg, hogy csupán a kíváncsiság vagy valamilyen nemesebb szándék vezetette-e őt, de az biztos, hogy a Jézussal való találkozás olyan fordulatot hozott az életébe, amelyre még ő maga sem számított. Zakeus jól tudta, hogy alacsony termete megakadályozhatja őt vágyában, azaz a nagy tömeg el fogja takarni előle Jézust. Problémájára rögtön meg is találta a megoldást, felmászott egy fára, remélve, hogy annak lombja között rejtve maradhat és nem lesz kitéve a nép gúnyolódásának, illetve bízott abban, hogy a fa tetejéről megláthatja Jézust. Ez teljesül is, de aztán még nagyobb dolog történik, Jézus is észreveszi őt. A nevén szólítja Zakeust, lehívja őt a fáról és kijelenti, hogy az ő házában szeretne megszállni. Erre egészen biztosan nem számított Zakeus. Neki elég lett volna az, ha a fa közelében elhaladó Jézust néhány percig láthatja, de ennél sokkal nagyobb ajándékot tartogatott számára az isteni kegyelem. Életében valódi fordulatot eredményezett ez a találkozás, hiszen örömében felajánlja, hogy az általa megkárosítottakat kárpótolja, továbbá vagyona felét jótékony célra használja, a szegényeket segíti belőle.
Zakeus felajánlását követően Jézus kijelenti: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra." A történet tanulsága szerint tehát a bűnös ember is eljuthat az üdvösségre, ha kész megtérni, megváltoztatni az életét. Zakeus ezt tette, ezért részesedhet az üdvösségben. Nem a foglalkozásunk, nem a vagyoni helyzetünk, nem a társadalomban betöltött szerepünk a fontos üdvösségünk szempontjából, hanem az, hogy megbánjuk-e bűneinket és új életet tudunk-e kezdeni. Jézus észre fogja venni jószándékunkat és irgalmas tekintete megváltoztatja életünket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Beismerem, hogy sokszor nem ismerem fel saját vakságomat és nehezemre esne, ha megváltoztatnád az életem. De mégis erre van szükségem. Szükségem van arra, hogy a hit szemével lássak. Szükségem van arra, hogy lássam jóságot és irgalmat sugárzó arcodat. Uram, adj nekem bátorságot, hogy minden akadályt legyőzve, hozzád egyre közelebb kerüljek. Taníts meg engem arra, hogy mindig ki tudjam mondani a megbocsátó szót és remélhessek abban, hogy a mennyei Atya is irgalmas lesz hozzám. Térj be az én életembe, hogy üdvösség köszöntsön rám!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191103.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 1., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. november 02. szombat

2019. november 2. – Szombat, Halottak napja

Evangélium

Egy alkalommal Jézus ezt mondta a zsidóknak:
„Bizony, mondom nektek: Aki hallgat az én tanításomra, és hisz abban, aki engem küldött, annak örök élete van, és nem sújtja őt az ítélet, mert már átment a halálból az életbe. Bizony, bizony mondom nektek: Eljön az óra – sőt már itt is van –, amikor a halottak meghallják az Isten Fiának szavát. Meghallják, és életre támadnak. Mert ahogyan az Atyának élete van önmagában, ugyanúgy megadta a Fiúnak is, hogy élete legyen önmagában. A Fiúnak hatalmat adott arra is, hogy ítéletet tartson, mert ő az Emberfia. Ne csodálkozzatok ezen! Eljön az óra, amikor a halottak meghallják az Isten Fiának szavát, és előjönnek sírjukból. Akik jót cselekedtek, feltámadnak és üdvözülnek; akik rosszat tettek, feltámadnak és elkárhoznak."
Jn 5,24-29

Elmélkedés

Jézus örömhírének, evangéliumának a lényege az üdvösség kérdése. Először: Jézus megváltást, szabadulást hozott minden embernek. Megszabadít minket bűnösségünktől és annak következményeitől, ezért az üdvösség mindenekelőtt bűneink bocsánatát jelenti, amelyet az irgalmas Istennek köszönhetünk. Másodszor: Jézus megszabadít minket tévedéseinktől és hitetlenségünktől. Ebből a szempontból az üdvösség az igazság teljes megismerését jelenti számunkra. Harmadszor: Az Úr megszabadít minket a gonosz befolyásától és segít a kísértések legyőzésében. Ebből a szempontból az üdvösség azt jelenti számunkra, hogy Isten kegyelmével az életszentségre törekedhetünk. Negyedszer: Jézus megszabadít minket a haláltól és örök életet ad nekünk. Ebből a szempontból az üdvösség feltámadásunkat jelenti.
A szabadulást, az üdvösséget Jézus Krisztus, az Isten Fia hozza el mindenkinek. Azok számára, akik már eltávoztak az életből és azok számára is, akik most élnek, vagy a jövőben születnek erre a földre. Ma, halottak napján elhunyt szeretteinkre, családtagjainkra, ismerőseinkre és barátainkra gondolunk, akik reményünk szerint már elnyerték a krisztusi szabadítás gyümölcsét, az üdvösséget, az örök életet. Ugyanakkor arra is gondolunk, hogy a mi földi életünk is véget fog érni, át kell lépnünk a halál kapuján. Éljünk úgy, hogy ez az átlépés az örök életbe való belépést jelentse számunkra!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, taníts megismerni a szenvedés értelmét és értékét. Te tudod, hogy félek tőle, s minden ember így van vele. Jó órákban, mikor közelségedet érzem, mindenre kész vagyok, erősnek érzem magam, és igent tudok mondani a kereszthordozásra. Néha az is eszembe jut: kérnem kell téged, hogy küldj szenvedéseket, hogy hozzád hasonló lehessek. Érzem lelkem mélyén, hogy a szenvedés drága ajándék, a te szereteted felbecsülhetetlen kincse.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191102.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 31., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. november 01. péntek

2019. november 1. – Péntek, Mindenszentek

Evangélium

Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket.
Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben!"
Mt 5,1-12a

Elmélkedés

Az üdvösség útján
A szentek Krisztus ügyének képviselői a világban, nem a maguk ügyét, elképzelését, érdekét kívánták előmozdítani, hanem Isten országának növekedéséért fáradoztak. Azt a munkát folytatták a maguk korában, amelyet egykor Krisztus elkezdett. A meghívás, az Istentől való kiválasztottság és az önkéntesség egyaránt jellemzi a szenteket. Hivatástudatukat megalapozza, hogy Isten különleges feladatra hívja őket és annak teljesítéséhez meg is adja számukra a szükséges lelki erőt, ugyanakkor szükség van arra is, hogy teljes odaadottsággal, teljes erővel dolgozzanak. Ennek köszönhetően ők, akik mindent Krisztus példájából tanultak és tettek, a maguk korában nagyot fordítottak a történelem kerekén, olyan megoldást találtak a problémákra, amely az adott történelmi helyzetben iránymutató volt és a későbbi időkben is példaértékű maradt. Nem elbújtak a világ gondja elől, nem titokban figyelték az események alakulását és nem másoktól várták a szükséghelyzetek feloldását, hanem meglátták személyes hivatásukat, megérezték Krisztus sürgetését, ráébredtek személyes felelősségükre, s nem maradtak tétlenek. Nem bénította meg őket a legnehezebb helyzetek látványa és nem korlátozhatta őket az emberi akadékoskodás, hanem Istentől vezetve teljesítették szolgálatukat. Őket, a szenteket és boldogokat ünnepeljük ma, Mindenszentek napján, valamint azokat, akiket ugyan nem avatott hivatalosan boldoggá vagy szentté Egyházunk, de hitünk szerint eljutottak a mennybe.
Mindenszentek ünnepén Jézus hegyi beszédéből a nyolc boldogságról szóló részt olvassuk az evangéliumban. A boldogság-mondások üzenetét jobban megérthetjük, ha Jézus beszédét összehasonlítjuk Keresztelő János próféciájával, prédikációjával, és felfedezzük a két beszéd közti hangsúlyeltolódást. Miközben a nép azon töprengett, hogy nem János-e a Messiás, ő az utána érkező Jézusról a következőket hirdette: „Szórólapátját már a kezében tartja, hogy megtisztítsa szérűjét: a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzben elégesse. És még sok mással is buzdította a népet. Így hirdette nekik az üdvösséget" (Lk 3,17-18). János büntetésről beszél, még akkor is, ha Lukács evangélista azzal a szép kifejezéssel zárja le János tevékenységének bemutatását, hogy „így hirdette nekik az üdvösséget."
Ezzel szemben Jézus valóban Isten üdvösségét hirdeti, és ennek egyik legszebben megfogalmazott tanítása a nyolc boldogság. Vándorútja során Jézus naponta találkozik a szegényekkel, az éhezőkkel és a nélkülözőkkel. A hegyi beszédben őket nevezi boldognak, de nem azért mert sírásuk, nyomorúságuk, éhezésük vagy szegénységük önmagában volna értékes, hanem mert Isten segítsége hamarosan megmutatkozik életükben. Nem a távoli jövőben ígér számukra valamilyen jót jutalomként, hanem szavai szerint életük fordulata már most bekövetkezett, mert az üdvösség napja rájuk ragyogott. A mi Urunk boldogság-mondásai nem a jövőre, a halál utáni élete vonatkozó ígéretek, hanem már a jelen életben megtapasztalható valóságot hirdetnek. Amíg Keresztelő János ítéletet hirdet, addig Jézus örömhírt közöl az emberekkel. Ennek az örömhírnek a befogadása indít el minket az üdvösségre vezető úton és a szentek példája segít a kitartásban, hogy le ne térjünk róla.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Erősítsd bennünk a mennyország utáni vágyat! Földi életünket úgy kell élnünk, hogy teljesítjük kötelességeinket ebben a világban és igyekszünk szebbé tenni a teremtett világot, jobbá tenni embertársaink életét. Bár ez a világ csak ideiglenes otthonunk, hiszen a mennyei Atya mindannyiunkat az örök életre hív. Hisszük, hogy akiket Egyházunkban szentként és boldogként tisztelünk, eljutottak a mennyországba, amely az ő legfőbb vágyuk volt. Segíts minket, hogy közbenjárásukra és példájukat követve mi is eljussunk az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191101.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 30., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. október 31. csütörtök

2019. október 31. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben néhány farizeus jött Jézushoz, és figyelmeztették: „Sietve távozzál innen! Heródes meg akar ölni." De ő ezt válaszolta: „Menjetek, mondjátok meg annak a rókának: Íme, ördögöket űzök, és gyógyítok ma és holnap; csak harmadnapra fejezem be. De ma, holnap és holnapután tovább kell járnom utamat, mert nem veszhet el próféta Jeruzsálemen kívül. Jeruzsálem, Jeruzsálem, te megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akiket hozzád küldtek. Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, mint ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de te nem akartad. Meglátjátok, elhagyott lesz házatok. Mondom nektek: Nem láttok engem mindaddig, amíg el nem jön az az idő, amikor így kiáltoztok: Áldott, aki jön az Úr nevében!"
Lk 13,31-35

Elmélkedés

Az evangéliumokban a farizeusok és az írástudók általában negatív színben tűnnek fel, mint akik vitákat kezdeményeznek Jézussal, helytelennek tartják törvényértelmezését, elítélik a bűnösökkel szemben tanúsított jóságát, illetve akik egyre jobban az életére törnek, mert veszélyesnek tartják vallási nézeteit, amely iránt egyre többen lelkesednek. A mai evangéliumban nem ilyen szándékkal érkezik néhány farizeus, hanem jószándékkal figyelmeztetik, hogy Heródes meg akarja őt öletni.
Egyes szentírásmagyarázók kétségbe vonják ezt a jószándékot, és azt állítják, hogy minden bizonnyal maga Heródes küldte Jézushoz a farizeusokat. Jelen esetben nem Heródes királyról van szó, aki mintegy harminc esztendővel korábban, Jézus születése idején uralkodott, hanem Heródes Antipász negyedes fejedelemről, aki Jézus nyilvános működése idején Galileának és Pereanak volt a fejedelme. Heródes Antipász szerette a nyugalmat, és úgy érzékelte, hogy Jézus jelenléte nem ezt szolgálja, ezért szeretné elérni, hogy inkább távozzon a fennhatósága alá tartozó területről. A gyilkossági szándék ez esetben nem igaz, csupán a távozásra való felszólítást nyomatékosítja. Heródes egyébként máskor sem viselkedett ellenségesen Jézussal, hanem kíváncsi volt rá, „kereste az alkalmat, hogy láthassa" (Lk 9,9). Ezt a nézetet igazolja, hogy Jézus Heródeshez küldi a farizeusokat.
Jézus nem fél senkitől, nem ijed meg a fenyegetéstől, hanem folytatja munkáját, amivel a mennyei Atya megbízta őt.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Segíts, hogy ne az emberi szenvedélyek, az érzelmek vagy az ösztönök uralkodjanak rajtam, hanem a te szelíd uralmad valósuljon meg bennem! Ne a szokások, az emberi elvárások irányítsák életemet, hanem a te akaratod keresése és teljesítése. Te uralkodj bennem! Te irányítsd az életem! Te vezess az örök üdvösségre! Uram, jöjjön el a te országod!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191031.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 29., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. október 30. szerda

2019. október 30. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus Jeruzsálem felé tartott. Útközben tanított a városokban és falvakban, melyeken áthaladt. Valaki megkérdezte tőle: „Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?" Ő így válaszolt: „Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem tudnak. A ház ura felkel és bezárja az ajtót, ti kint rekedtek, és zörgetni kezdtek az ajtón: Uram, nyiss nekünk ajtót. Erre ő azt feleli nektek: Nem tudom, honnan vagytok. Akkor ti bizonygatni kezditek: Veled ettünk és ittunk, a mi utcánkban tanítottál. De ő megismétli: Nem tudom, honnan vagytok. Távozzatok tőlem mind, ti, gonosztevők! Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és mind a prófétákat az Isten országában, magatokat meg kitaszítva onnan. Jönnek majd keletről és nyugatról, északról és délről, és helyet foglalnak az Isten országában. Íme, így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!"
Lk 13,22-30

Elmélkedés

Az evangéliumi jelenet helyszínét nem ismerteti Szent Lukács, csupán annyit tudunk meg, hogy Jézus úton van Jeruzsálem felé. Az üdvösségre jutók számáról kérdező személy is ismeretlen marad, a válasz sem csupán neki, hanem Krisztus valamennyi követőjének szól, egykori tanítványainak és nekünk egyaránt. A kérdés hátterében az a korabeli zsidó felfogás húzódik meg, hogy Isten a választott nép, Izrael népének valamennyi tagját üdvözíteni fogja. Más nézetek szerint bár sokaknak ajándékoz életet a teremtő Isten, az üdvösség csak keveseknek, tehát nem mindenkinek szól.
Jézus nem ad választ a kérdésre, nem szeretne a távoli jövőt ismerő látnok szerepébe lépni. Ehelyett felhívást, buzdítást intéz hallgatóihoz: „Törekedjetek bemenni a szűk kapun!" A szóhasználat jelzi, hogy az ember törekvése, igyekezete nélkül nem lehetséges az üdvösség elnyerése. Az egyik oldalon tehát ott van Isten üdvözítő akarata, amelyből senki nincs kizárva, a meghívása az örök életre minden embernek szól. A másik oldalon pedig ott van az ember törekvése és szándéka. Felismerjük, hogy Isten milyen nagy jót, az örökké tartó boldogságot kínálja fel nekünk, és készek vagyunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt elnyerjük. A kapu, az üdvösség ajtaja egyszer be fog zárulni, tehát ha nem hozom meg időben a döntést, akkor örökre kívül maradok.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te boldognak nevezted azokat, akik hallgatják az Isten szavát, hallgatnak téged. Nem csupán a szavak meghallgatásáról és a tanításnak való engedelmességről beszéltél, hanem arról, hogy ragaszkodjunk hozzád, aki számunkra a leghitelesebben közvetíted a mennyei Atya szavát és akaratát. Követődként akkor válunk Isten tanítványaivá, ha osztozunk életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban. Vezess minket, Urunk, az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191030.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 28., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. október 29. kedd

2019. október 29. – Kedd

Evangélium

Jézus egy alkalommal így beszélt a néphez az Isten országáról: „Mihez hasonlít az Isten országa? Mihez is hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz. Az ember fogja, és elveti kertjében. Ott felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között." Majd így folytatta: „Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonlít a kovászhoz, amelyet fog az asszony, és elvegyít három véka lisztben. Az egész megkel tőle."
Lk 13,18-21

Elmélkedés

Két rövid hasonlatot mond Jézus a mai evangéliumban Isten országáról, az egyik a mustármagról, a másik a kovászról, az élesztőről szól. Mindkét példában a folyamat az összehasonlítás alapja. A mustármag esetében a növekedés, a kovász esetében annak tésztát megkelesztő hatása szemlélteti Isten országának növekedését, terjedését. Amikor Jézus megkezdi nyilvános működését és elkezdi hirdetni Isten országának örömhírét, tanítása parányi mustármagként, kevéske élesztőként érinti meg az emberek szívét. Szolgálatának, fáradhatatlan tanításának köszönhetően egyre többekhez jut el az örömhír, amely Isten kegyelmének hatására lelki gyümölcsöket: megtérést, bűnbánatot, buzgóságot, hitet, odaadottságot, elkötelezettséget érlel sokakban. Az ő munkáját folytatja az Egyház közössége, hogy az új nemzedékekhez is eljusson az örömhír.
A mustármag és a kovász esetében láthatjuk a kezdeti állapot kicsinysége és a végeredmény közti nagy különbséget, mégsem ez a lényege a hasonlatoknak, hanem a növekedés, amely nem magától történik, hanem az isteni jóság eredménye. Ezt a folyamatos növekedést nem állíthatja meg, nem fékezheti az emberi szembenállás vagy elutasítás.
Ha nyitott szívvel hallgatom az Úr tanítását és annak megvalósítására törekszem mindennapjaimban, akkor bennem is növekszik Isten országa.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus, feltámadásod az élet győzelmét hirdeti. Egykor élőként mutattad meg magadat a sírodhoz siető asszonyoknak, az apostoloknak és a tanítványoknak. Mutasd meg magadat nekünk is! Jelenj meg nekünk is és erősítsd bennünk az örök élet reményét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191029.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 27., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2019. október 28. hétfő

2019. október 28. – Hétfő, Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok

Evangélium

Jézus egyszer fölment egy hegyre imádkozni. Az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak nevezett: Simont, akit Péternek is hívott, és testvérét, Andrást; Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást; Jakabot, Alfeus fiát és a buzgó Simont; Júdást, Jakab fiát, továbbá karióti Júdást, aki később elárulta őt. Azután lement velük, és egy sík mezőn megállt. Ott nagy csoport tanítvány sereglett köréje, és hatalmas tömeg vette körül Júdeából. Jeruzsálemből, Tirusz és Szidon tengerparti vidékéről. Ezek azért gyűltek össze, hogy hallgassák őt, és gyógyulást nyerjenek betegségükből. Meggyógyultak azok is, akiket tisztátalan lelkek gyötörtek. Az egész tömeg érinteni akarta őt, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított.
Lk 6,12-19

Elmélkedés

A mai napon két olyan apostolt ünneplünk Szent Simon és Szent Júdás Tádé személyében, akikről szinte semmit sem tudunk meg az evangéliumokból. Mindkettőjük említése csupán az apostolok kiválasztásakor, nevük felsorolásakor fordul elő.
A tizenkét apostol kiválasztásának jelentőségét kiemeli az a tény, hogy Jézus egész éjszaka imádkozik. Csak miután megismerte az Atya akaratát, dönt arról, hogy kik legyenek a választottak. A kiválasztással létrehozza az apostoli testületet, amelyre majd közösségét, az Egyházat bízza. Az apostoloknak az Úr mennybemenetele után az lesz a feladata, küldetése, hogy tanúságot tegyenek a feltámadt Jézusról és hirdessék tanítását, örömhírét. Ezt a küldetést folytatja aztán a későbbi korokban az Egyház. Jézus nem tanult és bölcs embereket keresett, hanem olyanokat, akik egyszerűen éltek, de szívükben meglátta az őszinteséget. Nem tökéletes személyeket választott, hiszen a későbbiekben találkozunk emberi gyengeségeikkel és hibáikkal. Péter többször kételkedik benne és meg is tagadja háromszor. Jakabot és Jánost a saját karrierje érdekelte. Tamás hitetlensége a feltámadás után nem éppen dicsérendő. Máté, a vámos sem bűnös foglalkozása miatt lett apostol, az áruló Júdást pedig említenünk is felesleges.
Az Úr nem is az ő hibáikra alapozza az Egyházat, hanem arra, hogy készek voltak neki adni életüket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Vezess végső célom, a mennyei Atya felé! Belátom, hogy egyedül a krisztusi út, a szeretet útja, a remény útja, a megbocsátás útja, az öröm útja, az igazi szabadság útja, az élet tiszteletének útja vezet az Atyához az örök üdvösségre! Segíts megtalálnom a helyes utat és támogass, hogy ezt az utat soha el ne hagyjam s azon meg ne álljak! Segíts kegyelmeddel, hogy mindig közelebb kerüljek az Atyához! Légy velem és te vezess életutamon! Vezess a szeretet útján!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191028.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum