2023. október 3., kedd

[Napi e-vangelium] 2023. október 04. szerda

2023. október 4. – Szerda

Evangélium

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: „Követlek, bárhová mégy." Jézus így válaszolt: „A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania."
Egy másikat Jézus szólított fel: „Kövess engem!" Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." „Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat – mondta neki –, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát."
Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: „Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára."
Lk 9,57-62

Elmélkedés

Napjainkban számos fiatal lelkesedik egy ideig a hitbeli dolgokért, mert szíven találta az evangélium szava és megérintette Krisztus szeretete, de később mégis alábbhagy buzgóságuk. Valami megakadályozza őket, hogy végleges döntést hozzanak és elkötelezzék magukat Jézus mellett. Mintha csak a mai evangéliumban szereplő első embert tekintenék példaképüknek a lelkesedés tekintetében. Másokat talán éppen Jézus szólít meg és ők meg is hallják ezt a hívást, de vannak olyanok is, akik nem képesek korábbi életüket felszámolni, hogy egészen az Urat kövessék.
Az evangélium nyitva hagyja a kérdést, hogy a három személy miként válaszolt, elindultak-e Jézus nyomában. A történet nyitottsága válaszadásra ösztönöz minket. Vajon hogyan döntünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk? Mindegy, hogy én lépek Jézushoz a követés vágyával vagy ő hív meg engem, a kérdés mindig az, hogy el tudok-e hagyni mindent érte. Nem elegendő ugyanis a szándék, az elhatározás, ha bizonyos dolgok visszahúznak a világba, s megakadályoznak abban, hogy egészen Jézusnak adjam magam. A követésnek, a tanítványi életnek ez a lényege: egészen az Úrnak adom magam, nem tekintek hátra, hanem csak előre, arra az útra, amelyen haladnom kell, arra a feladatra, amelyet teljesítenem kell. Isten országának örömhírét csak elkötelezetten, osztatlan szívvel lehet hirdetni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Taníts és nevelj minket a szolgálat helyes értelmezésére és gyakorlására! A szolgálat nem jelenthet senki számára kényszerhelyzetet, amelyben meg kell aláznia magát mások előtt, vagy amelyben emberi méltóságáról le kellene mondania. A szolgálatban te vagy tanítómesterünk, aki magad is szolgálni jöttél a világba és üdvösségünk szolgája lettél. Urunk, te azt kéred tőlünk, hogy állítsuk életünket az evangélium hirdetésének szolgálatába. Minden kegyelmi adományt azért kapunk tőled, hogy saját és mások üdvösségét szolgáljuk vele. Köszönjük, hogy életünkkel neked szolgálhatunk és hirdethetjük örömhíredet.


Aktuális

Gyertyás rózsafüzér imát tartanak Magyarok Nagyasszonya ünnepén a máriaremetei kegytemplomnál



Október 8-án, vasárnap 19 órakor az Emmánuel Közösség, a Szeretetláng Mozgalom és a Szociális Testvérek Társasága közös szervezésében gyertyafényes rózsafüzér-imádkozást tartanak Budapesten, a máriaremetei kegytemplom szabadtéri oltáránál, hogy együtt könyörögjünk Magyarország békéjéért és védelméért. Az imát Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök vezeti.

1947 őszén Mindszenty József bíboros hívására három alkalommal százezer ember – férfiak, nők, majd fiatalok – gyűltek össze Máriaremetén, hogy együtt imádkozzanak hazánk jövőjéért és a lelkek megújulásáért. Mindszenty bíboros már korábban is így buzdított körlevelében:

Lángtenger kell az egész magyar földre imádságból, hitből és engesztelésből."

A szervezők ugyanerre hívnak mindenkit, hiszen a közelünkben zajló háború, a gazdasági nehézségek és minden rossz, amit napjainkban tapasztalunk, egy egyre erősödő szellemi harc része.

A rózsafüzér ima már sokszor képes volt megváltoztatni a történelem menetét, nemegyszer reménytelennek látszó helyzetekben is, és bíznunk kell benne, hogy ha Máriához folyamodunk segítségért, ő napjainkban is megmutatja anyai erejét a gonosz felett.

Az imát Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök vezeti. A kegytemplom plébánosa, Esterházy László pedig azzal az imával ajánlja a Szent Szűz oltalmába hazánkat, amellyel őse, Esterházy Pál országnádor ajánlotta a törökök kiűzése után Máriának az egész magyarságot.

A szervezők kérik, hogy a résztvevők hozzanak magukkal gyertyát – és lehetőség szerint még egy imádkozó embert.

Magyar Kurír


 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231004.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum