2020. július 3., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. július 04. szombat

2020. július 4. – Szombat

Evangélium

Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?" Jézus így felelt nekik: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek. Senki sem tesz régi ruhára új szövetből foltot, mert az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe: mert így kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőkbe való; akkor mindkettő megmarad."
Mt 9,14-17

Elmélkedés

Miért nem tartanak böjtöt a te tanítványaid? – kérdezik Jézustól Keresztelő János tanítványai. A böjtölés lényege, célja, hogy felkészítse az embert valamire, amit vár, például egy találkozásra. A böjt egy önként vállalt áldozat annak érdekében, hogy megtisztuljunk és méltók legyünk a találkozásra és az abból fakadó örömre. De ha a körünkben van az a személy, akit várunk, és ha az ő jelenlétének örvendezünk, akkor nincs értelme böjtölni. Ez Jézus válaszának a tartalma a felvetett kérdésre. Ezért mondja: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény?" Amíg ő együtt van tanítványaival, addig nincs értelme a böjtnek.
Jézus születése új korszakot indított el az emberiség történetében. Mennybemenetele után ismét egy új korszak kezdődik, amikor nem személyesen, hanem a Szentlélek megszentelő tevékenysége által lesz jelen a világban. Erre utalnak azok a példázatok, amelyekről a mai evangélium második részében olvasunk. A hasonlatok rávilágítanak a Megváltó, a bűnösöket megmentő Jézus küldetésére is. Jézus az új élet lehetőségét, az életszentséget, a lelki megújulást kínálja fel minden embernek a megtérés által. A szövetről és a foltról, valamint a borról és a borostömlőkről szóló példák arra utalnak, hogy a megtérő ember nem ragaszkodhat korábbi bűnös életéhez, hiszen Isten irgalmának köszönhetően új, kegyelmi idő kezdődik számára. Jézustól érdemes kérnünk a lelki újjászületést!
© Horváth István Sándor


Imádság

Drága Jézus! Segíts, hogy fényed hordozói lehessünk, bármerre visz utunk. Töltsd el szívünket életadó Lelkeddel, itass át és végy birtokba minket oly teljességgel, hogy életünk már csak a Te kisugárzásod legyen. Ragyogj át rajtunk, és úgy élj bennünk, hogy mindenki, akivel találkozunk, a Te jelenlétedet érezze meg általunk. Többé már ne minket lássanak, hanem egyedül Téged, Jézus. Maradj velünk, s akkor úgy ragyoghatunk, ahogyan Te ragyogsz, s világossággá válhatunk mások számára is.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200704.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum