2020. május 9., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. május 10. vasárnap

2020. május 10. – Húsvét 5. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek. Atyám házában sok hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: Elmegyek és helyet készítek nektek? Ha majd elmegyek és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen ismeritek az utat oda, ahova én megyek!" Ekkor Tamás így szólt: „Uram, mi nem tudjuk, hogy hova mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?" Jézus ezt felelte: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam. Ha engem ismernétek, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok." Fülöp megjegyezte: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és ez elég nekünk!" Jézus így válaszolt: „Már olyan régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát, az látja az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát? Nem hiszed talán, hogy én az Atyában vagyok s az Atya énbennem? A szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem van. Higgyétek el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, legalább a tetteimért higgyétek! Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket fogja végbevinni, amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet azoknál, mert én az Atyához megyek."
Jn 14,1-12

Elmélkedés

Az Egyház az Isten otthona
A mai vasárnap evangéliuma Jézusnak az utolsó vacsorán mondott beszédének egy részlete. Ez egy búcsúbeszéd, amelyben halála előtt a legfontosabbakat bízta apostolaira az Úr. Mi már az ő halálának, feltámadásának és mennybemenetelének ismeretében olvassuk és értelmezzük szavait, amelyek az ő Atyához vezető útjáról szólnak. Jézus egységben és állandó kapcsolatban van az Atyával és a Szentlélekkel is. Most, a halála előtti búcsúzáskor úgy beszél a földi életből való távozásáról, mint egy útról, amely a mennyei Atyához vezet. Bizonyára nem véletlenül teszi ezt. Egyrészt azt szeretné tanítványaival megértetni, hogy ezzel befejeződik földi küldetése. Az Atyától jött el a mi emberi világunkba, az Atyának engedelmeskedve élt és halála után az Atyához fog visszatérni. Másrészt felkínálja számunkra, hogy mi úgy tekintsünk földi életünkre, mint az Atyához vezető útra. Ha így gondolunk életünkre, akkor nem fog minket félelemmel eltölteni a halál tudata, hiszen arra, mint egy kapura nézünk, amelyen keresztül az örökkévalóságba lépünk át, ahol mennyei Atyánk vár minket. Ha így tekintünk életünkre, akkor meg fogjuk találni boldogságunkat, Isten fogja azt megadni nekünk.
Jézus arra kér, arra hív bennünket, hogy járjuk az ő útját. Életünk célja, hogy közösségben legyünk vele, mert hisszük, hogy ő vezet el minket az Atyához. Jogos bennünk a vágy, hogy az a szeretetteljes kapcsolat, ami minket földi életünk során Jézushoz köt, halálunk után is folytatódjon. A mennyben, az örökkévalóságban lesz erre lehetőségünk, mert az Úr helyet készít számunkra. Azt szeretné, ha megértenénk, hogy ő nem hagy el bennünket örökre. Meghív minket, hogy törekedjünk a mennybe! Életünkben, gondolkodásunkban és magatartásunkban egyre nagyobb teret kell engednünk Jézusnak.
Mit tehet az Egyház azért, hogy minél többen válasszák Jézust vezetőjüknek az örök élet útján? Hogyan tudja az Egyház minél többekben felébreszteni a mennybe jutás, az üdvösség vágyát? Mit kell tennünk annak érdekében, hogy az Egyházat minél többen tekintsék otthonuknak, azaz olyan közösségnek, amelyhez szívesen tartoznak? Ezek a kérdések szorosan összetartoznak. Nem bújhatunk ki a megválaszolásuk elől, hiszen akkor éppen a küldetéstudat hiányozna belőlünk. Úgy érzem, hogy nem elegendő arról beszélnünk, hogy otthonunk van a mennyben, mert ez csupán az érem egyik oldala. Érdemes volna megmutatni a másik oldalt is. Felmutatni azt, hogy az Egyház az Isten otthona. Ebben a közösségben Isten él és jól érzi magát közöttünk. Éppen azért jó az Egyházhoz tartozni, mert akkor együtt élünk Istennel. Talán szabad olyat mondani, hogy Isten vendégszerető. Szeretettel fogad mindenkit, aki vendégként, zarándokként érkezik hozzá, tér be otthonába. Nem utasít el senkit, minden vendége számára van legalább egy jó szava, egy darab kenyere. Nála soha nincs kiírva, hogy megtelt, mindenki számára akad szabad szoba. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem csak vendégek vagyunk nála, hanem azt szeretné, hogy otthon érezzük magunkat a közelében.
A keresztény ember életének végső célja, hogy megérkezzen a mennyei Atyához. A mennyországba, az üdvösségre szeretnénk eljutni. El kell tehát indulnunk a Krisztus-követés útján, a keresztény élet útján, az Atya örök országa felé vezető úton.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te légy az utunk, aki elvezetsz minket az Atyához! Te vezess minket a szegények és nélkülözők felé, hogy szereteted képviselői legyünk köztük. Te adj nekünk erőt hitünk megéléséhez, megőrzéséhez, megvallásához és átadásához! Adj nekünk lelkesedést, amikor rólad teszünk tanúságot a világban! Alázattal, engedelmességgel és hűséggel akarunk téged követni, aki az örök életre vezető út vagy számunkra és minden ember számára. Adj nekünk önzetlen és önfeláldozó szívet, hogy szeretetedben éljünk és a te szeretetedet sugározzuk a rászorulóknak és nélkülözőknek. Segíts minket, hogy ne térjünk le a lelki fejlődés útjáról, hanem mindig ragaszkodjunk hozzád, aki az üdvösségre vezetsz minket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200510.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. május 8., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. május 09. szombat

2020. május 9. – Szombat

Evangélium

Az utolsó vacsorán Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok." Fülöp megjegyezte: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és ez elég nekünk." Jézus így válaszolt: „Már olyan régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát, az látja az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát? Nem hiszed talán, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? A szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem van. Higgyétek el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem! Ha másért nem, legalább a tetteimért higgyétek! Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket fogja végbevinni, amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek majd nevemben az Atyától, megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha pedig tőlem kértek valamit a nevemben, azt is teljesítem."
Jn 14,7-14

Elmélkedés

A tegnapi evangélium Jézusnak ezzel a kijelentésével fejeződött be: „Senki sem juthat el az Atyához, csak általam." Ezt a gondolatot folytatja a mai szöveg, amelyben ezt mondja: „Ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok." Úgy tűnik, hogy szavait megértik az apostolok, vagy legalábbis vágy ébred bennük, hogy eljussanak a mennyei Atyához. Ezt a vágyat tükrözi Fülöp apostol kérése, és ez a mi vágyunk is. Látni szeretnénk az Atyát. A földi életben a hit útját járjuk, azaz testi szemünkkel nem láthatjuk az Istent. De ez nem azt jelenti, hogy ne érezhetnénk, ne tapasztalhatnánk meg már most is jelenlétét. A földi életből aztán eljutunk majd a mennybe, ahol színről színre láthatjuk Istent.
Mit tudunk meg Jézustól az ő Atyával való kapcsolatáról és arról, hogy mi vár ránk majd a mennyben? Jézus bensőséges szeretetkapcsolatban, egységben van a mennyei Atyával. Cselekedeteik, szavaik közösek, minden gondolatuk, szándékuk és cselekvésük közös. Jézus azért lehet út számunkra, mert ő az Atya kinyilatkoztatása, az ő személyében tárja fel számunkra önmagát az Isten. Jézus személyén keresztül az Atya egészen közel jött hozzánk.
Minél közelebb vagyunk Jézushoz, annál közelebb kerülünk az Atyához. Jézusnak az a vágya, hogy hitünk, cselekedeteink és a vele való egység által közösségben legyünk az Atyával.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200509.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. május 7., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. május 08. péntek

2020. május 8. – Péntek

Evangélium

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: „Elmegyek, és helyet készítek nektek?" Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen ismeritek az utat oda, ahová én megyek!" Ekkor Tamás így szólt: „Uram, mi nem tudjuk, hová mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?" Jézus ezt felelte: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam."
Jn 14,1-6

Elmélkedés

A mai evangéliumi jelenet az utolsó vacsora termében zajlik. Jézus tudja, hogy hamarosan elkezdődik szenvedése és bekövetkezik halála. Elbúcsúzik apostolaitól, s beszédének ebben a részében lényeges ígéretet fogalmaz meg számukra és a benne hívők, őt követők számára: „Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok."
A mi Urunk nem csak a földi élet néhány évtizedében gondolkodik, hanem nagyobb távlatban, az örökkévalóság távlatában. Azt szeretné, hogy akikhez földi életében a szeretet kapcsolta, vele legyenek az örök életben. És azt szeretné, hogy a későbbi korokban, akik őhozzá szeretettel kapcsolódnak, azok szintén vele legyenek az örökkévalóságban. Ígérete alapján biztosan állíthatjuk: helyünk van a mennyben. Amikor erre gondolunk, akkor felemeljük a fejünket és jövőnkre gondolunk. Nem a földre szegezzük tekintetünket, nem lehajtott fejjel tesszük meg a következő lépést, hanem az ég felé nézünk. Jó volna minél többet gondolnunk a jövőnkre! Arra a jövőre, amit Isten szán nekünk. Hogyan juthatunk oda? Az evangélium választ ad kérdésünkre: Jézus az út, általa jutunk el a mennybe. Nincs szükségünk térképre vagy modern helymeghatározó eszközre, mert Jézus a vezetőnk. Vele nem tévedünk el, ő a legbiztosabb út a mennybe.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Súlyos lelki teherként nehezedik ránk a tudat, hogy bűneinkért vállalnunk kell a következményeket, s azokért akár büntetésre is számíthatunk. Bűntudatra ébredve jogosan tartunk az isteni ítélettől. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mennyei Atyánk irgalmas, kész a megbocsátásra. Urunk, a te tekintetből nem elítélés, hanem megbocsátás sugárzik. Bizalommal sietek feléd, mert nálad rátalálok az irgalmas szeretetre. Hiszem, hogy irgalmad nagyobb bűneimnél.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200508.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. május 6., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. május 07. csütörtök

2020. május 7. – Csütörtök

Evangélium

Miután a húsvéti vacsorán Jézus megmosta tanítványai lábát, így szólt hozzájuk: „Bizony, bizony, mondom nektek: Nem nagyobb a szolga uránál, sem a küldött küldőjénél. Boldogok vagytok, ha ezt megértitek, és így is cselekedtek. Nem mindnyájatokról mondom ezt. Ismerem azokat, akiket választottam. De be kell teljesednie az írásnak: „Akivel megosztottam kenyeremet, sarkát emelte ellenem." Előre megmondom, mielőtt megtörténnék, hogy amikor megtörténik, higgyétek, hogy én vagyok. Bizony, bizony, mondom nektek: aki befogadja azt, akit én küldök, engem fogad be; aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki küldött engem."
Jn 13,16-20

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus a szolgálatról, a szolgáló lelkületről beszél. Tanítása nem vándorútjának egy helyszínén hangzik el, hanem az utolsó vacsora termében. Szavainak két dolog adja meg súlyát: amit előzőleg tett és amit ezután tenni szándékozik.
A beszédet az előzte meg, hogy megmosta az apostolok lábát. Cselekedetével azt szerette volna nekik megmutatni, hogy a szolgálatban mutatkozik meg a szeretet. Lehajolni a másik ember előtt, letérdelni a másik ember elé, megmosni a felebarát lábát olyan tett, amit nem tud felfuvalkodott, gőgös, hataloméhes ember megtenni. Ezt csak az képes megtenni, akinek alázat és szeretet van a szívében. A beszédet követően pedig hamarosan Jézus szenvedése és kereszthalála következik. Ebben is az ő szolgáló lelkülete és szeretete mutatkozik meg. Ő a mennyei Atya által küldött szenvedő szolga, a mi megváltásunk szolgája, a mi üdvösségünk szolgája. Ez a két cselekedet, a lábmosás és a kereszthalál mindennél jobban hitelesíti az Úr szavait.
Jézus kijelenti: „Nem nagyobb a szolga uránál, sem a küldött küldőjénél. Boldogok vagytok, ha ezt megértitek, és így is cselekedtek." Keresztény küldetésünket jelöli ki ezzel. Nekünk is a szeretet cselekedeteit kell gyakorolnunk embertársainkkal. Szolgálatunk egyrészt az embertárs javára van, másrészt Istennek végzett áldozat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Atyám, te irgalmas szívvel hívsz engem, hogy találkozzak veled. Te nem elítélsz, hanem kiemelsz bűneimből és elindítasz egy új úton. Be kell ismernem, hogy sokszor ítélkezem embertársaim felett, és köveket ragadnék a kezembe, hogy a bűnös elnyerje méltó büntetését. A könyörtelen ítélkezés elnyomja szívemben a megbocsátás lelkületét. Te feltétel nélkül megbocsátasz mindenkinek, nekem is. Ezt a feltétel nélküli megbocsátást szeretném megtanulni, s gyakorolni embertársaim felé. Segíts, hogy szívemben őszinte bűnbánat ébredjen, és tudjak mindenkinek megbocsátani!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200507.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. május 5., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. május 06. szerda

2020. május 6. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus hangos szóval hirdette: Aki bennem hisz, nem énbennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. Aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Én világosságul jöttem e világra, hogy aki bennem hisz, ne maradjon sötétségben. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem tartja meg, azt nem én ítélem el, mert hiszen nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem hogy megváltsam a világot. Van bírája annak, aki megvet, és nem fogadja el tanításomat. A tőlem hirdetett ige ítéli el őt az utolsó napon. Mert én nem magamtól beszéltem, hanem az Atya, aki küldött engem, hagyta meg nekem, hogy mit mondjak és mit hirdessek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát hirdetek, úgy hirdetem, amint az Atya mondta nekem.
Jn 12,44-50

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus nyíltan kimondja, hogy az Atya küldte őt a világba. Korábban már többször is beszélt erről tanítványainak, de most a nép előtt beszélve, a templomban hirdeti ezt. Jézus Krisztus személye által a mennyei Atya jelen van emberi világunkban. Az Úr szavaiban ő szól hozzánk, cselekedeteiben az ő irgalmassága mutatkozik meg. Aki Jézust elutasítja, az a mennyei Atyát és az ő szeretetét utasítja vissza, valamint az üdvösséget, amelyre Istentől minden ember meghívást kap. Az Atyával való egységéről és isteni származásáról tett kijelentései a vallási vezetők, a farizeusok és az írástudók szembenállását váltja ki, de ennek ténye nem készteti Jézust arra, hogy hallgasson származásáról. Jézus megismerteti velünk az igaz Istent, aki kapcsolatra, szeretetkapcsolatra akar velünk lépni.
Az ószövetségi időkben a próféták voltak Isten küldöttei. Azért küldte őket Isten az ő választott népéhez, hogy visszatérítsék a népet Isten törvényeinek útjára. A prófétai küldetés jellemzője az engedelmesség. A próféta azt hirdeti, amit Isten közöl vele, azt teszi, amivel Isten megbízza. A próféta szolgálatot végez: Isten akaratát közvetíti a nép felé. Ugyanez igaz Jézusra is, akinek küldetése az Atyával való egységéből fakad. Egyetlen vágya az, hogy engedelmeskedjen az Atyának, teljesítse tőle kapott küldetését.
Követem-e engedelmesen Jézust, aki az Atyához vezet?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Fiad, Jézus országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszüntetni jött. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig őrá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak az élet teljessége.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200506.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. május 4., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. május 05. kedd

2020. május 5. – Kedd

Evangélium

Abban az időben a templomszentelés ünnepét ülték Jeruzsálemben. Tél volt. Jézus éppen a templomban járt, Salamon oszlopcsarnokában. A zsidók körülvették őt, és megkérdezték: „Meddig tartasz még bizonytalanságban minket? Ha te vagy a Messiás, mondd meg nekünk nyíltan!" Jézus így felelt: „Mondtam már nektek, de nem hiszitek el. Cselekedeteim, amelyeket Atyám nevében művelek, tanúságot tesznek rólam. De ti nem hisztek, mert nem vagytok juhaim közül valók. Az én juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Én örök életet adok nekik. Nem vesznek el soha, és senki sem ragadja el őket kezemből. Atyám, aki nekem adta őket, hatalmasabb mindenkinél: senki sem ragadhatja el őket Atyám kezéből. Én és az Atya egy vagyunk."
Jn 10,22-30

Elmélkedés

A jó pásztorról szóló tanítás után Jézus a mennyei Atyával való kapcsolatáról és egységéről beszél. A jelenet helyszíne a jeruzsálemi templom, tehát az Atya háza, ahol Jézus otthon érzi magát és ahol joga van tanítani. Beszédében kifejti, hogy azt a feladatot bízta rá az Atya, hogy egy közösségbe gyűjtse össze és az örök életre vezesse az embereket, mindazokat, akik hittel hallgatják szavát és abban felismerik az üdvösség örömhírét. Az üdvösségre immár nem csupán az ószövetségi választott nép kap meghívást, hanem a föld minden nemzete.
Jézusnak tehát az a pásztori küldetése, hogy a mennyei Atyához vezesse azokat, akik elfogadják őt pásztoruknak, vezetőjüknek. A cél az, hogy az emberek eljussanak a Jézusban való hitre és elinduljanak az Atya felé. A pásztor és a juhok között egészen közvetlen a kapcsolat. A juhok megismerik a pásztoruk hangját és követik, de az idegent nem követik. Ugyanígy Jézus és a benne hívők között is egészen személyes és bizalmas kapcsolat alakul ki. Azért bízzuk magunkat rá és azért vagyunk a követői, mert tudjuk, hogy jót akar nekünk, védelmez minket, gondoskodik rólunk.
Ahogyan a pásztor felelősséget érez és felelősséggel tartozik minden egyes rá bízott bárányért, ugyanúgy Jézus, a Jó Pásztor is felelősséget érez irántunk. Nem akarja, hogy elvesszünk, ezért odafigyel az életünkre. Hallgassunk rá és engedjük, hogy az üdvözítő Istenhez vezessen minket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Úristen, aki gondviselésed eszközéül gyarló embereket választasz, ily módon is kitünteted isteni hatalmadat a világ kormányzásában, áraszd ránk kegyelmedet, hogy ki imádva elismerem benned a legfőbb hatalmasságot és minden hatalom kútfejét: annak általad rendelt egyházi és világi képviselőit köteles engedelmességgel tiszteljem, s így isteni törvényednek készséggel hódolva, teljesítsem szent akaratodat.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200505.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. május 3., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. május 04. hétfő

2020. május 4. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor. Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, – mint ahogy az Atya ismer engem, és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell. Hallgatni fognak szavamra, és egy nyáj lesz és egy pásztor. Azért szeret engem az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd ismét visszavegyem. Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam Atyámtól."
Jn 10,11-18

Elmélkedés

Jézus folytatja tanítását a pásztorról a mai evangéliumi szakaszban. Beszédében új gondolatot fogalmaz meg, amikor ezt mondja: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért."
Ha egy pap valóban az Úrtól kapott hivatásának él és minden erejével szolgálatának hűséges végzésére törekszik, továbbá egész életét teljesen és visszavonhatatlanul Istennek szenteli, akkor jó pásztornak nevezhető. Ne nevezze magát annak, inkább maradjon szerény. Az tud jó pap, jó lelkipásztor lenni, aki közel van Istenhez és közel van az emberekhez. Az tud jó pap lenni, aki közvetítő szeretne lenni Isten és az emberek között. Egyrészt igehirdetése által Isten üzenetét és a szentségek kiszolgáltatása által Isten kegyelmét közvetíti az emberek felé, másrészt a szentmise bemutatása és vezetése által közvetíti az emberek felajánlásait és imádságait Isten felé.
Pásztornak lenni, a nyájat védelmezni bátorságot kíván. Papnak lenni, Krisztus követségében járni szintén bátorságot kíván. Bátorságot, amely meghallgatja és megszívleli a jószándékú kritikát és nem fél a változástól. Bátorságot, amely helyén kezeli a rossz szándékú támadásokat. Bátorságot, amely elfogadja azt, hogy Isten a kicsinyek által is végre tudja hajtani nagyszerű tervét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200504.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum