2023. december 5., kedd

[Napi e-vangelium] 2023. december 06. szerda

2023. december 6. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus a Galileai-tengerhez érkezett. Fölment egy hegyre, és leült. Nagy sokaság jött hozzá. Hoztak magukkal sántákat, bénákat, vakokat, némákat meg sok más beteget, és lába elé tették őket. Valamennyiüket meggyógyította. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult, és magasztalta Izrael Istenét. Jézus akkor összehívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: „Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen hazaküldeni őket, hogy ki ne dőljenek az úton." A tanítványok erre megjegyezték: „De honnan szerzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget ellássunk?" Jézus megkérdezte tőlük: „Hány kenyeretek van?" „Hét, és néhány apró halunk" – felelték. Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, a tanítványok pedig a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, hét kosár kenyérmaradékot szedtek össze.
Mt 15,29-37

Elmélkedés

A teremtő Isten akaratából a nap minden reggel felkel, s este lenyugszik, közben pedig hajnaltól alkonyatig világosságot, éltető erőt sugároz. Az évek során megszoktuk, hogy ilyen módon megszabja ébrenlétünk és alvásunk idejét, munkánkat és pihenésünket. Hasznos számunkra ez a napi rutin, keretet ad életünk napjainak és tevékenységeinknek. A megszokottság azonban veszélyt is jelenthet számunkra, s különösen is igaz ez vallási életünkre. Éppen ezért hasznos, ha az evangélium olykor kizökkent minket a megszokottságból és új irányokat mutat számunkra.
A mai evangéliumot olvasva mi is elindulunk a sokasággal, követjük Jézust a hegyre. Magunkkal visszük életünk mindennapi problémáit, nehézségeit és gondjait, ugyanakkor örömünk, boldogságunk is szeretnénk megosztani vele. Az Úr közelében megtapasztaljuk együttérzését, amely nem marad tétlen, hanem tanít, gyógyít és táplál. Jézus megszólal és megszólít, megsebez és gyógyít, lelki éhséget ébreszt és lelki táplálékot nyújt. Lehet, hogy egyesek, akik talán az ő tanítványainak gondolják magukat, elküldenének minket, hogy mást hallgassunk, mástól várjunk gyógyírt betegségeinkre vagy máshol szerezzük be a mindennapi kenyeret, de ne hallgassunk rájuk, ha ilyen tanácsot adnának! Számunkra egyedül Jézus az örök életre vezető igazság tanítója, lelkünk sebeinek gyógyítója és lelki táplálékunk, aki önmagát adja nekünk az átváltoztatott kenyérben, az Oltáriszentségben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Tőled kérjük és várjuk az újrakezdést, lelki életünk megújítását. Ha nem ezt tennénk céltalan bolyongás és hasztalan útkeresés volna számunkra az adventi időszak. Rád bízzuk a vezetést, hogy valóban megérkezhessünk célunkhoz, a Megváltóval való találkozáshoz. Rád bízzuk magunkat, aki új álmokat, célokat, látomásokat állítasz elénk, egyszóval egy új jövőt. Félretesszük egyéni terveinket és kicsinyes igényeinket, elfeledjük földhözragadt céljainkat és rövidtávú elképzeléseinket, és a te útmutatásodra bízva magunkat elindulunk, mint zarándokok. Adventi zarándokutunk és végső soron egész életutunk csak akkor nyer értelmet, ha magával ragad minket az utánad való vágyakozás. Segíts minket, hogy megtegyük az utat lépésről lépésre Betlehemig, a jászolig, a Gyermekig!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent! Szívem első gondolata 2024
Elmélkedések az evangéliumról az év minden napjára + imagyűjtemény
Ára: 2500 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft) darabszámtól függetlenül. Külföldre nem tudjuk küldeni.
István atya - Horváth István Sándor

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169

Immár 2023 esztendeje, hogy eljött a Megváltó. Jézus valóságos történelmi személy, Isten Fia, a Szűz Mária csodálatos gyermeke. Titokzatos és fordulatos az élete a jászoltól a keresztig. Az egész emberiség az ő születését ünnepli karácsonykor. Az ünnep előtti hetek során a rohanás, az idegeskedés, a felesleges és sokszor haszontalan ajándékokért vívott küzdelem, a veszekedések méltatlanná teszik az adventet, s ez alól nem kivétel a vallásos emberek készülődése sem. Úgy tűnik, minden december ilyen. Idén is sokan kísérletet tesznek arra, hogy négy hét alatt mindent hazavigyenek a bevásárlóközpontokból. A jeges utak, járdák miatt idén is sok lesz a koccanásos baleset és a combnyaktörés.

Idén is elégedetlenkedni fogunk a fenyőfa magasságával, mert a tavalyi összegen csak kisebbet kapunk. Amikor már nagyon elegünk lesz a zsúfoltságból és az emberekből, akkor is csak rohanunk tovább, hogy minden kész legyen december 25-re, beleértve a lakás nagytakarítását és a sütés-főzést is. Úgy elfáradunk, hogy szenteste idén sem jut eszünkbe a Mennyből az angyal második versszaka, megakadunk az első végénél. Pár nap múlva kitomboljuk magunkat szilveszterkor, aztán január elején elcsigázottan mondjuk majd a munkatársunknak, hogy „Milyen hamar elteltek az ünnepek." Sokak számára ilyen a december, és lehet, hogy bizony ilyen lesz a miénk is. Pedig lehetne tartalmasabb is az advent és akár az esztendő minden napja, ha odafigyelnénk lelkünk vágyaira, rezdüléseire és figyelnénk Isten üzenetére.

A Szívem első gondolata 2024 könyv egyszerű, mint a jászol. Ragyogó, mint a betlehemi csillag. Szelíd és tiszta, mint a Szűzanya tekintete. Sugárzó, mint József öröme. Békességet hirdető, mint az angyalok éneke. E könyv iránytű ebben a békétlen világban, pontos iránytű a 2024. esztendő minden napjára. Az evangélium iránytűje mindig Jézus Krisztusra a megfeszített és feltámadt Üdvözítőre mutat. Aki az evangélium szabálya szerint él, az mindig Krisztust követi. Az evangélium nem rendkívüli dolgokkal akar elkápráztatni minket, hanem a leglényegesebb igazságokat tárja elénk napról napra: Isten létezik, megszólít minket és szólhatunk hozzá, ő a mi emberi létezésünk kiindulópontja és végső célja, ő az életünk középpontja és lelkünk mozgatója, Jézus Krisztussal minden evilági erőtől és hatalomtól teljesen szabadon élhetünk és halhatunk meg, mert az Úr keresztje áll életünk felett, és az ő feltámadása ad nekünk reményt, hogy feltámadunk az örök életre.

Az evangélium iránytűje nem az égtájakat mutatja nekünk, hanem felfelé mutat, a menny felé. Azt mutatja meg nekünk, hogyan juthatunk el az üdvösségre. Használjuk minden nap ezt az iránytűt, olvassuk naponta az evangéliumot, hogy megtaláljuk a lelki fejlődés helyes irányát!

Rendelje meg a Szívem első gondolata 2024 könyvet, amely iránytű Ön és szerettei számára!

Rendelés ezen a linken:
https://evangelium365.hu/szivem-elso-gondolata?product_id=169
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231206.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum