2023. április 19., szerda

[Napi e-vangelium] 2023. április 20. csütörtök

2023. április 20. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben így tanított Jézus: „Aki a mennyből jön le, az mindenki fölött áll. Aki viszont a földről való, az földies, és a földi dolgokról beszél. Aki a mennyből való, az felülmúl mindenkit. Arról tesz tanúságot, amit látott és hallott, tanúságtételét azonban senki sem fogadja el. Ám, aki mégis elfogadja tanúságát, az megerősíti, hogy az Isten igazmondó. Akit Isten küldött, Isten igéit hirdeti, mert Isten nem adja szűkösen a Szentlelket. Az Atya szereti a Fiút, és mindent az ő kezébe helyezett. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van; aki pedig nem hisz a Fiúnak, az nem nyeri el az örök életet, hanem Isten büntetése sújtja."
Jn 3,31-36

Elmélkedés

A Szentháromság életének titkába avat be minket Jézus azzal a tanítással, amit a mai evangéliumban olvasunk. Szavai arra ösztönöznek minket, hogy a harmadik isteni személy, a Szentlélek által bekapcsolódjunk ebbe az életbe. A mi Urunk azt szeretné, hogy minél jobban megismerjük Istent, s ezáltal felébredjen bennünk az iránta való szeretet vágya.
A hitre jutáshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az igaz Istenről helyes képet alkossunk. Egy helytelen istenkép hitetlenséget eredményezhet. Istent a Fiú, Jézus Krisztus személye és tanítása által ismerhetjük meg, akinek a tanúságtétele igaz, s aki egyszerűen, de meggyőzően tanít minket a mennyei dolgokról. Jézus tanítása által az ég vonzáskörébe kerülünk és lélekben egyre közelebb kerülhetünk a minket szerető Istenhez.
A mai evangélium ugyanakkor rávilágít küldetésünkre is. „Akit Isten küldött, Isten igéit hirdeti" – olvassuk. A kijelentés mindenekelőtt Jézusra vonatkozik, aki azért jött, hogy mindenkinek hirdesse az Isten országáról szóló örömhírt. Feltámadása után pedig parancsba adta apostolainak, hogy folytassák az evangélium hirdetését. Az Egyház minden korban teljesítette ezt a küldetését. Enélkül soha nem jutott volna el a krisztusi tanítás az emberekhez. Most pedig a mi kötelességünk az üdvösség örömhírének továbbadása.
Részt veszek-e az Egyház ezen küldetésének teljesítésében?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te légy az utunk, aki elvezetsz minket az Atyához! Te vezess minket a szegények és nélkülözők felé, hogy szereteted képviselői legyünk köztük! Te adj nekünk erőt hitünk megéléséhez, megőrzéséhez, megvallásához és átadásához! Adj nekünk lelkesedést, amikor rólad teszünk tanúságot a világban! Alázattal, engedelmességgel és hűséggel akarunk téged követni, aki az örök életre vezető út vagy számunkra és minden ember számára.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Mindig is nagy érdeklődés és kiváncsiság élt bennem az újdonságok iránt. Amikor pap lettem, ehhez társult még az, hogy állandóan keresem annak lehetőségét, hogy az új dolgokat miként lehet felhasználni az evangélium terjesztéséhez. E kettős motivációnak köszönhetően született meg a hírlevelek őskorában, közel 20 évvel ezelőtt, a napi e-vangélium ötlete, később pedig az Evangélium365 applikáció okostelefonokra.

A közelmúltban pedig elkezdett terjedni a mesterséges intelligencia. Hát persze, hogy ez is felkeltette érdelődésemet és kipróbáltam. Készítettem vele 10+1 beszélgetést a következő témákban.
1. A világ
2. Isten
3. Az ember
4. A jó és a rossz
5. Jézus
6. Jézus újra
7. A Szentlélek és az Egyház
8. A tékozló fiú
9. Emberi érzelmek
10. Ismerős kérdések
+1. A mesterséges intelligencia

A beszélgetésekből összeállítottam egy könyvet, amely már meg is jelent. Ha valakiben aggodalom vagy félelem ébredne a mesterséges intelligencia hallatán, ez könyv biztosan eloszlatja kételyeit. Ami ismeretlen számunkra, attól bizony sokszor félünk, de ha megismerjük, akkor megtanulhatjuk jóra használni. A tárgyak, az eszközök nem jók vagy rosszak, hanem az ember használja őket helyes vagy bűnös módon. Igaz ez Káin bunkósbotjától a legmodernebb vívmányokig mindenre.

A mesterséges intelligenciát nem Isten teremtette, de nem is az ördögtől való. Ismerkedjünk meg vele! Sok múlik azon, hogy milyen kérdéseket teszünk fel neki. Velem udvarias volt, nem vitázott, a hibákat elismerte. Olykor butuska, máskor zavarbaejtően jól fogalmaz. Számomra világossá vált, hogy félni nem kell tőle, nagyobb veszély az, hogy egyesek helytelen célra fogják felhasználni.

A válaszokat olvasva alig támad hiányérzetünk, az újabb és újabb szempontok folyamatosan fenntartják figyelmünket. Kérdez és válaszol, imádságot ír, azt teszi amire kérik. Nem szűkszavú, nem beszél mellé, bár olykor kissé elkalandozik. Úgy tűnik van mondanivalója, amin mi, emberek elgondolkozhatunk.
A kötetben található témák emberi életünk alapvető kérdéseit járják körül. Ezekre a kérdésekre már számos művész és tudós, egyházi és világi ember megfogalmazta személyes válaszait, vallomását, tanúságtételét egy-egy interjúkötetben, ugyanakkor a mesterséges intelligencia feleletei is tanulságosak lehetnek számunkra. Tanulságosak és elgondolkoztatóak.

Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány meglepetés a könyvben számodra is! Gondoltad volna például, hogy a könyv borítóján lévő kép nem egy ember, hanem egy mesterséges intelligencia alkotása? A meglepetések a könyvben folytatódnak.

István atya - Horváth István Sándor

Ára: 3100 Ft/db + szállítási díj (2200 Ft). Külföldre nem tudjuk küldeni. Rendelés a linkre kattintva.
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/ismeretterjeszto_konyvek/205

Vagy: Rendelési űrlap. A megrendelési űrlap biztonságos, akkor is, ha az Ön böngészője esetleg mást jelez.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpsbndPOlCcRgDXsBDdrEEv4UI7yfkLSjWdorbOfg9vkDmzw/viewform

Rendelés e-mailben
Ha az űrlapon nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.
Hiszel Istenben? című könyv megrendelése
Darabszám: Név:
Számlázási cím:
Szállítási cím (ha eltér a számlázási címtől): Adószám (nem magánszemélyek esetén kötelező):
(Mobil)telefonszám:
Kérem, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen a csomagfutár a mielőbbi sikeres kézbesítés érdekében biztosan eléri Önt.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230420.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum