2020. július 4., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. július 05. vasárnap

2020. július 5. – Évközi 14. vasárnap

Evangélium

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Mt 11,25-30

Elmélkedés

Jöjjetek hozzám!
A mai evangélium Jézus ujjongó szavaival kezdődik, amely a mennyei Atyához szól: „Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek!" Jézus azt állítja, hogy sok ember egyszerűen nem ismeri fel vagy nem érti, hogy Isten mit tesz a szeme láttára. Felszínes a vallásosságuk vagy egyenesen hitetlenek. Jézust bántja az emberek hitetlensége és elutasítása, de örül annak, ha hittel találkozik. Tanító útja során mindkettőt megtapasztalta. Ugyanakkor azt is tudja, hogy minden hitetlenség ellenére az Atya munkálkodik minden emberben. Kik elől van elrejtve Isten igazsága? Minden bizonnyal az írástudókra gondol. Az ő hivatásuk az, hogy Isten ügyeivel foglalkozzanak. Értelmezzék és helyesen tanítsák a népnek a törvényeket, amelyek mind a vallási, mind a társadalmi életet szabályozzák. Úgy tűnik azonban, hogy az ő Istenről alkotott képük elhomályosult és az ember hivatásáról való elképzelésük eltorzult. Mint hivatalos tanítók hajlamosak arra, hogy mindent jobban tudjanak másoknál. Olykor pedig azt képzelik magukról, hogy még Istennél is jobban tudnak mindent. Mindez a helytelen, téves törvényértelmezéseikből látszik. Saját okoskodásaikat próbálják az emberekre erőltetni, ami nagyon messze áll Isten szándékaitól. Nem csoda tehát, hogy elfordulnak tőlük az egyszerű emberek, és szívesebben hallgatják Jézus tanítását. Mert azt megértik. Mert az megérinti őket. Mert igaznak tartják. Ők abból az egyszerű igazságból indulnak ki, hogy minden tanítást a tanító személye hitelesít. Így történhet meg az, hogy akik képzettek az írások ismeretében és bölcsnek gondolják magukat, azok nem értik meg az Úr tanítását. Akik viszont képzetlenek, tanulatlanok, azok megnyitják szívüket az igazság előtt.
Jézus így folytatja tanítását: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket!" A munka sokszor fárasztó, unalmas, egyhangú, az ember nem találja benne örömét. A munka küzdelmet, erőfeszítést igényel az embertől, és ez nem spórolható meg, különben az eredmény lesz látványosan gyengébb. Jézus azokat hívja magához, akik nap mint nap küzdenek a rájuk háruló feladatokkal. Nem nevezi meg konkrétan, hogy mitől fárad el az ember és a terheket sem sorolja fel részletesen, de nyilvánvalóan mindazt beleérti, amiért szó szerint fáradoznunk kell. Gyermeknek és fiatalnak a tanulás, felnőtteknek a munkahelyen való helytállás, valamint a család körében végzendő kötelességek. Sokszor halljuk, hogy munkaerőhiány van, emiatt a dolgozókat sok esetben túlterhelik, túlóráztatják. Vannak, akik szinte kényszerből dolgoznak többet, mások önként vállalnak több munkát, sokszor többet, mint amennyivel megbirkóznak. Ugyanakkor Jézus talán nem csak a fizikai leterheltségre gondol, hanem azokra is, akik súlyos lelki terheket hordoznak. Például, akik az állandó aggódás, a bizonytalanság terhét viszik magukkal. Vagy akik a másoknak megfelelni akarás zsákját cipelik és környezetük persze újabb és újabb elvárásokat gyömöszöl ebbe a zsákba. Olyanok is vannak, akik szüntelenül elégedetlenek önmaguk teljesítményével. Mások a türelmetlenség terhét cipelik, mindent siettetni szeretnének, azonnali eredményt várnak. E lelki terhek közé tartoznak a bűnök is.
Jézus azt szeretné, hogy menjünk hozzá és szabaduljunk meg terheinktől. Pontosabban: ő veszi le terheinket. Engedjük, hogy megszabadítson minket mindattól, amit felesleges tovább vinnünk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te személyedben a valóságos emberrel és a valóságos Istennel találkozunk. Nem egy emlékkel, nem egy elmélettel, nem egy dologgal, hanem egy személlyel, aki szelíden arra kérsz minket, hogy vegyük magunkra a te igádat, öltsük magunkra a te személyedet, és éljünk úgy, ahogyan te éltél. Arra kérsz minket, hogy engedelmeskedjünk Istennek, ahogyan te engedelmeskedtél az Atyának és szeressük embertársainkat. Magamra ölteni téged és így új emberré válni, egész életre szóló feladatot jelent. Uram, segíts, hogy mindig téged hordozzalak! Követőd és tanítványod vagyok, ezért osztozni szeretnék életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200705.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 3., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. július 04. szombat

2020. július 4. – Szombat

Evangélium

Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?" Jézus így felelt nekik: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek. Senki sem tesz régi ruhára új szövetből foltot, mert az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe: mert így kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőkbe való; akkor mindkettő megmarad."
Mt 9,14-17

Elmélkedés

Miért nem tartanak böjtöt a te tanítványaid? – kérdezik Jézustól Keresztelő János tanítványai. A böjtölés lényege, célja, hogy felkészítse az embert valamire, amit vár, például egy találkozásra. A böjt egy önként vállalt áldozat annak érdekében, hogy megtisztuljunk és méltók legyünk a találkozásra és az abból fakadó örömre. De ha a körünkben van az a személy, akit várunk, és ha az ő jelenlétének örvendezünk, akkor nincs értelme böjtölni. Ez Jézus válaszának a tartalma a felvetett kérdésre. Ezért mondja: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény?" Amíg ő együtt van tanítványaival, addig nincs értelme a böjtnek.
Jézus születése új korszakot indított el az emberiség történetében. Mennybemenetele után ismét egy új korszak kezdődik, amikor nem személyesen, hanem a Szentlélek megszentelő tevékenysége által lesz jelen a világban. Erre utalnak azok a példázatok, amelyekről a mai evangélium második részében olvasunk. A hasonlatok rávilágítanak a Megváltó, a bűnösöket megmentő Jézus küldetésére is. Jézus az új élet lehetőségét, az életszentséget, a lelki megújulást kínálja fel minden embernek a megtérés által. A szövetről és a foltról, valamint a borról és a borostömlőkről szóló példák arra utalnak, hogy a megtérő ember nem ragaszkodhat korábbi bűnös életéhez, hiszen Isten irgalmának köszönhetően új, kegyelmi idő kezdődik számára. Jézustól érdemes kérnünk a lelki újjászületést!
© Horváth István Sándor


Imádság

Drága Jézus! Segíts, hogy fényed hordozói lehessünk, bármerre visz utunk. Töltsd el szívünket életadó Lelkeddel, itass át és végy birtokba minket oly teljességgel, hogy életünk már csak a Te kisugárzásod legyen. Ragyogj át rajtunk, és úgy élj bennünk, hogy mindenki, akivel találkozunk, a Te jelenlétedet érezze meg általunk. Többé már ne minket lássanak, hanem egyedül Téged, Jézus. Maradj velünk, s akkor úgy ragyoghatunk, ahogyan Te ragyogsz, s világossággá válhatunk mások számára is.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200704.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 2., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. július 03. péntek

2020. július 3. – Péntek, Szent Tamás apostol

Evangélium

Húsvétvasárnap este a tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki: „Láttuk az Urat." De ő így szólt: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem!"
Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok. Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett és köszöntötte őket: „Békesség nektek!" Tamásnak pedig ezt mondta: „Nyújtsd ide az ujjadat és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívőt" Tamás így válaszolt: „Én Uram, én Istenem!" Jézus ezt mondta neki: „Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!"
Jn 20,24-29

Elmélkedés

A jól ismert húsvéti jelenetet, a feltámadt Jézus és Szent Tamás találkozását beszéli el az evangélium az apostol ünnepén. Miért volt ő hitetlen? Azért, mert nem volt együtt a többi apostollal, amikor Jézus megjelent nekik. Nem tudjuk meg a történetből, hogy merre járt és mi dolga volt éppen akkor, de tény, hogy lemaradt valamiről. Az ő számára nem volt elég bizonyíték társainak egybehangzó állítása, hogy látták a Feltámadottat. Tamás meg akart személyesen is győződni arról, hogy a Mester valóban él, látni akarja őt, meg szeretné érinteni a sebhelyeket.
Tamás kételkedik és hitetlenkedik. Az a nyolc nap, ami Jézus két megjelenése között eltelik, valószínűleg még inkább felerősítik Tamásban a kételkedést. Vajon meg fog-e újra jelenni Jézus? Vajon teljesül-e az ő vágya, láthatja-e őt? Vajon csak egyszeri alkalom volt az Úr megjelenése és ő végleg lemaradt egy megismételhetetlen élményről? Vajon meddig kell várnia? Ilyen gondolatok, kérdések járhattak Tamás fejében nyolc napon át. Ha néhány napig győzködték is őt apostoltársai arról, hogy valóban igazat mondanak, a nyolcadik napra már biztosan lemondtak arról, hogy meggyőzzék hitetlenkedő társukat. Nem is az ő szóbeli tanúskodásuk, hanem az Úr újbóli megjelenése hoz fordulatot Tamás életébe. Jézus nem hagyja kétségek között, hanem megmutatja neki sebhelyeit. Így oszlatja el hitetlenségét és ébreszti fel benne a hitet.
Kérem-e Jézustól a hit ajándékát? Tudok-e kitartóan imádkozni hitem erősödéséért?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy a világ világossága! Te vagy az én világosságom. Veled nem járok sötétségben, hanem Isten felé visz életutam. Te a sötétségből a világosságra hívsz, és azt kéred tőlem, hogy a világosság fiaként éljek. Ha a te követődként, a világosság igaz fiaként élek, akkor magam körül szétsugárzom az isteni fényt és szeretetet. Az örök világosság felé vezető utamon legyen közbenjáróm édesanyád, Szűz Mária, aki méhében hordozott téged, a világ világosságát! Segíts, hogy letérjek a bűn sötét útjáról és mindig a hit világosságának útján járjak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200703.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 1., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. július 02. csütörtök

2020. július 2. – Csütörtök, Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)

Evangélium

Azokban a napokban Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt megmozdult a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
Mária megszólalt:
„Magasztalja lelkem az Urat,
és szívem ujjong megváltó Istenemben!
Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát,
lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék.
Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve!
Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt.
Nagyszerű dolgot tett karja ereje,
széjjelszórta mind a gőgös szívűeket.
Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat,
és felmagasztalta az alázatosakat.
Az éhezőket elhalmozta minden jóval,
de a gazdagokat elküldte üres kézzel.
Felkarolta gyermekét, Izraelt,
megemlékezve irgalmasságáról,
amint atyáinknak megígérte:
Ábrahámnak és utódainak mindörökre!"
Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután visszatért az otthonába.
Lk 1,39-56

Elmélkedés

A mai ünnep hivatalos elnevezése Szűz Mária látogatása Erzsébetnél. Az angyali üdvözletkor, Jézus születésének hírüladásakor Mária azt is megtudja, hogy rokona, Erzsébet is gyermeket fogant, és három hónap múlva fogja megszülni gyermekét. Elhatározza, hogy felkeresi Erzsébetet és segítségére lesz a szülés előtti időszakban. Mária megérkezéséről, találkozásukról, örömükről szól a mai evangélium. De nem csak ők ketten, hanem a két születendő gyermek, Jézus és Keresztelő János is találkozik. Erzsébet üdvözlő szavaiból az is kiderül, hogy János köszönti a közeledő megváltót. Ezt mondja: „örvendezve felujjongott méhemben a magzat."
Mária örömmel indul rokonához, hogy szolgálatára legyen, Erzsébet pedig örömmel fogadja, örömmel köszönti őt. Keresztelő János sajátos módon fejezi ki örömét, megmozdul anyja méhében. Ezután következik Mária hálaadó és Istent magasztaló imája, amely az ő öröméből fakad, örvendezésének a kifejezése. A két leendő édesanya és a két születendő gyermek öröme felénk sugárzik, bennünk is örömet ébreszt.
Erzsébet ezt mondja Máriának: „Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!" Örömünk forrása az Istenben, az ő irgalmasságában, jóságában és szeretetében való hit. A mai ünnepen induljunk Máriával a hit és az öröm útján!
© Horváth István Sándor


Imádság

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200702.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 30., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. július 01. szerda

2020. július 1. – Szerda

Evangélium

Amikor Jézus a Genezáreti-tó keleti partján Gadara vidékére ért, két ördögtől megszállott ember jött vele szemben. A sírboltokból bújtak elő. Már annyira elvadultak, hogy senki se mert arra járni. A megszállottak kiáltozni kezdtek: „Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt gyötörj minket?" Tőlük távol nagy sertéskonda legelészett. Az ördögök arra kérték Jézust: „Ha kiűzöl minket, küldj a sertéskondába." Erre ezt mondta nekik: „Menjetek!" Azok ki is mentek, és megszállták a sertéseket, mire az egész konda a meredek partról a tóba rohant, és odaveszett. A kanászok elfutottak, bementek a városba, és elhíreszteltek mindent, azt is, ami a megszállottakkal történt. Akkor az egész város kiment Jézus elé, és amint meglátták, kérték, hogy távozzék határukból.
Mt 8,28-34

Elmélkedés

Az evangéliumi jelenet helyszíne egy pogányok lakta vidék, Gadara városának környéke. Jézus nem csak a zsidók által lakott városokat és falvakat járja be Júdeában és Galileában, hanem idegenek földjére is eljut. Nem fél a pogányoktól, de nem fél a megszállottaktól sem.
Meglepő számunkra, hogy a történetben szereplő megszállottak felismerik Jézust, pontosabban az ő személyében az Isten Fiát, és ennek megfelelően szólítják őt. Azt is rögtön tudják, hogy valamit Jézus tenni fog, van hatalma a gonosz lelkek felett. Ezt kérdezik: „Mi közünk hozzád, Isten Fia?" Ezzel talán azt akarják tudomására hozni, hogy nem szeretnének személyes kapcsolatba kerülni vele. Jézus aztán csodát tesz velük, kiűzi belőlük az ördögöt, de ennek a csodának ára van, egy egész sertéskonda a tóba fullad. Jézus úgy gondolja, hogy ennyit megér az, hogy a két személy megszabadul az őket fogva tartó gonosztól.
Ez az ördögűző csoda azt mutatja be, hogy Jézus küldetése az emberekhez szól, különösen azokhoz, akik a gonosz befolyása alatt állnak. Azért jött, hogy szabadulást, megváltást hozzon minden embernek. A megbocsátást, a bűntől való szabadulás lehetőségét hozza el azoknak, akik elfogadják őt megváltójuknak és üdvözítőjüknek.
Érdemes odafigyelnem az Úr szavára és engednem, hogy belépjen az életembe.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az Atyától jöttél a világba, őt dicsőítetted meg életeddel. Mindenkor az ő akaratát teljesítetted, neki engedelmeskedtél. Vállaltad, hogy emberré legyél, emberként éljél és vállaltad a halált is. Segíts minket, hogy észrevegyük közelségedet, jelenlétedet, szeretetedet! Segíts minket, hogy megtaláljunk téged, s vezess minket az Atyához! Maradj örökké köztünk, hogy szereteted állandóan bennünk legyen! Add meg nekünk az újjászületést, hogy egészen Istennek élhessünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200701.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 29., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. június 30. kedd

2020. június 30. – Kedd

Evangélium

Jézus egy alkalommal hajóba szállt, és tanítványai követték őt. Egyszerre csak heves vihar tört ki a tavon, úgyhogy a hullámok elborították a hajót, Jézus pedig aludt. Tanítványai odamentek hozzá, és fölkeltették: „Uram, ments meg minket! Elveszünk!" Jézus így szólt hozzájuk: „Mit féltek, kicsinyhitűek?" Aztán fölkelt, és parancsolt a szélnek meg a tengernek. Erre nagy csendesség lett. Az emberek csodálkozva kérdezték: „Kicsoda ez, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik neki?"
Mt 8,23-27

Elmélkedés

A vihar lecsendesítésének történetét Szent Máté evangélista egyszerű helyzetleírással vezeti be: „Jézus hajóba szállt, és tanítványai követték őt." Most mi is beszállunk ebbe a hajóba. Nem szeretnénk más irányba menni, csak ahová Jézus tart. Vele szeretnénk menni, vele szeretnénk lenni, ezért hajóba szállunk vele. Kicsi ez a hajó, de az apostolok mellett jut nekünk is hely. És persze szép kalandnak tűnik kievezni a tengerre, ezért hajóba szállunk. Talán könnyen megtesszük ezt a lépést. Vagy mégsem? A hajó ingatag. A víz bizonytalan és kiszámíthatatlan. Könnyebb a szilárd talajon állni, mint vízre szállni. A túlsó part olyan messze van, hogy szabad szemmel alig látni. Egyesek talán most elbizonytalanodnak. A tenger mélységére gondolnak. Aztán az elsüllyedt hajók eseteire. Van itt egyáltalán valahol mentőmellény? Megnézte valaki, hogy nincs-e érvényben viharjelzés? Biztos, hogy jó ötlet hajóba szállni?
Le kell győznöm félelmeimet és vállalnom kell azt, hogy egy időre elveszítem lábam alól a biztos talajt. Csak így tudok hajóba szállni. Márpedig Jézussal érdemes hajóba szállni. Érdemes rábíznom magamat, egész életemet. Ő jól tudja, hogy hová visz ez a hajó. És én is tudom. Az innenső part a földi élet. A túlsó part a túlvilág, a mennyország, az örök élet. Ahhoz, hogy oda eljussak, hajóba kell szállnom Jézussal.
És a vihar még el sem kezdődött. Amikor Jézussal hajóba szállok, jó tudnom, hogy neki ereje, hatalma van életem viharainak lecsendesítéséhez.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem! Te vagy, aki megalkottál, aki ismersz. Tőled kaptam az életemet, képességeimet, testvéreket magam mellé és naponta a számtalan kegyelmet. A kevesebbet vagy a talentumot azért adtad, hogy akaratodat teljesítsem. Tudom, hogy minden embert üdvözíteni akarsz. Vonj be engem is tervedbe, hogy minél több embernek el tudjalak vinni. Ígérem, mások elől nem rejtem el azokat a dolgokat, amelyek az életemben jóságodat és szeretetedet hirdetik, hanem engedem, hogy szereteted általuk terjedjen a világban.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200630.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 28., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. június 29. hétfő

2020. június 29. – Hétfő, Szent Péter és Szent Pál apostolok

Evangélium

Abban az időben, amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?"
Ezt válaszolták: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának." Ő tovább kérdezte őket: „Hát ti kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia."
Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy, Simon Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Mt 16,13-19

Elmélkedés

A mai evangélium szerint Jézus a következőket mondja: „Te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat." Nem előzmény nélküli ez a Pétert érintő kijelentés. Amikor testvérének, Andrásnak a hívására Péter először találkozik Jézussal, akkor ez a találkozás így történik: „Jézus rátekintett és így szólt hozzá: te Simon vagy, János fia, de Kéfás lesz a neved, ami annyit jelent, hogy kőszikla" (Jn 1,42). Jézusnak nem volt szokása az általa meghívott személyek nevének megváltoztatása, de Péter esete kivétel. Az ószövetségi hagyományban, valahányszor valaki új nevet kap Istentől, az egyúttal azt is jelzi, hogy Isten megbízza őt valamilyen küldetéssel, szolgálattal. Így kapja Ábrám Istentől az Ábrahám nevet, s vele azt az ígéretet, hogy sok nép atyja lesz (vö. Ter 17,5). Felidézhetjük még Jákob esetét is, aki az éjszakai küzdelem után kapja az Izrael nevet (vö. Ter 32,28). Amikor Jézus mindjárt az első találkozásuk alkalmával új nevet ad Péternek, akkor ezzel előre jelzi, hogy majd valamilyen új feladattal fogja őt megbízni.
Jézus szavaiból kiderül, hogy Péter hitvallása nem emberi bölcselkedésnek az eredménye, hanem azt mondja, azt vallja meg Jézus személyéről, amit az Atya kinyilatkoztatott neki. A hit tehát az Atya ajándéka. Péter hite is és az én hitem is a mennyei Atya ajándéka.
© Horváth István Sándor


Imádság

Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen! Hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe! Hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék, és lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek! Add, hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell, szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem, értelmem éber és friss legyen az igazság csak az igazság befogadására, és akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet, ami fölemel!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200629.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum