2022. augusztus 31., szerda

[Napi e-vangelium] 2022. szeptember 01. csütörtök

2022. szeptember 1. – Csütörtök

Evangélium

Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy vigye kissé beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet. Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra." „Mester – válaszolta Simon –, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót." Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy jöjjenek és segítsenek. Azok odamentek, és úgy megtöltötték mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt. Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok." A szerencsés halfogás láttán ugyanis társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött Simonba: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel." Erre partra vonták hajóikat, és mindenüket elhagyva követték Jézust.
Lk 5,1-11

Elmélkedés

A mai evangéliumot olvasva szeretnénk megtanulni valamit Péter apostoltól, mégpedig bűnösségünk egyszerű kimondását. A történet azzal indul, hogy Péter és társai egész éjszaka hiába halásztak. E kudarc és sikertelenség után lép hozzájuk Jézus, aki azt kéri, hogy vessék ki újra a hálót. Péter engedelmeskedik és megtörténik a csoda, rendkívül sok halat tudnak fogni. Ekkor mondja Péter: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok." Szavai azt jelzik, hogy ez az egyszerű halász megérzi, hogy egy szent, igaz emberrel van dolga, akihez méltatlan az ő bűnössége. Ekkor még nem tudja, hogy Isten Fiával beszél, akinek van hatalma a bűnök megbocsátására, s akinek küldetése nem a magukat igaznak tartókhoz szól, hanem a bűnösökhöz.
Isten közelében, jelenlétében az a helyes magatartás, hogy elismerjük bűnösségünket és megbánjuk bűneinket. Így tud minket megérinteni Isten irgalma. Érdemes megfigyelnünk, hogy Jézus bűnbánatra szóló felhívása nem az ember múltjára és annak bűneire koncentrál, hanem a jövőre, a megtisztult lélek új lehetőségeire. Amikor az Úr bűnbánatról beszél, akkor nem azt mondja: Ember, van mit megbánnod! Vedd észre, hogy bűnös vagy! Jézus a szabadulás örömhírével áll elénk: Isten végtelenül irgalmas! Van szabadulás a bűnből, van bocsánat a vétkekre!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te valóságosan jelen vagy az Oltáriszentségben, jelen vagy templomainkban. Minden templom az igaz Isten imádására és tiszteletére szolgáló hely, jelenléted helye, a hívő közösség helye, a veled való találkozás helye, az irgalom helye. Jelenléted, közelséged miatt templomainkban mindannyian otthon érezhetjük magunkat. A templom számunkra egy kis földi mennyország. Segíts minket, hogy a mennyei Atya földi házából az ő örök házába, a mennybe jussunk!


Aktuális

Mit ajánl nekünk 5 pápa?
Vasárnap, szeptember 4-én lesz I. János Pál pápa boldoggá avatása, aki mindössze 33 napig volt pápa. Amikor még nem választották meg pápává és Velencében volt püspök, egy alkalommal betegeket látogatott meg a kórházban és nagyon kedvesen elbeszélgetett mindenkivel. Az egyik kórteremben leült egy idős ember betegágya mellé, aki aggódó hangon a következőket mondta neki: „Nem tudom, hogy mindent megtettem-e az üdvösségem érdekében. Nem tudom, hogy megtaláltam-e a mennyország kulcsát". Albino Luciani püspök ekkor benyúlt a reverendájának a zsebébe, elővette a rózsafüzérét, a beteg kezébe adta és ezt mondta: „Ez a mennyország kulcsa. Ez az örök élet kulcsa. Imádkozza mindennap a rózsafüzért, és akkor Mária segíteni fog abban, hogy követni tudja fiát, Jézus Krisztust, aki elvezet mindenkit az örök életre".

Szent II. János Pál pápa vallomása: A rózsafüzér nagyon kedves imádságom. Csodálatos imádság! Csodálatos az egyszerűsége és a mélysége. Krisztus arcára szegezni a tekintetet, felismerni a misztériumot, ez Krisztus minden tanítványának feladata, tehát a miénk is. A rózsafüzér a feszületre irányul: tőle indul és hozzá érkezik, mint maga az imádkozás is. Hiszen Krisztusban összpontosul a hívők élete és imádsága. Minden belőle indul ki, minden feléje irányul, minden általa jut el a Szentlélekben az Atyához.

Boldog VI. Pál pápa ezt mondta: A rózsafüzér mondása természete szerint nyugodt, szinte késleltetetten lassú ritmust igényel, ami elősegíti az imádkozóban az elmélkedést az Úr életének titkairól, amelyeket annak szívén keresztül lát, aki a legközelebb állt az Úrhoz, s melyekből elmondhatatlan gazdagság fakad.

XVI. Benedek pápa így ajánlja a rózsafüzért: A rózsafüzér nem múlthoz kötődő ájtatosság, régi idők imája, amelyre nosztalgiával kell gondolnunk. A rózsafüzér szinte új tavaszát éli.

Ferenc pápa így bátorított egyik beszédében: A reményt csak akkor tanuljuk meg, ha Jézusra tekintünk. Ezért fontos a szemlélődő ima. Jó, ha mindennap elimádkozzuk a rózsafüzért, ha beszélünk az Úrral, amikor nehézségünk támad, beszélünk a Szűzanyával vagy a szentekkel. De fontos az úgynevezett szemlélődő ima is, amit csak az evangéliummal a kezünkben végezhetünk.

Szeretettel ajánlom az e-vangélium olvasóinak ezt a rózsafüzért. A dobozban található tájékoztató részletesen leírja, hogyan is kell imádkozni a rózsafüzért, így bárki könnyen megtanulhatja. Használd te is, mert nem véletlenül ajánlják a pápák!
Valamennyi rózsafüzért megáldom küldés előtt.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Ára: 880 Ft/db. 10+ db esetén: 830 Ft/db. Szállítási díj Magyarországon: 1600 Ft.
Megrendelhető ezen a linken:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/8_ajandekok/186
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220901.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum