2023. december 30., szombat

[Napi e-vangelium] 2023. december 31. vasárnap

2023. december 31. – Vasárnap, A Szent Család: Jézus, Mária és József

Evangélium

Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, szülei felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: „Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona." Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, „egy pár gerlét vagy két galambfiókát" tisztulási áldozatul bemutatnia.
És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, amíg meg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent: „Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek."
Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: „Lám, e Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!"
Ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak. Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne.
Lk 2,22-40

Elmélkedés

Közös úton
A gyermek Jézus, Mária és József családi életéről nagyon keveset beszél a Szentírás. Az evangéliumokban olvashatunk Jézus születéséről, az ő templomi bemutatásáról, az egyiptomi menekülésről és hazatérésről, valamint Jézus megtalálásáról a templomban, ami tizenkét éves korában történt. Ezen a néhány eseményen kívül semmit nem jegyeznek le az evangélisták az ő közös életükről, az Egyiptomban, majd pedig visszatérvén a Názáretben töltött mindennapjaikról. Bár az evangélisták célja nem a Szent Család életének bemutatása volt, a mai részlet ad számunkra némi támpontot ehhez. A Szent Család ünnepének evangéliuma a jeruzsálemi templomba vezet minket, ahol az újszülött bemutatása történt a születése utáni negyvenedik napon. A történettel fogunk még találkozni Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án. A jelenetet Lukács evangélista azzal zárja, hogy József és Mária „mindent az Úr törvénye szerint végeztek el" Jeruzsálemben, majd visszatérnek Názáretbe. Bár ez a kijelentés ezen a helyen az ilyenkor szokásos szertartásokra vonatkozik, mégis bátran állíthatjuk, hogy az ő egész életükre vonatkozik, azaz Isten törvényeinek tiszteletben tartása, a mindenható Isten akaratának teljesítése jellemezte egész életüket. Mária és József hűséggel teljesíti azt a hivatást, amit Isten az üdvösség rendjében kijelölt számukra, és természetesen Jézus egész életére is jellemző a mennyei Atya akaratának való feltétlen engedelmeskedés.
Néhány napja ünnepeltük karácsonyt, Jézus Krisztus születését. Az ünnep lényegét, titkát így fogalmaztuk meg: Jézus születésével az isteni szeretet jött el az emberek világába, a mi világunkba. A szeretetnek otthonra van szüksége. A szeretetnek családra van szüksége, hogy otthonra találjon. A mindenható Istennek az volt a szándéka, hogy Jézus emberi családban szülessen meg, a szeretet egy családban jöjjön el a világba. Istennek szüksége volt egy családra, hogy megszülessen.
A mai ünnepen a Szent Család áll példaként a boldogságra vágyó családok előtt. Boldog családi élet. Milyen egyszerűen hangzik ez a mondat. De létezik egyáltalán boldog családi élet? A házasság előtt álló fiatalok akarnak valaha boldog családi életet? A mai fiatalok ugyanis inkább a szórakozást keresik, mintsem a boldogságot. Lehet, hogy sok cselekedetük valamiféle örömet okoz nekik, de ez az öröm gyorsan mulandó. Az igazi boldogság ennél sokkal tartósabb örömöt jelent.
A házasságra készülő jegyeseknek meg kell érteniük, hogy jövőjük akkor lesz boldog, kapcsolatuk akkor válik családi szeretetkapcsolattá, szeretetközösséggé, ha megmaradnak a közös úton. Ha külön utakon kezdenek el járni, kapcsolatuk menthetetlenül megromlik, szinte teljesen tönkremegy. Sok család esetében a gyermekek is külön utakon járnak. Többet vannak a nagymamánál, mint odahaza, vagy pedig otthon teljesen egyedül vannak. A gyermekek egyedül maradását mind fizikai értelemben is vehetjük, de átvitt értelemben is igaz: egyedül maradnak, mert nem tapasztalják, hogy a szüleik melléjük állnának, törődnének velük, gondoskodnának róluk, segítenék őket.
A mai családoknak dönteniük kell: Jézussal vagy Jézus nélkül járják életútjukat. Talán sok mai család boldogtalanságának az az oka, hogy Jézus nincs velük. Ilyenkor érdemes megkeresni őt, hogy Jézussal folytassák közös útjukat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus, taníts bennünket a szeretetben való folyamatos, állandó növekedésre! Tanítsd a szülőket a felelősségvállalásra, a felelősségteljes gyermeknevelésre és a problémák szeretetben való megoldására! Indíts minden családot arra, hogy helyet adjanak otthonukban Istennek és bekapcsolódjanak az egyházi közösség nagy családjának életébe! Fogadják el a családok az Egyház segítségét és szolgálatát, hogy tanúságot tudjanak tenni Istenről, mint a családi értékek és boldogság igazi adományozójáról!


Aktuális

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2023. évi téli ülésén úgy határozott, hogy 2024. január 1-jén hazánk katolikus templomaiban különösen is imádkozzunk a békéért. Ennek érdekében a Liturgikus Intézet munkatársai összeállítottak egy imafüzetet, amelynek imádságaiból a lelkipásztorok szabadon választhatnak az ünnep méltó megtartása érdekében. Az imafüzet letölthető a katolikus.hu weboldalról.

Link: https://katolikus.hu/cikk/imafuzet-a-beke-vilagnapjara
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231231.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 29., péntek

[Napi e-vangelium] 2023. december 30. szombat

2023. december 30. – Szombat

Evangélium

Abban az időben, amikor a gyermek Jézust szülei bemutatták a jeruzsálemi templomban, ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak. Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne.
Lk 2,36-40

Elmélkedés

A tegnapi evangéliumban Simeon imáját olvastuk, aki Jézus templomi bemutatásakor hálát ad Istennek a Megváltóért. Ezt az eseményt folytatja a mai rész, amelynek szereplője immár nem egy férfi, hanem egy asszony, Anna prófétanő. Isten arra hívta, hogy várja életének döntő pillanatát: a gyermek Jézussal való találkozást a templomban. Simeonhoz hasonlóan ez a találkozás őt is Isten dicsőítésére indítja, bár szavait nem jegyzi le Lukács evangélista. Anna Istenhez intézi imáját, majd pedig a szívében ébredt öröm arra indítja, hogy az emberekhez szóljon. Azokhoz szól, akik a megváltásra vártak, tehát vélhetően arról beszélhetett, hogy ez a gyermek a Megváltó, benne teljesednek be a prófétai jövendölések.
E történet tanulsága az számunkra, hogy az örömöt az ember soha nem rejtheti magába. Karácsony ünnepe nagy örömmel töltött el minket, és ugyanígy öröm számunkra minden alkalom, amikor Jézussal találkozhatunk. Ő szól hozzánk a Szentírás által, őt ismerjük fel embertársainkban, vele egyesülünk a szentáldozáskor. Érdemes megosztanunk ezeket a hit-élményeket másokkal, különösen azokkal, akik elszakadtak Isten szeretetétől, de talán vágyakoznak utána szívük mélyén. Beszéljünk nekik bátran arról, hogy milyen örömöt jelent számunkra az Istennel való találkozás! Így lesz életünk tanúságtétel Isten szeretetéről.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, add nekünk azt a szeretetet, amely mindent hisz, mindent remél és mindent elvisel! Ez a szeretet kísérjen bennünket életünk útján, ragyogja át szívünket és értelmünket, sugározzon belőlünk családtagjaink és minden ember felé, akivel találkozunk. Ez a szeretet szentelje meg munkánkat és legyen vigasztalónk! Legyen számunkra világító mécses, ha sötétség vesz körül minket, és legyen a híd, amelyen át lelkünk a te karjaidba érkezik.


Aktuális

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2023. évi téli ülésén úgy határozott, hogy 2024. január 1-jén hazánk katolikus templomaiban különösen is imádkozzunk a békéért. Ennek érdekében a Liturgikus Intézet munkatársai összeállítottak egy imafüzetet, amelynek imádságaiból a lelkipásztorok szabadon választhatnak az ünnep méltó megtartása érdekében. Az imafüzet letölthető a katolikus.hu weboldalról.

Link: https://katolikus.hu/cikk/imafuzet-a-beke-vilagnapjara

 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231230.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 28., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2023. december 29. péntek

2023. december 29. – Péntek

Evangélium

Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, szülei felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: „Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona." Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, „egy pár gerlét vagy két galambfiókát" tisztulási áldozatul bemutatnia.
És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, amíg meg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent: „Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek."
Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: „Lám, e Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!"
Lk 2,22-35

Elmélkedés

Amikor valami természetfeletti dolog történik velünk, amit Istennek, az ő beavatkozásának tulajdonítunk, akkor emberi értelmünket csodálat, szívünket áhítat és hála tölti el. Elcsodálkozunk azon, hogy méltatlanságunk ellenére is jót tesz velünk Isten, megköszönjük neki a váratlanul és jókor jött tanácsot vagy segítséget.
A mai evangélium Mária és József ámulatáról, csodálkozásáról számol be, amely eltölti őket. Ők nem külső szemlélői valamely csodás eseménynek, hanem részeseivé válnak a csodának, a Megváltó születésének. Isten rendeléséből ők az események részesei, mozgatói, aktív szereplői. Az ő személyes, emberi közreműködésük is szükséges ahhoz, hogy a megváltás műve megvalósulhasson. Mária a világra hozza a Megváltót, Jézust, József pedig védelmezi a gyermeket és anyját. Mindketten teljesítik azt a feladatot, hivatást, amit Isten kér tőlük.
Mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a megtestesülés titkát, Isten emberré válásának titkát úgy éljük át, mint Mária és József, de ne álljunk meg mi se a csodálkozásnál és az ámulatnál, ne maradjunk csupán szemlélői az eseményeknek, hanem hirdessük az örömhírt, mint az angyalok, fejezzük ki hódolatunkat, mint a pásztorok és a bölcsekhez hasonlóan mi is vigyünk ajándékot az Úrnak, s ez az ajándék szívünk őszinte szeretete legyen!
© Horváth István Sándor


Imádság

Örök Atyának egyszülött Fia, Jézus Krisztus! Imádlak téged és felajánlom neked mindazt a tiszteletet, amellyel az angyalok és a pásztorok körülvettek a betlehemi istállóban. Köszönöm az irgalmasságot és a szeretetet, ami arra vezetett téged, hogy magadra vedd a mi emberi gyengeségeinket. Neked szentelem magam, hogy elnyerjem a gyermeki lelkületet, amely nélkül nem juthatunk el a mennybe. Rombold le bennem a gőgöt, az ellenszegülést, az önszeretetet és a hiú vágyakozást. Add nekem az alázatosság, az engedelmesség, a tisztaszívűség és a szent akaratodra való ráhagyatkozás lelkületét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231229.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 27., szerda

[Napi e-vangelium] 2023. december 28. csütörtök

2023. december 28. – Csütörtök, Aprószentek

Evangélium

Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket." József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Egyiptomból hívtam az én fiamat. Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek kijátszották, nagy haragra lobbant, és Betlehemben meg annak egész környékén megöletett minden fiúgyermeket kétévestől lefelé, a bölcsektől megtudott időnek megfelelően. Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: „Kiáltás hangzik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé."
Mt 2,13-18

Elmélkedés

A világtörténelem egyik legcsodálatosabb eseménye, a Megváltó születése mérhetetlen dühhel és gyűlölettel töltött el egyeseket. Heródes szívében féltékenység ébred, fenyegetve érzi magát a napkeleti bölcsek által hozott hír miatt. Amikor a bölcsek nem térnek vissza hozzá és nem mondják el neki, hogy megtalálták-e a „zsidók újszülött királyát", rettenetes tettre szánja el magát: parancsot ad, hogy a katonák végezzenek Betlehemben és környékén minden két évesnél fiatalabb fiúgyermekkel. Az ártatlanul megölt gyermekeket nevezzük aprószenteknek, rájuk emlékezünk a mai napon.
De ne az emberi gyűlöletre, hanem az isteni gondviselésre is figyeljünk a mai napon! Lehetetlen számunkra megérteni a gyilkos szándékot, és az is felfoghatatlan számunkra, hogy a mindenható Isten miért nem akadályozza meg az emberi gonoszságot, ugyanakkor nincs okunk kételkedni abban, hogy Isten vigyáz életünkre, amelyet tőle kaptunk.
Isten nem angyalok hadát küldi megvédeni Jézust, hanem egy embert, Szent Józsefet bízza meg a feladattal. S talán éppen itt van a történet tanulsága számunkra: Isten az élet védelmére hív minket! Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt az ártatlanok és a legsebezhetőbbek, különösen a megfogant, az anyaméhben lévő gyermekek védelme érdekében, hogy ne váljanak a gonoszság áldozatává, hanem megszülessenek és éljenek.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Megváltónk! Te születésedtől halálodig azt az utat jártad, amelyet az Atya jelölt ki számodra. Küldetésedet hűségesen teljesítetted, mindig az Atyának való engedelmességre törekedtél. Taníts minket arra, hogy Istentől kapott hivatásunkat keressük, felismerjük és teljesítsük! Születésed boldogsággal tölt el minket: Isten Megváltót küld, hogy feltárja végtelen szeretetét az emberek iránt. Születésed reménnyel tölt el minket, hogy életünknek célja van: keressük és megtaláljuk Istent. Születésed örömmel tölt el minket: velünk az Isten!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231228.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 26., kedd

[Napi e-vangelium] 2023. december 27. szerda

2023. december 27. – Szerda, Szent János apostol és evangélista

Evangélium

A hét első napján (Húsvétvasárnap), kora reggel, Mária Magdolna elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és hírül adta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, és nem tudom, hova tették!" Péter és a másik tanítvány elindult, és a sírhoz sietett. Futottak mind a ketten, de a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és hamarabb ért a sírhoz. Benézett, és látta az otthagyott gyolcsleplet, de nem ment be. Közben odaért Simon Péter is. Ő is látta az otthagyott lepleket és a kendőt, amely Jézus fejét takarta. Ez nem volt együtt a leplekkel, hanem külön feküdt összehajtva egy helyen. Akkor bement a másik tanítvány is, aki először ért a sírhoz. Látta mindezt és hitt.
Jn 20,2-8

Elmélkedés

János apostolt és evangélistát ünnepeljük a mai napon. Kezdetben Keresztelő János tanítványa. Ő Zebedeus fia, Jakab testvére, aki az apostolok közül egyedül van ott a Golgotán, Jézus keresztje alatt, s aki „szeretett tanítványként" említi önmagát az általa írt evangéliumban. A negyedik evangélium mellett ő a szerzője a Jelenések könyvének, továbbá három levele is megtalálható az újszövetségben.
János evangéliuma stílusában különbözik Máté, Márk és Lukács művétől. Ő már idős korában fog neki, hogy megírja mindazt, amit Jézus mellett átélt. Az évek, évtizedek során volt ideje mindent újra és újra átgondolni. Ezek az évek olykor nyugodt csendben, máskor küzdelmesen teltek számára, s közben kikristályosodott számára Jézus üzenetének lényege: Isten a szeretet, aki szeretetre, szeretetkapcsolatra hívja az embert. János nem merül el túlzottan egy-egy Jézus által tett csodás gyógyítás körülményeiben, hanem meglátja és az olvasókkal megláttatja a csoda mögötti természetfeletti erőt, az Isten emberek iránti szeretetét és irgalmát. János megérti, hogy apostoli feladata az, hogy tanúságot tegyen Isten szeretetéről. Életpéldájából mi is megérthetjük, hogy keresztény hivatásunk az, hogy tanúskodjunk arról, hogy Isten jelen van a világban és megmutatja szeretetét minden ember felé.
Boldogok, akik az evangéliumok olvasása közben és mindennapi életükben felfedezik Isten szeretetét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Családban születtél és családban ismerted meg a szeretetet. A szeretetnek családra van szüksége, hogy otthonra találjon. Segítsd a szülőket, hogy felelősségtudattal készüljenek a gyermekvállalásra és gyermekük nevelésére. Segítsd őket, hogy helyet adjanak otthonukban Istennek és az ő szeretetének! Add, hogy a családok megerősödjenek az életszentségben hivatásuk teljesítéséhez, s ehhez az Egyház minden segítséget megadjon, felmutatva a családi életközösség igazi értékét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231227.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 25., hétfő

[Napi e-vangelium] 2023. december 26. kedd

2023. december 26. – Kedd, Szent István első vértanú

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroznak benneteket. Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok. Abban az órában megadatik majd nektek, hogy hogyan beszéljetek. Hiszen nem ti fogtok beszélni, hanem Atyátok Lelke szól majd belőletek. Halálra adja akkor a testvér a testvérét, az apa a gyermekét, a gyermekek pedig szüleik ellen támadnak, hogy vesztüket okozzák. Miattam mindenki gyűlölni fog titeket. De aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül.
Mt 10,17-22

Elmélkedés

Szent Istvánt, az Egyház első vértanúját ünnepeljük a mai napon, akinek halála még az apostolok halálát is megelőzte. István vértanútörténete az egyetlen, amely a Szentírásban szerepel, mégpedig az Apostolok Cselekedeteiben.
Szent Ágoston püspök többször is megemlékezik róla prédikációiban, párhuzamba állítja például Jézus születését István mennyei születésével. Ágoston nagyon szépen rávilágít István diakónus lelkületére, amikor arról tanít, hogy István bár kemény beszédet intéz az őt elítélni készülő főtanácshoz és „kemény nyakúaknak és körülmetéletlen szívűeknek" nevezi őket, ugyanakkor a szívében hordozza őket és szeretettel imádkozik értük. Bár a zsidók a kőtáblákba vésett törvény alapján köveket ragadnak, hogy halálra kövezzék, István utolsó leheletéig ragaszkodott az emberi szívekbe vésett krisztusi törvény, a szeretet és a megbocsátás parancsához. A halála előtti pillanatokban István először önmagáért imádkozik: „Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet!", majd pedig azokért, akik halálát okozzák: „Uram, ne tulajdonítsd ezt nekik bűnül!" Halálában tehát István a szenvedő Krisztust utánozta, aki a kereszten imádkozott a neki szenvedést okozókért és a mennyei Atyának ajánlotta lelkét.
Szent István vértanú példája segítsen miket, hogy halálunk óráján mi is ki tudjuk mondani a megbocsátás szavát és Isten kezébe helyezzük örök sorsunkat, neki ajánljuk lelkünket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Karácsony ünnepe, a Megváltó születése megerősít bennünket arról, hogy te szeretsz minket. Szeretetből küldted el Jézust emberi világunkba. Elküldted őt, hogy levegye álarcainkat és a gyermek Jézus szemének tükrében meglássuk igazi önmagunkat. Elküldted, hogy örömöt, reményt, fényt, boldogságot és szeretetet hozzon nekünk. Örömmel fogadjuk karácsonyi szeretet-ajándékodat, a tökéletes ajándékot, a te egyetlen és egyszülött Fiadat, Jézust, a mi Megváltónkat! Köszönjük neked, Istenünk, a megváltást!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231226.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2023. december 24., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2023. december 25. hétfő

2023. december 25. – Urunk születése – Karácsony

Evangélium

Azokban a napokban Augusztusz császár elrendelte, hogy írják össze a földkerekség lakosságát. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíria kormányzója Kirinusz volt. Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. Galilea Názáret nevű városából József is fölment Dávid városába, a judeai Betlehembe, hogy összeírják eljegyzett feleségével, Máriával, aki gyermeket várt. Amíg ott tartózkodtak, beteltek Mária napjai, hogy megszülje gyermekét. Világra hozta elsőszülött fiát, pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson.
A környéken pásztorok tanyáztak a szabad ég alatt, nyájukat őrizték az éjszakában. Egyszerre csak megállt előttük az Úr angyala, és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megrémültek. Az angyal így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek. Ma megszületett a Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában. Ez lesz nektek a jel: kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve." Az angyalt hirtelen nagy mennyei sereg vette körül. Istent dicsőítve ezt zengték: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek!
Miután az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok így biztatták egymást: „Menjünk hát Betlehembe, nézzük meg a történteket, amelyeket az Úr hírül adott nekünk!" El is mentek sietve, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint előre megmondták nekik.
Lk 2,1-20

Elmélkedés

A szeretet ünnepe
Karácsony napjának reggelén a pásztorok miséjével folytatjuk Jézus születésének ünnepét. Az éjféli szentmise evangéliumában arról hallhattunk, hogy az angyalok meghozták az örömhírt a Betlehem környéki pásztoroknak a Megváltó születéséről. Ennek a folytatása a pásztorok miséjének evangéliuma, amelyből megtudjuk, hogy a hír hallatán ezek az egyszerű emberek azonnal útra kelnek, hogy felkeressék az újszülött Gyermeket. A pásztorok először tehát csak hallanak Jézus születéséről, majd elindulnak, hogy lássák őt. Az angyaloktól pontosan tudták, hogy mit kell keresniük, s miről ismerik majd fel a Megváltót: egy jászolban fekvő és bepólyált újszülöttet kerestek, s amikor megtalálták, azonnal felismerték őt.
Szent Lukács evangélista leírásából úgy tűnik számunkra, hogy elég könnyű dolga volt a pásztoroknak, az előre megmondott jel alapján könnyen felismerték, akit kerestek. Vajon manapság is ilyen könnyen megy az emberek számára a felismerés? Hol találkozhatunk Jézussal? Hitünk szerint Jézus valóságosan jelen van az Eucharisztiában, az Oltáriszentségben, továbbá jelen van az egyházi közösségben, ő segít minket kegyelmével a szentségek által, ő szól hozzánk a Szentírás szavával. Emellett embertársainkban kell keresnünk és felismernünk az Úr arcát. Ő maga mondta, hogy ha a legkisebb dologgal is segítünk valakinek, akkor neki nyújtunk segítséget. Mert minden emberben Isten lakik és mindenkiben felfedezhető Jézus arca. Remélhetőleg bennünk is.
A karácsonyi napokban szemünk a betlehemi istállóra, a városszéli barlangra szegeződik. Elcsodálkozunk a szegényes környezeten, az Isten Fiához szinte már méltatlan helyen és az újszülött közelében lévő állatokon. Mindezeknek persze jelentősége van. A szegényes körülmények, a jászol szalmája jelként szolgált a pásztoroknak és nekünk is. S bár a hely, az állatok istállója méltatlannak tűnhet, Isten számára nincs méltatlan hely a földön. Mindenhol megszületik, mindenütt jelen van, mindenhol él, ahol emberek élnek a földön és szeretetre vágynak. Pillanatnyi csodálkozásaink után pedig észrevehetjük az édesanyát, Máriát és gyermekét, a kis Jézust. S rögtön észrevehetjük kettejük szeretetét. Mária szeretetét újszülött gyermeke iránt, s a gyermek szeretetét édesanyja iránt.
Emellett elgondolkodunk Isten szeretetén, amelynek ragyogó jele és szembetűnő bizonyítéka Jézus világra jötte. Sokszor emlegetjük, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. De ha ezalatt csupán azt értjük, hogy az emberek egymás iránti szeretetét, a családtagok szeretetét ünnepeljük, akkor nagyon múlékony lesz a szeretet megtapasztalásakor érzett boldogságunk. A karácsony mindenekelőtt Isten szeretetéről szól, az ő örökké tartó szeretetéről. Isten szeretetből lesz emberré, szeretetből vállalja az emberi életet és sorsot, szeretetből jön el közénk. Karácsonykor Isten szeretetét ünnepeljük, amely Jézus Krisztus születésében nyilvánvalóvá, észrevehetővé, láthatóvá válik az emberek számára. Karácsonykor Isten szeretetét ünnepeljük, amely minden embernek szól, s amelyből minden emberek közti szeretetkapcsolat ered. A betlehemi gyermek édesanyja felé irányuló szeretetében benne rejlik Isten minden ember felé, minden édesanya, minden édesapa és minden gyermek felé irányuló szeretete is. A másik oldalról nézve pedig azt mondhatjuk, hogy Máriának, az édesanyának gyermeke iránti szeretetében benne foglaltatik az egész emberiség szeretete, mindannyiunk szeretete Isten felé, ezért mondtam az imént, hogy kettejük szeretete sokkal mélyebb, mint azt első pillanatban gondoljuk. Vegyük észre és ünnepeljük Isten szeretetét!
Ne csupán Betlehemben szülessen meg az Isten Fia, hanem szülessen meg, szülessen újjá bennünk Jézus!
© Horváth István Sándor


Imádság

Megváltó Jézusunk! Ez az éjszaka, karácsony éjszakája nem olyan, mint a többi. Ez a nap nem olyan, mint a többi. Csodás dolgokról értesülünk az angyaloktól és most örömmel indulunk a pásztorokkal együtt hozzád. Tudjuk, hogy jövetelünkkel nem zavarunk téged, hiszen mindig örömmel fogadsz minket. Egyszerű emberként jövünk hozzád, miután hallottuk a hírt születésedről. Itt vagyunk, hogy kifejezzük hódolatunkat előtted, a világ Megváltója előtt. Ámulat és csodálkozás tölt el minket. Hálásan magasztalunk, mert velünk vagy, emberré lettél értünk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231225.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum