2020. december 5., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. december 06. vasárnap

2020. december 6. – Advent 2. vasárnapja

Evangélium

Jézus Krisztus, az Isten Fia evangéliumának kezdete. Izajás próféta megírta: „Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek el az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit." János ezért a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára. Kivonult hozzá Júdea egész vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Megvallották bűneiket, ő pedig megkeresztelte őket a Jordán folyóban. János teveszőrből készült ruhát viselt, csípőjét bőröv vette körül; sáskát és vadmézet evett. Ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!"
Mk 1,1-8

Elmélkedés

Lelki készület
Az advent az év remélhetőleg legcsendesebb időszaka. Egyesek számára persze a legzajosabb, a legtöbb rohanással járó idő ez, a karácsonyi készülődés miatt. De ha odafigyelünk ennek az időnek a lelki tartalmára, akkor csendes készületté tudjuk tenni az adventünket. Miközben az üzletek hosszabb ideig vannak nyitva, hogy több vásárlót tudjanak fogadni és több árut tudjanak értékesíteni, gondol-e valaki arra, hogy több időt szánjon Isten üzenetének olvasására és hallgatására? Miközben ámulattal szemléljük a milliónyi égővel kivilágított üzletközpontokat és utcákat, tudunk-e odahaza egyetlen kis gyertyát meggyújtani, s annak fényénél csendesen imádkozni? Meg tudunk-e állni a rohanásban és nyüzsgésben?
Szent Benedek azt tanította, hogy minden dologban meg kell találnunk a helyes mértéket. Ez nem csak a szerzetesek mindennapi imájára és munkájára vonatkozik, hanem a mi életünkre és a mi cselekedeteinkre is. A munkát túlzásba lehet vinni és akkor a lelki életünk hátrányba kerül. Bátran mondjuk ki azt is, hogy az imádkozást is túlzásba lehet vinni, ha az a kötelességeink teljesítésének rovására megy. Az advent többek között mértékletességre figyelmeztet minket. Találjuk meg mind a lelki készületben, mind a gyakorlati teendőinkben a helyes mértéket!
Advent 2. vasárnapján Keresztelő János a vezetőnk karácsonyi előkészületünkben. A szavak, amelyeket egykor a hozzá kivonuló emberekhez intézett a pusztában, ma nekünk szólnak: „Készítsétek el az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!" János azért mondta ezt, mert tudta, hogy hamarosan eljön a Megváltó, akit évszázadok óta várt a választott nép. A korábbi időkben a próféták küldetése az volt, hogy előkészítsék a Megváltó érkezését. Keresztelő János pedig, mint az ószövetség utolsó prófétája, rámutat a Megváltóra, Jézusra, akiben beteljesedett az ígéret. Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatása történetéből tudjuk, hogy János már anyja méhében is örömmel köszöntötte az Üdvözítőt. Később arra tanítja az embereket, hogy már nem kell sokáig várakozniuk, mert közvetlenül utána fog megérkezni az Úr, és amikor Jézus hozzá megy, hogy megkeresztelkedjen, akkor a nép előtt rámutat Jézusra, a Megváltóra, aki elveszi a világ bűneit.
A Keresztelő ma nekünk mondja, hogy készüljünk, mert hamarosan elérkezik Jézus születésének ünnepe. Ezekben az adventi napokban a keresztény emberek szerte a világon lélekben útra kelnek és elindulnak Betlehem felé. Nagy utat kell még megtennünk, hogy találkozhassunk a Megváltóval, akinek életútja a betlehemi istálló szegénységétől a kereszten átélt egyedüllétig vezetett. Ha a karácsonyi estén felismerjük Megváltónkat a jászolban fekvő Gyermekben, akkor sem állhatunk meg, hanem tovább kell indulnunk, hogy elkísérjük Urunkat egészen a keresztig, amelyen halálával beteljesítette a megváltás művét. Személyes és élő hitre van ahhoz szükségünk, hogy a pólyába takart kisdedben felismerjük Isten Fiát, akit az Atya küldött, s ugyanilyen hitre van szükségünk ahhoz is, hogy a kereszten szenvedő és meghaló Jézusban is felismerjük Isten Fiát, akit az Atya immár magához fogad. De hittel kell tekintenünk az Oltáriszentségre is, amelyben Jézus testével és vérével valóságosan jelen van, hogy önmagát adja nekünk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te egykor bűnbánatot hirdettél a népnek és megtérést vártál az emberektől. Evangéliumod üzenete arra ösztönöz, hogy szembenézzek önmagammal, bűnös múltammal, életem hibáival. Segíts felismernem mindazt, amin változtatnom kell, s amin a te kegyelmeddel változtathatok. Adj szívembe igaz bűnbánatot! Add nekem a Szentlélekben való újjászületés kegyelmét! Mutasd meg nekem, milyen úton induljak, s mit vársz tőlem a jövőben! Köszönöm az adventi készület idejét. Adj erőt, hogy nap mint nap előre haladjak a lelki felkészülés útján és találkozhassak veled, az Isten Fiával.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201206.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. december 4., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. december 05. szombat

2020. december 5. – Szombat

Evangélium

Nyilvános működése idején Jézus bejárt minden várost és falut. Tanított a zsinagógákban, hirdette országának örömhírét, meggyógyított minden betegséget és minden bajt. Ahogy végignézett az embereken, megesett a szíve rajtuk, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok: elcsigázottak és kimerültek. Akkor így szólt tanítványaihoz: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába!" Akkor összehívta tizenkét tanítványát, és hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt. Majd elküldte őket, és megparancsolta nekik: „Menjetek Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: közel van a mennyek országa. Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok!"
Mt 9,35 – 10,1. 6-8

Elmélkedés

Az adventi időben Jézus Krisztus születésének ünnepére készülünk. Várjuk, hogy újra belépjen emberi világunkba. Az Úr jövetele valóban örömhír az egész emberiség számára, amiről mi, keresztények nem hallgathatunk. A reményvesztetteknek, a csalódottságból kiutat keresőknek, az isteni igazságra szomjazóknak, a megváltást és megbocsátást váróknak érdemes volna elmondanunk az örömhírt: Közeledik a Megváltó! Jézus születése azt jelzi, hogy Isten nem hagy magunkra minket, s nem engedi, hogy bűneink miatt a kárhozatra jussunk. Jézus küldetése hozzánk, az „elveszett juhokhoz", a bűnösökhöz szól. A mi Urunknak az a szándéka, hogy visszavezessen minket az Atya szeretetébe. Örüljünk annak, hogy Isten keres minket, s higgyünk abban, hogy ránk talál! Imádkozva kérjük: Jöjj el, Urunk, Megváltónk és Üdvözítőnk! Jöjj el, és mutasd meg szeretetedet minden embernek!
A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy Jézus betegeket gyógyít és tanít, azaz fáradhatatlanul végzi szolgálatát. Közben azt tapasztalja, hogy egymaga nem tud mindenkihez eljutni, ezért küldetést ad apostolainak. Azt kéri tőlük, hogy induljanak és az ő nevében gyógyítsák meg a betegeket és tanítsák az embereket, azaz folytassák az ő szolgálatát. Legyünk mi is az irgalmas Isten képviselői a világban!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy az igazi fény. Te vagy az igazi világosság. Te vagy a világ világossága. Te vagy életem világossága. Te vagy az egyetlen, aki elhozhatod életembe a hit fényét, a remény világosságát és a szeretet ragyogását. Eljött az idő, itt a kedvező alkalom, most kell elindulnom a bűnbánat útján, a hit útján, a hozzád vezető úton. Uram! A karácsonyi ünnep öröme a veled való találkozásból születhet meg. Add, hogy megérkezzek hozzád és felismerjem, benned, a betlehemi Gyermekben az Istent, aki végtelenül szeretsz engem és minden embert.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201205.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. december 3., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. december 04. péntek

2020. december 4. – Péntek

Evangélium

Tanító útján egyik alkalommal két vak követte Jézust. Egyre ezt kiáltozták: „Könyörülj rajtunk, Dávid fia!" Amint hazaérkezett, bementek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: „Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?" „Hisszük, Uram!" – felelték azok. Akkor megérintette szemüket, és így szólt: „Legyen a hitetek szerint!" Erre megnyílt a szemük. Jézus pedig rájuk parancsolt: „Vigyázzatok, ezt senki meg ne tudja!" Ám azok elmenvén, elhíresztelték a dolgot az egész vidéken.
Mt 9,27-31

Elmélkedés

A mai evangéliumban szereplő két vak egyrészt a Megváltóra váró zsidó népet, másrészt a bűn állapotában élő emberiséget jelképezik. A történet ugyanis nem csak azokról szól, akik testi betegségük miatt nem képesek látni, hanem mindazokról is, akik lelki vakságuk, hitetlenségük miatt nem képesek Jézus személyében meglátni, felismerni a Megváltót, aki világosságot, a hit fényét hozta a világba.
A történet sajátossága, hogy a vakok Dávid fiának nevezik Jézust, így szólítják meg azt, akitől gyógyulásukat remélik. A korabeli felfogás szerint az eljövendő Messiás, a Megváltó Dávid király családjából származik majd. Ezzel a megszólítással, már Jézus kérdése előtt kifejezik, hogy hisznek abban, hogy Jézus az, akinek személyében eljött a Megváltó.
Ennek megerősítésére kéri őket Jézus, amikor a hitükről kérdezi őket: „Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?" Azt szeretné tudni, hogy a gyógyulni vágyók hisznek-e az ő gyógyító, isteni erejében. És miután megvallják hitüket, ennek jutalma lesz gyógyulásuk.
A gyógyítást követően az Úr megtiltja, hogy a történtekről beszéljen a két érintett. Ennek oka az, hogy nem a kíváncsi tömeg érdeklődését akarta felkelteni, nem elismerésre vagy dicsőségre vágyott.
Hiszem-e, kérem-e, hogy Jézus bennem is gyújtsa meg a hit fényét?
© Horváth István Sándor


Imádság

Köszönöm neked, Uram, Jézus Krisztus, hogy e világba jöttél, hogy segítsd az embert és megmutasd a helyes utat a menny felé. Bocsásd meg, ha elfeledkeztem róla, hogy eljöveteled és a veled való találkozás mennyire fontos számomra. Űzz el belőlem minden kételkedést és önts adventi lelkületet szívembe. Engedd megtapasztalnom, hogy te ma is hozzánk jössz. Tarts engem éber készenlétben, hogy örömmel fogadjalak. Költözz be házunkba, közösségeinkbe és minden ember szívébe!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201204.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. december 2., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. december 03. csütörtök

2020. december 3. – Csütörtök

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Nem mindaz, aki azt mondja nekem: Uram, Uram! – jut be a mennyek országába, hanem csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Mindaz pedig, aki hallgatja ugyan tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít a balga emberhez, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra. Az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle."
Mt 7,21. 24-27

Elmélkedés

Jézus hegyi beszédének befejezését olvassuk a mai evangéliumban. Miután hosszasan tanított az Isten országáról, végezetül arra figyelmezteti hallgatóit, hogy nem elegendő a tanítás hallgatása, hanem tettekre kell azt váltani. Krisztus követése ugyanis nem elmélet, hanem a mindennapok gyakorlata. A tanítás puszta hallgatása és a hallottak megvalósítása közti különbséget az Úr a sziklára és a homokra házat építő emberek példájával szemlélteti. A szemléletes kép arra késztet minket, hogy a szilárdan álló vagy éppen összeomló épületekre figyeljünk, pedig valójában az emberek és az ő magatartásuk a lényeg.
A végső ítéletet sokan úgy képzelik, hogy Isten, a nagy bíró, majd mindenkiről eldönti, hogy a kárhozatra vagy az üdvösségre kerül. Az igaz, hogy Isten lesz a bíránk, de az ő döntése egyáltalán nem független a mi földi életünktől. Emberi tetteink és szándékaink, evilági tevékenységeink következménye lesz, hogy mi lesz az isteni döntés. Isten döntése biztosan nem fog senki számára meglepetést okozni, hiszen amit az ember földi életében választ, annak lesz folytatása a túlvilágon. Ezért nem mindegy, hogy milyen alapot választunk életünknek és mire építünk. Minden jócselekedetünk egy szikladarab, amely az Egyházat és Isten országát építi. Jótetteim által magam is szilárd építőelemmé válok a krisztusi közösségben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, irgalmas Istenünk! Te elindítasz és vezetsz minket adventi utunkon, amely a bűnbánat útja. Segíts minket, hogy bátran, félelem és aggodalom nélkül induljunk. Adventi utunk Betlehembe, a kis Jézushoz vezet, de bűneink akadályként állnak ezen az úton. El kell őket távolítanunk, hogy fel tudjuk szabadítani az utat és tovább tudjunk haladni. Irgalmadban bízva és megbocsátásodat kérve indulunk. Ébressz bennünk őszinte bűnbánatot, távolíts el szívünkből minden bűnt, hogy egyedül a te szeretetednek legyen helye szívünkben. Megtisztuló szívvel akarunk haladni feléd, megtisztult lélekkel szeretnénk megérkezni hozzád.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201203.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. december 1., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. december 02. szerda

2020. december 2. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus a Galileai-tengerhez érkezett. Fölment egy hegyre, és leült. Nagy sokaság jött hozzá. Hoztak magukkal sántákat, bénákat, vakokat, némákat meg sok más beteget, és lába elé tették őket. Valamennyiüket meggyógyította. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult, és magasztalta Izrael Istenét. Jézus akkor összehívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen hazaküldeni őket, hogy ki ne dőljenek az úton." A tanítványok erre megjegyezték: „De honnan szerzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget ellássunk?" Jézus megkérdezte tőlük: „Hány kenyeretek van?" „Hét, és néhány apró halunk" – felelték. Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, a tanítványok pedig a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, hét kosár kenyérmaradékot szedtek össze.
Mt 15,29-37

Elmélkedés

Bizonyára mindannyian ismerjük az éhség érzetét. Nem a világ legszegényebb országaira jellemző éhezésre gondolok, amikor az emberek olyan rossz körülmények között élnek, hogy hosszabb időn keresztül nem jutnak naponta elegendő táplálékhoz, hanem arra, amikor néhány órája nem ettünk és megéhezünk. A mai evangéliumi jelenetben is ez az állapot jellemzi az embereket. Jézus ezt mondja: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük." Kijelentése nem azt jelenti, hogy már három napja étlen-szomjan vannak az emberek, hanem azt, hogy talán az előző napon elfogyott a magukkal hozott ennivaló. Napokon keresztül hallgatták Jézust, de lassan vissza szándékoznak térni otthonukba, és bizony nem jó érzés üres gyomorral útnak indulni.
Amit Jézus érez az emberek iránt, az nem egyszerű sajnálat vagy szánakozás, hanem mély, szívből jövő együttérzés. Talán tanítványainál sem maradt harmadnapra semmiféle ennivaló, tehát lehet, hogy ő is megéhezett. De akár éhes volt ebben a helyzetben a mi Urunk, akár nem, minden bizonnyal mélyen együttérzett azokkal az emberekkel, akik vele voltak. Az együttérzés cselekedetre indította, csodát tett a nép javára, megszaporította a kevés kenyeret és halat, hogy mindenki jóllakjon.
Boldogok, akik kitartanak Jézus mellett! És boldogok, akik tőle nem csak kenyeret, hanem lelki táplálékot is kérnek!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Tőled kérjük és várjuk az újrakezdést, lelki életünk megújítását. Ha nem ezt tennénk céltalan bolyongás és hasztalan útkeresés volna számunkra az adventi időszak. Rád bízzuk a vezetést, hogy valóban megérkezhessünk célunkhoz, a Megváltóval való találkozáshoz. Rád bízzuk magunkat, aki új álmokat, célokat, látomásokat állítasz elénk, egyszóval egy új jövőt. Félretesszük egyéni terveinket és kicsinyes igényeinket, elfeledjük földhözragadt céljainkat és rövidtávú elképzeléseinket, és a te útmutatásodra bízva magunkat elindulunk, mint zarándokok. Adventi zarándokutunk és végső soron egész életutunk csak akkor nyer értelmet, ha magával ragad minket az utánad való vágyakozás. Segíts minket, hogy megtegyük az utat lépésről lépésre Betlehemig, a jászolig, a Gyermekig!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201202.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 30., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. december 01. kedd

2020. december 1. – Kedd

Evangélium

Amikor a hetvenkét tanítvány nagy örömmel visszatért küldetéséből, Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így imádkozott: „Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és a kicsinyeknek jelentetted ki. Igen, Atyám, így tetszett neked. Mindent átadott nekem Atyám. Senki más nem ismeri a Fiút, csak az Atya; és az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja jelenteni." Jézus ezután tanítványaihoz fordult, és külön nekik mondta: „Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Mondom nektek, sok próféta és király szerette volna látni, amit ti láttok, de nem látta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta."
Lk 10,21-24

Elmélkedés

A mai evangélium kulcsszava az öröm. A jelenet azzal kezdődik, hogy a Jézus által igehirdetésre és gyógyításra küldött tanítványok visszatérnek Mesterükhöz. Mégpedig örömmel jönnek vissza és lelkesen számolnak be élményeikről. Örömük Jézusra is átsugárzik, ő is örvendezni, sőt, ujjongani kezd. A mennyei Atyát magasztalja azért, hogy a tanítványok szolgálata eredménnyel járt. Az Úr öröme és imája a Szentlélekben történik, tehát nem csak emberi forrása van, hanem természetfeletti vonatkozása is.
Az emberi kapcsolatokban lévő öröm gyengéje sokszor az, hogy nem tartós. A rövid ideig tartó kellemes érzés, a gyorsan elillanó mosoly még nem igazi, tartós öröm. A mindennapi nyüzsgésben, amely különösen is jellemzi az adventet, a karácsonyt megelőző időszakot, alig van lehetőségünk az örömre, alig van időnk másokat megörvendeztetni. Egy gyermek számára egy új játék sokszor csak néhány órára jelent örömet, hamar megunja. A fiatalok számára egy találkozás sok esetben csak egy gyorsan felejthető élmény. A felnőttek számára sokszor csak az anyagiak jelentenek pillanatnyi örömet, amelyek sajnos újabb telhetetlen vágyakat ébresztenek bennük.
A lelkünk mélyén érzett öröm tartósabb, mint az anyagi javak birtoklásának pillanatnyi öröme. Észreveszem-e a lelki örömök forrását? Törekszem-e arra, hogy másoknak örömet szerezzek?
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te vagy az idő és a történelem ura, te teremtetted a világot és benne az embert. Te irányítod a világ eseményeit és gondviselő szereteteddel segíted az embereket. Te jól tudod, hogy mikor jön el valaminek az ideje. Te hívsz minket az örökkévalóságba, az örök életbe. Te határoztad meg, hogy meddig kellett az ószövetségi időkben várakozni a Megváltó jövetelére. Te jelölted ki a Megváltó jövetelének idejét és egyedül te tudhatod, hogy Krisztus mikor fog újra eljönni a világba. Istenünk, ma arra figyelmeztetsz minket, hogy eljött az advent, a várakozás, a készület ideje. Segíts minket, hogy lélekben megtisztulva, felkészülten várjuk az Úr születésének ünnepét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201201.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 29., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. november 30. hétfő

2020. november 30. – Hétfő, Szent András apostol

Evangélium

A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!" Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.
Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.
Mt 4,18-22

Elmélkedés

Szent András apostol mai ünnepén az első tanítványok meghívásáról olvasunk az evangéliumban. Jézus olyan embereket keres, akik társai lehetnek az Isten országáról szóló tanítás hirdetésében. Ő az első pillanattól fogva tudja, hogy milyen feladatot akar rábízni a most kiválasztottakra, bár ők még nem sejtik ezt, és nem értik, hogy mit is jelenthet az emberhalászat. A tanítványoknak meg kell tanulniuk, hogy mit jelent Isten feléjük és minden ember felé áradó szeretete és irgalma, hogy majd Mesterük mennybemenetele után a tőle kapott hatalom birtokában segítsék az embereket megszabadulni abból a nyomorúságból, amibe a bűn taszítja őket. A jelenetben a tenger a világot és a múltat jelképezi, mindazt, amit el kell hagyniuk annak érdekében, hogy Isten országa bennük is megvalósulhasson. Jézus hívására mindent hátrahagynak, hogy kövessék őt.
„Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!" – hangzik a felszólítás. Két évezred távlatából egészen megdöbbentő számunkra, hogy az Úr szava olyan erőteljes hatással volt a szívükre, hogy készek voltak mindent feladni és azonnal indulni.
Péter és András, Jakab és János elindulnak Jézus megismerésének útján, amely idővel a tanúságtétel útjává válik. Életpéldájuk és az Úr iránti szeretetük erősítsen meg bennünket abban, hogy érdemes Jézus szolgálatába állni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Örökkévaló Istenünk! Elindulunk adventi utunkon, megkezdődik számunkra a karácsonyi előkészület. Szeretnénk megérteni a régmúlt idők eseményeit, a te titkaidat az üdvtörténet során. Aztán megértjük, hogy tovább kell lépnünk a múltról való merengésnél és tovább kell lépnünk a jelen valóságánál és a jövőbe kell tekintenünk. A jövő felé kell fordulnunk, hogy ki tudjunk lépni a jelen sötétségéből és reménytelenségéből. Mert Jézus Krisztus újbóli megszületése világosságot támaszt körülöttünk és reményt ébreszt bennünk. Segíts minket, hogy helyesen értékeljük a múltat! Adj erőt a jelen mindennapi küzdelmeihez és új értelmet jövőnknek!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazza a napi evangéliumokhoz. 520 oldal. Ára: 2100 Ft/db. Szállítási díj Magyarországra: 1200 Ft. Fizetés utánvéttel a csomagfutárnak a könyvek átvételekor.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2020. november 30.

Szívem első gondolata 2021
Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem a következő évi elmélkedéseket tartalmazza, jelen kötet a 2021-dik évi szövegeket. A Szívem első gondolata 2021. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2020. adventtől 2021. adventig. Szeretettel ajánlom azoknak, akik számára az evangélium olvasása a mindennapok éltető forrása.

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
Ha nem kényelmes Önnek a webáruházban a megrendelés, rendelését űrlapon is elküldheti. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha esetleg az Ön böngészője mást jelezne. Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon. Fontos: Ha a webáruházban rendelt, akkor ugyanazt a rendelést NE küldje el az űrlapon is!:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201130.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum